- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου εξέφρασαν πηγές της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου την Τρίτη , ενώ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόϊμπλε με σκληρές δηλώσεις επιχειρεί και πάλι να υπονομεύσει την προσπάθεια για συμφωνία.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις υποχρεώσεις, αλλά και τη Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σε σχέση με την αποτίμηση του Eurogroup βάσει και της οποίας η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης ούτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ούτε εκλογών.
Εισήγηση Τσίπρα
«Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» σημείωσε στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Επισήμανε ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης».
Και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Τόνισε επίσης ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας».

Τα ανοιχτά θέματα

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών προχώρησαν σε αποτίμηση του Eurogroup και όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή ακολούθησε συζήτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Ως προς την αποτίμηση, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση περίμενε να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά (πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό).
«Βούληση της κυβέρνησης είναι όποια μέτρα ληφθούν, να μην είναι μέτρα που θα επιφέρουν περαιτέρω λιτότητα και μείωση εισοδημάτων» πρόσθεσε η πηγή, αναφέροντας ότι οι εταίροι επιμένουν για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (στο ασφαλιστικό).
Οι ημερομηνίες-σταθμοί
Όπως τόνισε η κυβερνητική πηγή, εντός του μηνός υπάρχουν ημερομηνίες-σταθμοί όπως η Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα όπου και θα επιδιωχθεί να τεθεί το ελληνικό ζήτημα. Στο περιθώριο δε της Συνόδου θα επιδιωχθεί σειρά επαφών.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή δεν αποκλείεται και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ ως προς το κλίμα που επικράτησε «δεν ήταν μια συζήτηση που είχε ενστάσεις, διαμάχες αλλά ήταν ανοιχτή και δημιουργική για την αποτίμηση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Κομισιόν
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και μέσα σε 10 ημέρες εκφράζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν με εντατικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Όπως ανέφερε, ο στόχος είναι να προχωρήσουν τα θέματα που είναι ανοιχτά και να υπάρξει γρήγορη πρόοδος.
“Μπουρλότο” Σόϊμπλε

Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το ECOFIN προκάλεσαν αίσθηση και συζητήθηκαν, ωστόσο, αυτά που πραγματικά είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν πολύ… χειρότερα.
Ειδικότερα ο κ. Σόιμπλε εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Αθήνα αλλά και σε Μοσκοβισί- Ντάισελμπλουμ- Ζητά απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα του Ασφαλιστικού, παρεμβάσεις στο Εργασιακό και λιτότητα ως το 2022!!!
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο ανακοινωθέν του Eurogroup, o Β. Σόιμπλε δεν άνοιξε απλώς όλα τα θέματα αμφισβητώντας ευθέως ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας λίαν συντόμως, αλλά “άδειασε” μεγαλοπρεπώς τον Π. Μοσκοβισί που… τόλμησε να μιλήσει για σύγκλιση καθώς και τον Γ. Ντάισελμπλουμ που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης.
«Η Ελλάδα είπε μετά “καλά, θα κάνουμε τελικά ιδιωτικοποιήσεις.” Αυτό όμως δεν είναι πρόοδος, αλλά μόνον μια διόρθωση μιας υπαναχώρησης. Είπαμε: “χωρίς ιδιωτικοποιήσεις πώς αλλιώς;” Αυτό σημαίνει ότι στους πραγματικούς τομείς: μείωση του κόστους διοίκησης, που έχει να κάνει και με το προσωπικό, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δομικές μεταρρυθμίσεις σε, δεν ξέρω κι εγώ…., σε περιορισμούς στην ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ, φυσικά είναι και η αγορά εργασίας, και άλλα παρόμοια, η κινητικότητα είναι πολύ μικρή, για να το θέσω φιλικά. Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη… αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν περισσότερα, απ’ όσο κατάλαβα τους θεσμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά από το ECOFIN ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ζητώντας πολύ απλά μέτρα στην αγορά εργασίας, άνοιγμα εδώ και τώρα του Ασφαλιστικού, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!
Ο Γερμανός δεν έκρυψε, επίσης, τη δυσφορία του για τις δηλώσεις που έκανε ο Γ. Ντάισελμπλουμ περί τμηματικής εκταμίευσης, τραβώντας του το… αυτί: «Αυτό δεν το είπε στη συνεδρίαση του Eurogroup, γι’ αυτό και δεν μπορώ να το σχολιάσω. Εγώ γνωρίζω ποιο είναι το περιεχόμενο του μνημονίου και γνωρίζω κατά τύχη αυτό που κατέθεσα προς έγκριση στη γερμανική βουλή. Ξέρω ότι κάθε αλλαγή απαιτεί μια διαπραγμάτευση επ’ αυτής, απαιτεί μια προηγούμενη έγκριση της ολομέλειας της γερμανικής βουλής. Η συμβουλή μου είναι ο καθένας να παραμείνει στο περιεχόμενο της συμφωνίας».
Ο Σόιμπλε έβαλε στο στόχαστρο και τα δημοσιονομικά, όπου υπάρχουν ακόμα διαφωνίες με τους εταίρους. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μόνο με λιτότητα διαρκείας μπορεί να καταστεί βιώσιμο το Χρέος: ”

«Χωρίς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα, και χωρίς οικονομική βιωσιμότητα θα πει το ΔΝΤ: δεν γίνεται. Είναι μια προϋπόθεση. Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κι όχι μόνον, λέει απ’ την πλευρά του: χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει τίποτε».

- Διαφήμιση -