- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

της ΜΑΤΙΝΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, B.Sc., N.D., Ph.D

Ο εγκεφαλικός ιστός μοιάζει πολύ με τον μυϊκό ιστό: εάν δεν τον χρησιμοποιούμε, τον χάνουμε.

Τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα του φολικού οξέος, της βιταμίνης Β12 και Β6 μπορεί να αυξάνουν την ομοκυστεϊνη.

Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει φυσιολογικά στο αίμα. Η αυξημένη συγκέντρωσή του στο αίμα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και βλάβη στα αγγεία και στα νευρικά κύτταρα.

Με μια απλή αιματολογική εξέταση και τις κατάλληλες θρεπτικές διατροφικές ουσίες, μπορείτε να επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου σας.

Για τους λόγους αυτούς, η χορήγηση του φολικού οξέος, για σκοπούς πρόληψης των παθήσεων της καρδίας και των αγγείων, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και διερευνάται.

Η κληρονομικότητα και η άσκηση είναι δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει την αξία συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλύτερη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι η σαρδελες σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, λιναρόσπορος και καρύδια.
  • Καρύδια – Η κατανάλωση καρυδιών ενισχύει τη νοητική λειτουργία.
    Τα συστατικά που κάνουν τόσο ευεργετικά τα καρύδια είναι τα αντιοξειδωτικά τους, ο συνδυασμός πολλών βιταμινών και μετάλλων, καθώς και το γεγονός ότι είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν αλφα-λινολεϊκό οξύ, που κάνει καλό στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
  • Μαγνήσιο – η ανεπάρκεια μαγνησίου συμβάλλει στη γνωστική εξασθένηση, τη γήρανση του εγκεφάλου και εν τέλει την άνοια. Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου ή η επαρκής κατανάλωση τροφών που περιέχουν μαγνήσιο, όπως σπανάκι, σπόροι κολοκύθας, γιαούρτι, αμύγδαλα, μαύρα φασόλια, αβοκάντο, μαύρη σοκολάτα και μπανάνες, βοηθούν στην πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης του εγκεφάλου.
  • Σταυρανθή λαχανικά – Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης, απομακρύνει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης, καθώς και χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.
    Καταναλώστε άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λαχανίδες (παραπούλια) και το σπανάκι.
    Η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ψάρια, ελαιόλαδο και μικρή κατανάλωση αλκοόλ, γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος, είναι η πλέον ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου, σε αντίθεση με τη δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε λίπη, υδατάνθρακες και κρέας.
  • Τσάι του βουνού δρα κατά του Αλτσχάιμερ και για καλή μνήμη. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το ελληνικό βότανο βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου κατά 80%. Ο καθηγητής Νευρολογίας Χενς Πάχνκε, επικεφαλής της μελέτης, η χορήγηση του φυτού σε πειραματόζωα επί 25 μέρες περιόρισε τη νοητική βλάβη έως 80%. Όσο για τους ανθρώπους; Η λήψη του σε πόσιμη μορφή καθημερινά επί έξι μήνες οδήγησε σε υποστροφή της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ στα επίπεδα που εκείνη βρισκόταν εννιά μήνες νωρίτερα. Για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές του, πρέπει να πίνουμε αρκετά φλιτζάνια τσάι του βουνού καθημερινά, παγωμένο ή ζεστό.

΄Ασκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα)

Η σωματική άσκηση εξασκεί και τον εγκέφαλο (οι νευρώνες του εγκεφάλου ελέγχουν την κίνηση, οπότε οι κινητικοί νευρώνες εξασκούνται όταν οι μύες είναι σε κίνηση). Η άσκηση ακόμη αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τους νευρώνες να βιώσουν την έλλειψη οξυγόνου. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η καλή κυκλοφορία στον εγκέφαλο εξουδετερώνει τις τοξίνες που είναι επιβλαβείς για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Δεντρολίβανο

Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75%. Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria. Η δράση του αυτή αποδίδεται στο αιθέριο έλαιο κινεόλη που περιέχεται στο δενδρολίβανο. Πώς είναι δυνατόν ένα άρωμα να μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη;
«Οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του ρινικού βλεννογόνου ή των πνευμόνων. Τερπένια είναι τα μικρά οργανικά μόρια τα οποία μπορούν εύκολα να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και συνεπώς μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο δρώντας σε θέσεις υποδοχέα ή ενζυμικά συστήματα .»

***Προφυλάξεις: Δεν πρέπει να υπερβάλουμε στη χρήση του, γιατί μπορεί να είναι τοξικό και να δημιουργήσει παρενέργειες. Απαγορεύεται η χρήση του από έγκυες γυναίκες, ενώ η λογική χρήση των φύλλων του στη μαγειρική είναι ακίνδυνη.

 

- Διαφήμιση -