- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Κερδισμένη πατρίδα, πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά», πραγματοποιήθηκαν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η έκθεση με επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου, επιχειρεί να διερευνήσει τα πολιτιστικά «φορτία» και τις δεξιότητες,  που βοήθησαν τους πρόσφυγες να αναγεννήσουν τη ζωή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα στον Πειραιά.

foto1

Στις φωτογραφίες των κ.κ. Σπύρου Δεληβοριά, Ανδρέα Σχοινιά και Δημήτρη Σφουντούρη αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, εικόνες προσφυγικών σπιτιών στον Πειραιά, στην Νίκαια, στο Πέραμα,  αλλά και από την σκληρή ζωή των προσφύγων. Επίσης αποτυπώνονται εικόνες από τις δραστηριότητές τους, όπως την επιχειρηματικότητα, την κοινωνικότητα, την καθαριότητα,  τη χειραφέτηση των γυναικών και τη δημιουργία του  ρεμπέτικου τραγουδιού.

 foto2

 

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος  Κόκκαλης, τόνισε:

«Βρισκόμαστε στα εγκαίνια της έκθεσης που είναι ίσως και το κεντρικό ιστορικό περιεχόμενο της πολύμηνης πλατφόρμας του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης, με θέμα τη προσφυγική παρακαταθήκη, την προσφυγική ιστορία και ακόμα – ακόμα και το μέλλον αυτής της ιστορίας στην πόλη. Eίναι μια πάρα πολύ καλοδουλεμένη και με καινούργιο υλικό αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο ο Πειραιάς υποδέχθηκε το προσφυγικό ρεύμα του 1922. Νομίζω ότι πάντα έχουμε πάρα πολλά να μάθουμε από αυτήν τη διαχείριση και ειδικότερα σε αυτήν την έκθεση που εστιάζει στους θετικούς τρόπους, που ξεφεύγει από την εικόνα της πείνας, της μιζέριας, της δυστυχίας και εστιάζεται στους ειδικούς τρόπους με τους οποίους οι πρόσφυγες του ‘22 ενσωματώθηκαν και προσέφεραν τα μέγιστα στην πόλη του Πειραιά».

 

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, τόνισε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εκτός από τις υψηλού επιπέδου  θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενεί επιδιώκει με δράσεις και παρεμβάσεις να διεισδύσει στην κοινωνία σε ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και στον Πειραιά αλλά και στη χώρα γενικότερα. Ο Πειραιάς είναι μια προσφυγούπολη. Ο Πειραιάς υποδέχθηκε τον περασμένο αιώνα χιλιάδες πρόσφυγες και μέσα από αυτή την έκθεση στο εμβληματικό μας θέατρο αναδεικνύονται πρόσωπα και καταστάσεις που βίωσε η πόλη στο παρελθόν και σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Η έκθεση αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνδέει την σύγχρονη ιστορία του Πειραιά, με το πρόσφατο παρελθόν όταν ως πόλη κληθήκαμε να υποδεχθούμε και να βοηθήσουμε για πολλούς μήνες τους πρόσφυγες που παρέμεναν στο λιμάνι».

 

Ο Καλλιτεχνικός  Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής, δήλωσε :

«Η έκθεση «Κερδισμένη Πατρίδα» στην πραγματικότητα είναι ο πυρήνας αυτής της πλατφόρμας ιδεών, της πλατφόρμας – παρέμβασης από την πλευρά του Δημοτικού Θεάτρου στη συγχρονία της εποχής μας.

Σήμερα έχουμε ανθρώπους που μετακινούνται, ανθρώπους που αμφισβητούν με την ίδια τους την ύπαρξη τον ανθρωπισμό που δοκιμάζει τις αντοχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε πολλά επίπεδα. Αυτούς τους ανθρώπους τους είδαμε πολύ κοντά μας, τους είδαμε στον Δήμο του Πειραιά. Είδαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων να φθάνει στο λιμάνι, είδαμε δυσεπίλυτα προβλήματα σε μια ολόκληρη χώρα. Αυτό που είδαμε ήταν η μικρογραφία μιας χώρας που είναι απέναντι σε ένα πρόβλημα που την ξεπερνάει κατά πολύ. Αυτό που εμείς, από τη δική μας πλευρά μπορούμε να κάνουμε είναι να μπορέσουμε να συμφιλιώσουμε, να γεφυρώσουμε απόψεις, σκέψεις, να συμφιλιώσουμε αυτόν που είναι απέναντί μας, αυτόν που δυστυχεί και να θυμίσουμε μέσω της ίδιας ιστορίας του Πειραιά τον τρόπο με τον οποίο βημάτισε ο Πειραιάς του τότε, υποδέχθηκε και ενσωμάτωσε όλο τον πληθυσμό αυτών των ανθρώπων δημιουργώντας ένα παράδειγμα μέλλοντος».

- Διαφήμιση -