Με ιδιαίτερη προσοχή αξιολογούν Αθήνα και Λευκωσία τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο«.

Ανακοίνωσε, δε, ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project).

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, δήλωσε ότι «η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού».

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ισχυρίστηκε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί πως «δεν θα χαθεί το momentum για τις συγκεκριμένες έρευνες». Ο ίδιος, πάντως, δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας έρχονται σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει πρόσφατα ο τουρκοκύπρτιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και είχε σημειώσει ότι ηΤουρκία αγόρασε πλατφόρμα και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ακόμη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, ο οποίος αποτελεί τμήμα του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.