- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Ο Άλιμος, γνωστός και ως Καλαμάκι, απλώνεται μετά το Παλαιό Φάληρο και και περικλείεται δυτικά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και ανατολικά από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, νοτιοδυτικά του Υμηττού.
Άλιμος σημαίνει θαλασσινός: Στον δήμο που συνορεύει με την ακτή του Σαρωνικού, η ζωή είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο. Αλλά και στο εσωτερικό του, η καλή ρυμοτομία, οι ελεύθεροι χώροι, οι πεζόδρομοι και οι νεόκτιστες πολυκατοικίες ή μεζονέτες καθιστούν… την περιοχή προνομιακή από πολλές απόψεις.
Η προνομιακή θέση του (δίπλα στη θάλασσα και κοντά στην Αθήνα ) και το επιφανές του όνομα, τον καθιστούν αγαπημένο προορισμό για αρκετούς επισκέπτες και παραθεριστές όχι μόνο το καλοκαίρι , αλλά όλο τον χρόνο.

alimos4

Στην αρχαιότητα ο Aλιμος -ή Δήμος Aλιμούντος, όπως ήταν τότε γνωστός- αποτελούσε ψαροχώρι στα περίχωρα των Aθηνών και κατοικούνταν από τη Λεοντίδα Φυλή, με διασημότερο κάτοικο τον πατέρα της Iστορίας, τον Θουκυδίδη.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, υπήρχε και ένα σημαντικό λιμάνι στο ανατολικό άκρο της παραλίας του Aλίμου, στο σημείο όπου σήμερα έχουν το καταφύγιό τους οι ερασιτέχνες ψαράδες. Στη νεότερη ιστορία, μέχρι το 1940, η περιοχή συνιστούσε κυρίως βοσκότοπο. Tότε άρχισαν να την ανακαλύπτουν κάποιοι εύποροι Aθηναίοι, που έχτισαν πάνω στην παραλία της τα εξοχικά τους.
Mέσα στις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός υπερδιπλασιάστηκε, ενώ δημιουργήθηκαν αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως στο νότιο κομμάτι της, κοντά στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

H γρήγορη ανάπτυξη ήταν απόρροια της τάσης αποκέντρωσης και της αναζήτησης καλύτερης ποιότητας ζωής σε περιαστικές περιοχές. Eτσι κι αλλιώς, ο Aλιμος αποτελεί ιδανική περίπτωση προαστίου, με βασικά ατού τη μικρή απόσταση από το κέντρο της πρωτεύουσας, την εύκολη οδική πρόσβαση, το πράσινο και, βέβαια, το παραλιακό μέτωπο.

O Aλιμος, αποτελεί δημοφιλή πιάτσα εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ συγκαταλέγεται στις προνομιούχες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο που είναι από τις ακριβότερες της πρωτεύουσας, όσον αφορά την τιμή της γης. Συνυπάρχουν δε οι μοντέρνες κατασκευές με τις μονοκατοικίες του 1950.

alimos8

alimos9

Κυριότερες συνοικίες του Δήμου Αλίμου είναι τα Αμπελάκια, (περιοχή) Αναπήρων, Καλαμάκι (όνομα προερχόμενο από παλαιό μεγάλο καλαμιώνα), Άνω Καλαμάκι, Εκτελωνιστών, Εφοριακών, Κεφαλλήνων, Κυθηρίων (Τσιριγώτικα), το ύψωμα Πανί, (από τον αρχαίο Πάνα), στη κορυφή του οποίου υπήρχε μεγάλο πυροβολείο προστασίας του αεροδρομίου, και οι Τράχωνες προς τη περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, βραχώδης περιοχή όπου η θέση του αρχαίου δήμου του Ευωνύμου.

alimos5

Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί την μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας, με περισσότερες από χίλιες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

alimos3

- Διαφήμιση -