- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. ΟΛΠ Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η προσφορά των Κινέζων, που «τρέχουν» μόνοι τους στην κούρσα διεκδίκησης του λιμανιού, ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες που είχε το ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη, όμως, οι Κινέζοι θεωρούν ότι η πρόταση που κατέθεσαν ήταν εξαιρετική και ότι περιθώρια για μεγάλες αλλαγές δεν υπάρχουν.

Πάντως, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», βρίσκονται σε διαρκή επαφή προκειμένου να «ζυγίσουν» σωστά τις συνθήκες και να αποφευχθεί η πιθανότητα αρνητικής εξέλιξης, την οποία απεύχονται και οι δύο. Οι συσκέψεις ανάμεσα στα στελέχη των δύο πλευρών είναι απανωτές και εκτός από τα οικονομικά δεδομένα που καταθέτουν στο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση, έχουν τεθεί και ζητήματα πολιτικής.

Οσον αφορά το ύψος των προσφορών, κύκλοι της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία εξέφρασαν στη «Ν» την εκτίμηση ότι η πρώτη πρόταση της Cosco είναι χαμηλότερη από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που κάνουν λόγο για προσφορά ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Πάντως, πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν στη «Ν» ότι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να καλυφθεί. Σχετικά με τις προσδοκίες που έχει το Ταμείο, έγινε σαφές στη «Ν» ότι είναι άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποτελεί στοίχημα και για τα δύο «στρατόπεδα». Από τη μια το Ταμείο, και ακόμα περισσότερο το Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χρεωθεί μια αποτυχία στον πρώτο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που έτρεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Από την άλλη πλευρά και οι Κινέζοι φαίνεται ότι θέλουν πραγματικά να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ, καθώς έχουν μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια για τη χώρα μας, τα οποία φυσικά δεν σταματούν μόνο στο λιμάνι του Πειραιά. Τη θέση αυτή που εκφράζουν άνθρωποι της αγοράς ενίσχυσε και η έλευση στη χώρα μας, για να τεθεί επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, της κας Sun Yueying που είναι CFO και νούμερο τρία στην ιεραρχία του Cosco Group.

Πισωγύρισμα

Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Cosco προκειμένου να κλείσει το deal, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ αποφάσισε χθες να συστήσει εκ νέου επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τη νέα σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο. Μία σύμβαση παραχώρησης, που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα έχει ήδη τροποποιηθεί και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται πολύ κοντά να ολοκληρώσει την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα επαναδιαπραγματεύεται τη σύμβαση, που έχει ήδη ανέβει στο data room, με αποτέλεσμα να θεωρείται μέρος της συμφωνίας.

Την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής έκαναν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, που εναντιώνονται στην πώληση. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν παράτυπη, αφού στη διαμόρφωση της σύμβασης δεν συμμετείχε ο ΟΛΠ.

Μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ Θάνος Λιάγκος, ο οποίος δήλωσε ότι το Ταμείο ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», απείχε από την ψηφοφορία.

Βάσει κύκλων του ΤΑΙΠΕΔ η απόφαση του δ.σ. του ΟΛΠ αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες του βασικού μετόχου της εταιρείας να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για το λιμάνι.

Πηγές της αγοράς θεωρούν πάντως ότι μέσω της σύστασης της Επιτροπής οι συνδικαλιστές θα επιχειρήσουν είτε να ακυρώσουν είτε να καθυστερήσουν τον διαγωνισμό, και ότι σε αυτή την περίπτωση στο Ταμείο το μόνο που θα απομένει θα είναι να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να περάσει τη συμφωνία με την Cosco, εφόσον αυτή θα έχει επιτευχθεί στο ενδιάμεσο.

 

ΠΗΓΗ/ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Αντώνης Τσιμπλάκης www.naftemporiki.gr

- Διαφήμιση -