- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 21 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 21 Λεπτά

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού , αλλά και των άλλων Πολιτικών Αρχηγών καθώς και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παραδοσιακά σηματοδοτούν όχι μόνο την «επιστροφή» από τις όποιες διακοπές , αλλά και την τυπική ή ουσιαστική έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου.

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό αυτής της νέας πολιτικής περιόδου είναι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που είναι μπροστά τους αμέσως επόμενους μήνες με άγνωστο για την ώρα τουλάχιστον την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών . Ωστόσο είναι πλέον γνωστό ότι τον Μάϊο του 2019 θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές , αλλά και οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.

 

Η επίσπευση κατά περίπου πέντε μήνες των Δημοτικών και Περιφερειακών  Εκλογών έχει κυριολεκτικά βάλει φωτιά στα παρασκήνια και στις υπόγειες διεργασίες και ζημώσεις . Επιπλέον το γεγονός ότι οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική πυροδοτεί όχι απλά ποικίλα σενάρια , αλλά και φυγόκεντρες τάσεις ακόμα και σε Δημοτικές εξουσίες και Δημοτικές Παρατάξεις εξαιρετικά ισχυρές και πλειοψηφικές .

Οι Δήμοι της Αττική Ακτής , της παραλιακής , στην μεγάλη τους πλειοψηφία ανέδειξαν στις περασμένες Δημοτικές Εκλογές ισχυρές Δημοτικές Αρχές με ευρύτατη πλειοψηφία .

Αν και η πλειονότητα των Δημάρχων σε κεντρικές πόλεις της Αττικής Ακτής εκτιμάται ότι θα επανεκλεγεί , ωστόσο υπάρχουν πολλαπλέςς προκλήσεις και πολλά αγκάθια ακόμα και γι΄αυτούς που φαντάζουν για την ώρα πανίσχυροι Δήμαρχοι με μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής .

Και αυτό πρωτίστως γιατί το σύστημα της απλής αναλογικής τροφοδοτεί και ενισχύει προσωπικές στρατηγικές και φυγόκεντρες τάσεις αλλά και γιατί υπάρχουν ήδη μέσα στις πλειοψηφικές παρατάξεις «παραπονούμενοι» ή διαφωνούντες που δεν αποκλείεται να πάνε στις εκλογές με χωριστούς συνδυασμούς προκειμένου την «επόμενη μέρα» , μέσα από παζάρια (πολιτικού χαρακτήρα) να έχουν ισχυρότερο λόγο και ρόλο στη νέα πλειοψηφία που θα στηρίξει τον Δήμαρχο,

Μια πρώτη «χαρτογράφηση» και ένα πρώτο ρεπορτάζ του Attica Coast , επιχειρεί να καταγράψει τις πρώτες ζυμώσεις και τα πρώτα παρασκήνια που υπάρχουν σε μια σειρά παραλιακούς Δήμους όπως την Γλυφάδα , το Παλαιό Φάληρο, τη Βούλα Βάρη Βουλιαγμένη και πολύ σύντομα θα υπάρξουν και άλλα ρεπορτάζ και για άλλους Δήμους (Άλιμος , Ελληνικό- Αργυρούπολη, Καλλιθέα , Σαρωνικός κ.α) , ενώ τα ρεπορτάζ πολλαπλασιαστούν όσο πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης

 

                                          

  1. ΓΛΥΦΑΔΑ:   ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 

 

 

Ο νυν Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, εξελέγη με μια άνετη πλειοψηφία και φαίνεται να κρατά τις δυνάμεις του . Ωστόσο υπάρχει ακόμα ένας σχετικός προβληματισμός για το αν θα διεκδικήσει μία ακόμα δημαρχιακή θητεία ή αν θα περάσει στη κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ

Για την ώρα οι «συστάσεις» είναι να διεκδικήσει μια ακόμα θητεία ως Δήμαρχος Γλυφάδας και μετά να δει για βουλευτική έδρα καθώς έχει χρόνο μπροστά του και είναι σχετικά νέος σε ηλικία. Στις «συστάσεις» που δέχεται είναι και το ότι τουλάχιστον αυτές τις ώρες στο Νότιο Τομέα θέλει να παίξει ισχυρό ρόλο ο Νίκος Δένδιας , ο οποίος θεωρείται ως πολιορκητικός κριός για την περαιτέρω διείσδυση της Ν.Δ στο Κεντρώο χώρο που είναι κρίσιμο μέγεθος για την εκλογική αναμέτρηση . Όπως επίσης παίκτης πλέον στο Νότιο Τομέα αναμένεται να είναι και ο Δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης , ο οποίος πέραν των εξαιρετικών του σχέσεων με την οικογένεια Μητσοτάκη , θεωρείται και ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της πετυχημένης πολύχρονης θητείας του στο Δήμο.

Ωστόσο στο επιτελείο του κ. Παπανικολάου υπάρχει πάντα και ο παράγων –παρά τοου ότι ο Δήμαρχος έχει ακόμα ισχυρές προσβάσεις στη Γλυφάδα- ότι τα τελευταία χρόνια κανένας Δήμαρχος της Γλυφάδας δεν είχε δεύτερη θητεία . Ηττήθηκαν όλοι στις εκλογές ή αποχώρησαν με την ολοκληρωση της θητείας τους (π.χ Λανδράκης ,  Σφακιανάκης, Θεροδωρόπουλος,  Κόκορης) . Για την ώρα πάντα περισσότερες πιθανότητες έχει το σενάριο ο κ. Παπανικολάου να διεκδικήσει μία ακόμα θητεία στη Δημαρχεία της Γλυφάδας.

 

 

«ΠΑΡΩΝ» Ο Σ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ωστόσο τόσο η απλή αναλογική όσο και μια σειρά από προβλήματα και διαφοροποιήσεις στη παράταξη του δημιουργούν ένα κλίμα δυσκολίας , υπό την έννοια ότι θα χρειαστεί μια σκληρή και επίπονη προεκλογική εκστρατεία , τα ποσοστά του αν και θα είναι πρώτος (πλην απροόπτου) θα «μικρύνουν» και θα είναι υποχρεωμένος στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με «αντάρτες» από την  παράταξη του που θα έχουν κατέβει με δικές τους παρατάξεις να διεκδικήσουν ρόλο και θέσεις στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος , μια ισχυρή προσωπικότητα ,που πήρε μάλιστα και μεγάλο αριθμό ψήφων κατεβαίνοντας με την παράταξη του Γιώργοου Παπανικολάου , ανεξαρτητοποιήθηκε το καλοκαίρι και φαίνεται να τραβά τον δικό του δρόμο .

Οι πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες αναφέρουν, ότι οο κ. Θεοδοσόπουλος θα ηγηθεί νέας παράταξης προκειμένου να διεκδικήσει τον Δήμο Γλυφάδας και πλην απροόποτου κατ΄αρχήν θα έχει την  στήριξη από συμβούλους που έχουν αποστάσεις πλέον από τον κ. Παπανικολάου , όπως ο Κ. Τζούβελος κ.α

 

 

ΚΑΙ Η ΒΑΝΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΟ ΧΟΡΟ

 

Η γνωστή καλλιτέχνης Βάννα Μπάρμπα που εξελέγη με τον συνδυασμό του Γ. Παπανικολάου , ανεξαρτητοποιήθηκε πριν λίγα 24ωρα και δεν κρύβει την φιλοδοξία της να είναι υποψήφια δήμαρχος. Ήδη αναζητεί επαφές με κόμματα και φορείς για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της .

 

 

ΨΑΧΝΕΙ Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

 Πάντως για την ώρα υπάρχει ομίχλη στο χώρο της Κεντροαριστεράς για μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να κοντραριστεί με τον Γ. Παπανικολαόυ ή άλλο πρόσωπο από τον χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

Ουδείς για την ώρα μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο τ. Δήμαρχος Κώστας Κόκκορης που κρατάει κάποιες δυνάμεις να επιχειρήσει να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο και να ενοποιήσει γύρω του ότι μπορεί από τον χώρο της Κεντροαριστεράς .

Το όνομα του γιου του πρώην Δημάρχου Γλυφάδας , Θ. Σπονδυλίδη , Θανάσση Σπονδυλίδη ακούγεται ως μια καλή λύση για τον χώρο της Κεντροαριστεράς , αλλά ωστόσο ο ίδιος αποφεύγει για την ώρα τέτοιου είδους συζήτηση και δεν ανοίγει τα χαρτιά του .

 

Ο Γιάννης Σγουρός , που και στο παρελθόν είχε ακουστεί για τον Δήμο Γλυφάδας , κλειδώνει για υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής , ενώ ένα άλλο βαρύ όνομα αυτό του Παναγιώτη Φασούλα (τ. Βουλευτή , τ. Δήμάρχου Πειραιά και λαμπρού αθλητή) άρχισε να κυκλοφορεί όμως η θρυλική «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του .

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας ώρας ,  στον χώρο της Κεντροαριστεράς εντείνονται οι διεργασίες για την Γλυφάδα και ξεκινάνε επαφές με ένα «νέο πρόσωπο», ένα επιστήμονα χαμηλού προφίλ,  γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτη , να ηγηθεί δημοτικού συνδυασμού .

 

 

 

2. ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΩΝ

 

Ένας από τους πλέον πετυχημένους και αγαπητούς Δημάρχους πανελλαδικά , ο Διονύσης Χατζηδάκης φαίνεται ότι αποαχιρετά τον Δήμο και μετακομίζει στη κεντρική πολιτική σκηνή όπου όπως λέγεται σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ θα έχει ρόλο κλειδί. Οι διεργασίες για την διαδοχή του , είναι στο φόρτε τους.

 Το ερώτημα είναι αν οι «επίδοξοι δελφίνοι» μετά τον ορισμό του διαδόχου θα παραμείνουν ενωμένοι και στην ίδια παράταξη ή αν θα υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις , προκειμένου να ισχυροποιήσουν την θέση τους απέναντι στον διάδοχο του Διονύση Χατζηδάκη και να διαπραγματευτούν μαζί του για ρόλο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η ΩΡΑ ΤΟΥ Γ. ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες , ως ο πλέον πιθανός διάδοχος του Διονύση Χατζηδάκη , φέρεται ο Γιάννης Φωστηρόπουλος .

 

Ωστόσο έντονο είναι το ενδιαφέρον και κινούνται δραστήρια και η Βίκυ Ανδικοπούλου , αλλά και ο Ανδρέας Δούμας , χωρίς να αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις.

 3. ΒΟΥΛΑ ΒΑΡΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟ

 

Ο νυν Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντλελλος έχει ως όπλο το σοβαρό έργο που έχει κάνει. Διαθέτει στιβαρή πλειοψηφία και ισχυρές προσβάσεις στη τοπική κοινωνία. Έκπηξη και μάλιστα πρώτου βαθμού θα είναι αν τυχόν δεν διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία . Πολλοί θεωρούν βέβαιη την κάθοδο του εκ νέου , ο ίδιος όμως αναμένει να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του στον κατάλληλο χρόνο και αφού πρώτα θα έχει κάνει ένα εκτεταμένο απολογισμό του έργου του .

 

ΚΛΕΙΔΙ Ο Γ. ΜΑΥΡΩΤΑΣ

 

Πρόσωπο κλειδί σε αυτή την αναμέτρηση που θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό «αντίπαλο δέος» απέναντι στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο , θεωρείται ο Γιώργος Μαυρωτάς , ο γνωστός διεθνής πολίστας που σήμερα είναι Βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ και έχει ένα εξαιρετικά καλό προφίλ.

 

 

Ωστόσο , σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες , ο κ. Μαυρωτάς προσανατολίζεται να παραμείνει στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή και να διεκδικήσει μια νέα θητεία στο Κονοβούλιο . Βέβαια πολλά εξαρτώνται από το τι θα κάνει τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης (τα σενάρια είναι πολλά για τον επικεφαλής του Ποταμιού) , ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή συρρίκνωση και συμπίεση του Ποταμιού . ΟΟι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Μαυρωτά γίνονται κρούσεις και από την Ν.Δ αλλά και από τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς να τον συμπεριλάβουν σστα ψηφοοδέλτια τους για τις Εθνικές Εκλογές . Πάντως ορισμένα σενάρια φέρουν τον κ. Μαυρωτά ενδεχομένως και στο Ευρωψηφοοδέλτιο είτε της Ν.Δ , είτε του ΚΙΝΑΛ , αν τελικά επαληθευτεί το σενάριο ότι ο κ. Θεοδωράκης θα κατέβει στο Δήμο Αθήνας.

 

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ Γ. ΜΑΡΤΙΝΟΥ

 

Το όνομα της Γεωργίας Μαρτίνου , βουλευτή τη Ν.Δ στη Περιφέρεια Αττικής έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα για υποψήφια στο Δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Μαρτίνου θα διεκδικήσει μια νέα βουλευτική θητεία με την Ν.Δ

 

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΝΣΟΥΛΑ

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζεται , χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιήσει την όποια απόφαση του ο Παναγιώτης Κόνσουλας (πολιτεύτηκε στο Δήμο Βύρωνα) που εδώ και πολλά χρόνια ζεί στη Βούλα και μάλιστα ένα μέρος των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων βρίσκεται στο Δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης. Ο κ. Κόνσουλας θεωρείται ως ενδιαφέρουσα περίπτωση , αν και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να νικήσει τον Γ. Κωνσταντέλλο .

 

Εκτιμάται πάντως πως αν κατέβει τελικά και βρεθεί στο δεύτερο γύρο θα το παλέψει. Ο κ. Κόνσουλας , σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει σημαντικά ερείσματα πολιτικά στο χώρο , τις κινήσεις και τα κόμματα της Κεντροοαριστεράς και ήδη γίνονται διερευνητικού χαρακτήρα συζητήσεις . Πάντως να σημειωθεί ότι πολλά γνωστά στελέχη και παράγοντες της Κεντροαριστεράς στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές τον Γ. Κωνσταντέλλο , ενώ επίσης κάποιοι παράγοντες της Κεντροαριστεράς στήριξαν τότε τον Σπύρο Πανά .

 

ΕΡΩΤΗΜΑ Ο  Σ. ΠΑΝΑΣ

 

Ο κ. Πανάς θεωρείται πάντα μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για τον Δήμο παρ΄ότι ηττήθηκε στις προοηγούμενες εκλογές από τον Γ, Κωνσταντέλλο. Για την ώρα ο κ. Πανάς πάντως δεν έχει λάβει καμία απόφαση για το αν θα κατέβη  ή όχι στις Δημοτικές εκλογές.  Να σημειωθεί ότι ο κ. Πανάς είχε διαδεχθει τον Γ. Κασιδόκωστα στη Δημαρχεία της Βουλιαγμένης όταν ο επί πολλά χρόνια Δήμαρχος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΨΑΧΝΕΙ «ΧΩΡΟ» Ο Δ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

 

Δραστήρια κινείται και διερευνά τον χώρο και ο Δημήτρης Αναστασίου , ο πρώην Δήμαρχος Βάρης που διαθέτει ακόμα ερείσματα . Για την ώρα πάντως ο κ. Αναστασίου αρκείται σε επαφές και αξιολόγηση των δεδομένων.

 

ΚΑΙ Ο Α. ΚΟΥΓΙΑΣ ;

 

Το όνομα του Αλέξη Κούγια , του γνωστού ποινικολόγου συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα , μετά από δήλωση του ιδίου , με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

 

Παρών και σε αυτή την Δημοτική αναμέτρηση , πλην απροόπτου θα είναι και ο Δημήτρης Δαβάκης που φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση που υπάρχει απέναντι στο Γ. Κωνσταντέλλο.

 

Πλην απροόπτου παρών και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο θα είναι και ο Δημοσθένης Δόγκας που έχει δείξει καλά δείγματα δουλειάς στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών της οποίας ηγήθηκε στις προηγούμενες εκλογές ο Θάνος Ματόπουλος , θα είναι και πάλι παρούσα στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου Γενική Συνέλευση της Κίνησης για να ληφθούν αποφάσεις και για το ποιος θα ηγηθεί.

 

Παρών και σε αυτή την αναμέτρηση θα είναι και η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης , Βούλας , Βουλιαγμένης της οποίας στις προηγούμενες εκλογές ηγήθηκε ο  Κώστας Πασακυριάκος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Διαφήμιση -