- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Τα οφέλη του καλίου στον οργανισμό μας μελέτησαν οι επιστήμονες σε μια ευρεία μετανάλυση που διεξήχθη.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 11 πρότερων μελετών, στις οποίες είχαν συνολικά λάβει μέρος περίπου 250.000 άτομα.

Στη μετανάλυση αυτή διαπιστώθηκε ο συσχετισμός της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τα μειωμένα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν είχαμε μια πλούσια σε κάλιο διατροφή θα μπορούσαμε να μειώσουμε κατά 21% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο γεγονός, που σημαίνει περίπου 1,15 εκατομμύρια θάνατοι λιγότεροι το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως λένε οι επιστήμονες, το κάλιο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες φρούτων ή λαχανικών και έτσι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα.

Για να επωφεληθεί ένας οργανισμός από τη λήψη καλίου πρέπει το άτομο να λαμβάνει μέχρι 5 μερίδες ημερησίως φρούτων, λαχανικών ή άλλων τροφών πλούσιων σε κάλιο. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν μόνο την 1 μερίδα, ενώ υπάρχουν και χώρες που οι πληθυσμοί τους δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου κάλιο από τη διατροφή τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη λήψη καλίου. Για παράδειγμα τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, τα άτομα που έχουν υψηλή πίεση και τα άτομα που λαμβάνουν αντιυπερτασική θεραπεία. Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος τους, δεν μπορούν να αποβάλλουν ικανοποιητικά το κάλιο από τον οργανισμό τους. Η υπερβολική συγκέντρωση όμως καλίου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία, που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο είναι: οι πατάτες σε όλες τις μορφές τους όπως είναι οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες και παράγωγα αυτής όπως ο ντοματοπολτός, οι μπανάνες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, το πεπόνι, τα δαμάσκηνα, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, τα όσπρια (φακές, φασόλια), οι ξηροί καρποί, τα ψάρια (σολομός, τόνος), το αβοκάντο, τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, ροδάκινα, σύκα), τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και τέλος τα γαλακτοκομικά που είναι φτωχά σε λίπος.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τα άτομα που δεν έχουν κάποιο νόσημα ή δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία που αντενδείκνυται στη λήψη καλίου, να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως τρόφιμα από την αλυσίδα των τροφών που είναι πλούσια σε κάλιο. Όπως λένε, είναι σημαντική τροφή για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιοπαθειών.

- Διαφήμιση -