- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 13 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 13 Λεπτά

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά τη συντριπτική νίκη του “Όχι” με 59,5% έναντι 40,5% στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

“Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απολύτως ξεκάθαρο”, δήλωσε και τόνισε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα, καλώντας το στρατόπεδο του “όχι” να κάνει προτάσεις.

“Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ”, είπε και πρόσθεσε: “Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα“.

“Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας”, επισήμανε και εξήγησε ότι “οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου”.

Και πρόσθεσε: “Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου”.

“Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ”, δήλωσε.

http://admin.noz.gr/Uploads/%CF%81%CE%B5%CF%86.jpg

http://admin.noz.gr/Uploads/%CF%81%CE%B5%CF%862.jpg

 


Αντιδράσεις στην Ιταλία

“Το τρένο αναχώρησε”, έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Εβίβα! Κέρδισε η δημοκρατία. Η απάντηση των Ιταλών ήταν σαφής. Η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέμματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, από σήμερα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πραγματικά το Σύνταγμα. Οι πρώτοι νικητές είναι οι πολίτες που ψήφισαν μαζικά. Η ψήφος αυτή είχε δύο σημαντικές συνέπειες: 1. Αντίο Ρέντσι , 2. Οι Ιταλοί πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερο”.

“Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί”, δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll.

“Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες”, πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο “αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων”.

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

 



Μέλη αριστερών συνδικάτων ζητούν παραίτηση Ρέντσι

Μια μικρή ομάδα μελών των αριστερών συνδικάτων βάσης Cobas,με συνθήματα και καπνογόνα, ζήτησαν την παραίτηση Ρέντσι.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε κοντά στην κεντρική πλατεία Κολόνα, της Ρώμης, σε μικρή απόσταση από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

 



Διεθνείς αντιδράσεις


Η ηγέτης της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν στο αποτέλεσμα, αναρτώντας το παρακάτω tweet: “Οι Ιταλοί έχουν αποκηρύξει την ΕΕ και τον Ρέντσι. Πρέπει να ακούσουμε αυτή τη δίψα για την ελευθερία των εθνών και για τον προστατευτισμό”.

“Ελπίζω τα exit polls στην Ιταλία να είναι σωστά. Αυτή η ψήφος ήταν περισσότερο για την Ευρώπη παρά για την συνταγματική αλλαγή”, ήταν η αντίδραση του Νάιτζελ Φάρατζ.

 



Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο “όχι”, με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%.

Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22′ ώρα Τόκιο (01.22′ ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105: το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

Η προθεσμιακή τιμή του δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου E – mini futures του S&P 500 έπεσε 0,5% μετά την απόρριψη του σχεδίου Ρέντσι για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με το γεν να ενισχύεται μετά την επικράτηση του “όχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, που ανοίγουν μία περίοδο αβεβαιότητας για την Ιταλία.

Κατά το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 76,16 μονάδες, σε ποσοστό 0,41% , και διαμορφώθηκε στις 18.349,92 μονάδες.

http://admin.noz.gr/Uploads/%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%B6%CE%B9041216.jpg




Τί ακριβώς ψήφισαν οι Ιταλοί

Οι Ιταλοί ψήφισαν την Κυριακή για το συνταγματικό δημοψήφισμα, καλούμενοι να εκφράσουν την ετυμηγορία τους σχεδόν σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες σε οκτώ χιλιάδες δήμους της χώρας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Το δημοψήφισμα είχε στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσήλθε στην κάλπη χωρίς ταυτότητα, λέγοντας στην εφορευτική επιτροπή: “Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε”.

Με νίκη του “ναι”, η γερουσία θα μπορούσε να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι Ιταλοί κλήθηκαν να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel).

Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας.

Προτάθηκε, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

“Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία”, είπε στους πολίτες o Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


 

Καταγγελίες

http://admin.noz.gr/Uploads/italyreferendum0412160.jpgΑίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα.

Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. “Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: “Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ”.

Ο ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ρέντσι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο, “για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα”.

Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού “όχι”, οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

- Διαφήμιση -