- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Όσο χειμωνιάζει τόσο περισσότερο αλλάζει ο χαρακτήρας μιας βόλτας στην παραλία του Παλαιού Φαληρού. Γίνεται πιο… περιπατητική, απελευθερώνεται από τη ζέστη και την έλξη της θάλασσας και των μικρών, κυρίως αφύλακτων, παραλιών.

Κείμενο: Συντακτική ομάδα του Attica Coast

Φωτό: Σοφία Παπανικολάου

Όσο χειμιωνάζει η ματιά μας αλλάζει ρότα. Γίνεται κάπως πιο εσωτερική.

Ο φαρδύς παραθαλάσσιος πεζόδρομος, με πράσινο πια και τη γραμμή του τραμ, δίπλα στη λεωφόρο Ποσειδώνος είναι σχεδόν γεμάτος όλες τις εποχές του χρόνου.

agal1

Παιδιά κάνουν ποδήλατο, ηλικιωμένοι περπατούν, ζευγάρια βρίσκουν μια ωραία ευκαιρία να βαδίσουν αγκαλιασμένα ή χέρι χέρι, να αναπολήσουν ή να απολαύσουν τις άδειες παραλίες, τα βραχάκια, τα κύματα που σκάνε σχεδόν δίπλα τους.

agal2

agal3

Κάποιοι χαζεύουν την υπαίθρια σκακιέρα ή τα αγάλματα που δίνουν μια άλλη νότα ασθητικής. Ή αναπαύονται και φιλοσοφούν στα «περίπτερα», τα κιόσκα με τα σκέπαστρα που προφυλάσσουν από τον ήλιο, που παραμένει ζεστός αν και φθινοπωρινός.

agal4

«Περίπτερα» που απλώνονται και στο εσωτερικό του άλσους του Παλαιού Φαλήρου.

agal5

Τα παγκάκια, κάποια πράγματι εντυπωσιακής αισθητικής, με ξύλο μέταλλο και μπετό, ή με μάρμαρο και ξύλο κοντά στο Τροκαντερό, προσφέρουν αυτό που λείπει σε έναν Αθηναίο: προοπτική, βάθος, ανοιχτό ορίζοντα.

agal6

agal7

agal8

Ανάμεσα στα αγάλματα ξεχωρίζει το εντυπωσιακό, μεγαλόπρεπο του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου (1404-1453), στο οποίο καταλήγουν και όλες οι παρελάσεις.

agal12

Από την παραλία του Μπάτη κατεθυνόμενοι προς το κέντρο του Φαλήρου, μπορείς να δεις και άλλα έργα τέχνης, όπως τους μεταλλικούς Γλάρους της Ρόζας Ηλιού…

agal14

και το Πολύκυκλο άγαλμα του Νίκου- Γιώργου Παπουτσίδη, κατασκευασμένο το 2005.
agal15

Ή το ολυμπιακό έργο του γλύπτη Γ. Γιάννακα, στη θέση Μπάτη.

agal16

Έργο του ίδιου γλύπτη βρίσκουμε και μέσα στο άλσος του Φλοίσβου. Πρόκειται για το εντυπωσιακό στη σύλληψη και στα χρώματά του άγαλμα, με μια γοργόνα με φτερά που καλύπτεται από μια ομπρέλα.

agal9

Στο άλσος του Φλοίσβου υπάρχουν κι άλλα αγάλματα που διακοσμούν το χώρο, όπως αυτό με τη μεταλλική, μελαγχολικά καθήμενη νεαρή γυναίκα.

agal10

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα αγάλματα στο Παλαιό Φάληρο, όχι απαραίτητα στην παραλία, όπως το άγαλμα της Σοφίας Μπεφόν (1966 – 2001, Ιπτάμενη Ιατρός ΕΚΑΒ), στην ομόνυμη πλατεία, που κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 6/10 του 2002 επί δημαρχίας Δημήτρη Καψάλη.

agal17

- Διαφήμιση -