- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης δραστηριοποιείται στον τομέα της περισυλλογής, διάσωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

DSCN1696

Κάθε χρόνο περιθάλπει, σιτίζει, εμβολιάζει, στειρώνει και προωθεί για υιοθεσία περίπου 120 αδέσποτα ζώα (κυρίως σκύλους και γάτες), τα οποία και προωθεί, κυρίως μέσω του Τύπου για υιοθεσία.
DSCN1675      Στόχος του είναι «Ενα σπίτι και μία οικογένεια για κάθε αδέσποτο» και «αδέσποτο» θεωρείται κάθε κατοικίδιο ζώο που βρίσκεται εκτός των ορίων κάποιας ιδιοκτησίας και δεν συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του ή προσωρινό κάτοχο.
Συνεργάζεται με κτηνιάτρους της περιοχής μας για εμβολιασμούς, στειρώσεις και ορθοπεδικά χειρουργεία, αφού από τα αδέσποτα ζώα πολλά είναι τραυματισμένα από αυτοκίνητα.
DSCN1677Είναι εναντίον της ευθανασίας και κοιμίζουν ένα ζώο μόνον όταν υποφέρει, όταν δεν υπάρχει ελπίδα για ανάρρωση και όταν δεν μπορεί να του προσφέρει την ποιότητα ζωής που δικαιούται κάθε κατοικίδιο.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

DSCN1679 *Αναλαμβάνοντας να φιλοξενήσετε κάποιο αδέσποτο ζώο για κάποιο χρονικό διάστημα, από λίγες ημέρες ή μέχρι να βρεθεί μόνιμη οικογένεια για να το υιοθετήσει.
*Προσφέροντας τροφή (κονσέρβες, ξηρά τροφή, λιχουδιές, σκυλομπισκότα) για τα 120 περίπου αδέσποτα ζώα -σκύλους & γάτες- που σιτίζει η Ένωση και που βρίσκονται σε γειτονιές της Ηλιούπολης, σε σπίτια εθελοντών ή σε πανσιόν.
*Προσφέροντας φάρμακα (Vibramycin, Zylapour, Draxin, Glucantime κ.α.), εμβόλια, χάπια εσωτερικής αποπαρασίτωσης (Drontal, Milbemax), προϊόντα εξωτερικής αποπαρασίτωσης (κολάρα, αμπούλες, σπρέι).

DSCN1682*Προσφέροντας πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τα δικά σας ζώα όπως περιλαίμια, οδηγούς, σπιτάκια, κλουβιά μεταφοράς, καλαθάκια, κουβέρτες, χαλάκια, παιχνίδια κ.α.
*Ενημερώνοντας τους φίλους, τους γείτονες, τους συγγενείς σας και τα παιδιά σας για τα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα.
*Με το να γίνεται εθελοντές που μπορείτε να βοηθήσετε ενεργά.

DSCN1690

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την εγκατάλειψη:

– Να μάθουν οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το κατοικίδιό τους ότι είναι λάθος να πιστεύουν πως του δίνουν μία ευκαιρία ζωής. Το σόκ για ένα σκυλί που έχει μάθει να ζεί προστατευμένο και βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο είναι μεγάλο και το σκυλί στατιστικά δεν μπορεί να επιβιώσει.
– Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου είναι στην καλύτερη περίπτωση 2 χρόνια το μέγιστο.
DSCN1691– Τα ζώα που εγκαταλείπονται σε απομακρυσμένες περιοχές πεθαίνουν αργά και βασανιστικά από την πείνα.
– Πολλές φορές τραυματίζονται θανάσιμα από αυτοκίνητα ή αργοπεθαίνουν από φόλες.
– Αν δείτε κάποιον να εγκαταλείπει το ζώο του πετώντας από το αυτοκίνητό του, κρατήστε τον αριθμό του αυτοκινήτου και καταγγείλτε το περιστατικό στο τοπικό ζωοφιλικό σωματείο ή στην αστυνομία.
– Γίνετε εθελοντές και βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε το ζωοφιλικό σωματείο της περιοχής σας.
– Πρέπει να γνωρίζετε ότι η εγκατάλειψη ζώου σύμφωνα με το Ν3170/2003 είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.
– Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν ηλεκτρονική σήμανση στο κατοικίδιό τους.

Στείρωση

Ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε τον πληθυσμό των ζώων και να βοήθησουμε στη μείωση των αδέσποτων είναι η ΣΤΕΙΡΩΣΗ.
– Από μία σκύλα και τους απογόνους της στατιστικά μέσα σε έξι χρόνια ο αριθμός των σκύλων θα φθάσει τις 67.000 (!) και από μία γάτα και τους απογόνους της ο αριθμός των γατιών θα φθάσει τις 420.000 (!).
– Μην ακούτε ανεύθυνα λόγια αδαών ανθρώπων όπως «Μία θηλυκιά σκύλα ή γάτα πρέπει να γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και μετά να στειρωθεί». Αυτό είναι λάθος και τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλει στο πρόβλήμα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.
– Η απόψη ότι τα κατοικίδια έχουν ερωτική ζωή είναι λανθασμένη. Ζευγαρώνουν μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ευχαρίστηση ή συναίσθημα.

DSCN1698Η αλήθεια είναι ότι:
– Η στείρωση αυξάνει το όριο ζωής του ζώου.
– Προφυλάσσει τα ζώα από εμφάνιση καρκίνου στη μήτρα, στις ωοθήκες, στους μαστούς κ.λπ.
– Τα ζώα γίνονται πιο ήρεμα και δεν έχουν τάσεις φυγής.
– Δεν χάνουν καμία από τις ιδιότητές τους (κυνήγι, φύλαξη κ.λπ.).

Υιοθεσία

DSCN1692 Υιοθετήστε κι εσείς ένα κατοικίδιο αλλά μόνο αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να συνυπάρξετε μαζί του για όλη του τη ζωή.

Υιοθετήστε το μόνο αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να του διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας, χωρίς να το αφήσετε μοναχό του σε μία ταράτσα ή ένα μπαλκόνι.

Εκτός από φαγητό και νερό, το κατοικίδιό μας χρειάζεται λίγο από το χρόνο μας, για μία βόλτα, ένα χάδι, ένα γλυκόλογο.

DSCN1693 Πρέπει να σκεφθείτε ότι αποκτώντας ένα κατοικίδιο αναλαμβάνετε μία υποχρέωση που θα διαρκέσει περίπου 15 χρόνια.

Πρέπει να σκεφθείτε εκ των προτέρων πού θα το αφήσετε για να πάτε μία εκδρομή, για να πάτε διακοπές το καλοκαίρι, για να λείψετε ένα Σαββατοκύριακο.

Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να καλύψετε τα κτηνιατρικά του έξοδα που δεν είναι μόνο τα ετήσια εμβόλιά του αλλά και κάποια ξαφνική ασθένεια ή ένας τραυματισμός. Μην παρασύρεστε από το χαριτωμένο κουτάβι που σας δείχνει ο φίλος, ο γείτονας ή ο συγγενής σας.

DSCN1694

Σκεφθείτε ώριμα και υπεύθυνα πριν σταθείτε μπροστα από τη βιτρίνα ενός pet shop. Είναι προτιμότερο να υιοθετήσετε και να σώσετε ένα σκυλάκι από τα αδέσποτα του Δήμου μας παρά να πληρώσετε χρήματα για να αγοράσετε ένα καθαρόαιμο κουτάβι που δεν θα σας δώσει τίποτα περισσότερο από το αδεσποτάκι. Οπως λέει μία παλιά κινέζικη παροιμία «Κάθε σκυλί που σώζεις, είναι ένα βήμα προς τον Παράδεισο».
Οταν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο, ελάτε σε επαφή με το Σωματείο που διαθέτει σκυλάκια που πληρούν τις προδιαγραφές για να γίνουν μέλος μιας οικογένειας.  Όλα τα σκυλάκια που φιλοξενούνται από το Σωματείο είναι υγιέστατα, πλήρως εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, αποψυλωμένα, έχουν κάνει τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις και έχουν μικροτσίπ το οποίο θα καταχωρηθεί στο όνομά σας.

Δώστε μία ευκαιρία σε ένα εγκαταλελειμένο σκυλάκι να ξαναβρεί την οικογένεια που του αξίζει.

 

- Διαφήμιση -