- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Μήπως ο καπιταλισμός χρειάζεται ένα ριζικό…. Λίφτιγκ;

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται σε ένα ολοένα και πιο βαθύ χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, στασιμότητα στους μισθούς και αμφισβήτηση των ελεύθερων αγορών μεταξύ των νεότερης γενεάς ψηφοφόρων, το παραπάνω ερώτημα καθίσταται επιτακτικό –και κανείς δεν αρκείται σε εύκολες απαντήσεις.

Η πρόσφατη ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit, καθώς και το κλίμα προστατευτισμού που καλλιεργούν και οι δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ερμηνεύεται από πολλούς ως εξασθένηση της ομοφωνίας που επικράτησε μεταπολεμικά μεταξύ των οικονομολόγων για τις αρετές της παγκοσμιοποίησης.

Εν μέσω της ενίσχυσης του λαϊκισμού, ο Αυστριακός συγγραφέας, Κρίστιαν Φέλμπερ, προτείνει μία λύση: να αναγκασθούν οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν κοινωνικά βιώσιμες λύσεις.

Ένας ισολογισμός που αναβαθμίζει την κοινωνική ευθύνη έναντι του κέρδους αποτελεί παράμετρο της «Οικονομίας υπέρ του Γενικού Καλού»(Common Good Economy), που αποτελεί «πνευματικό παιδί» του κ. Φέλμπερ. Όπως εξηγεί ο κ. Φέλμπερ στο δίκτυο CNBC, στόχος του προγράμματος το είναι να «λειάνει» τις στρεβλώσεις του συστήματος ελεύθερης αγοράς, όπως αύξηση της ακραίας φτώχειας, περιβαλλοντική υποβάθμιση και άλλες αρνητικές παραμέτρους που μειώνουν τη δημοτικότητα του καπιταλισμού.

«Ο λαϊκισμός ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, η ανισότητα εκτοξεύεται και η δημοκρατία υπονομεύεται, ενώ χάνονται οι σχέσεις και το αίσθημα κοινότητας», μια κατάσταση για την οποία επιρρίπτει ευθύνες τόσο σε κυβερνήσεις όσο και επιχειρήσεις, σημειώνει ο κ. Φέλμπερ σε συνέντευξή του στο CNBC.

 

 

ΠΗΓΗ : www.naftemporiki.gr

- Διαφήμιση -