- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Τη δεύτερη θέση κατέχει για το 2018 η Ελλάδα στη βράβευση ακτών και μαρινών, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Συνολικά πεντακόσιες δέκα εννέα (519) ελληνικές ακτές, δεκαπέντε (15) μαρίνες και ένα (1) σκάφος αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια σημαία», ενώ φέτος η Ελλάδα είναι δεύτερη παγκοσμίως! Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία». Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Δείτε τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Αττικής για το 2018:
Δήμος Μαραθώνος: Μπρεξίζα, Σχινιάς/Καράβι.
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος: Διασταύρωση, Λίμνη.
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: Αυλάκι.
Δήμος Σαρωνικού: Λαγονήσι 1-Grand Beach/ Grand Resort Lagonissi, Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi, Λαγονήσι 3-Κοχύλια/ Grand Resort Lagonissi, Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach.
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis, Βάρκιζα, Βούλα Α, Βουλιαγμένη.
Δήμος Γλυφάδας: Γλυφάδα, Γλυφάδα Α, Γλυφάδα Β.
Δήμος Αίγινας: Αγ. Μαρίνα.
Δήμος Πόρου: Ασκέλι/Νέα Αίγλη.
Δήμος Κυθήρων: Κακιά Λαγκάδα, Καψάλι.
Δείτε τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Θεσσαλονίκης για το 2018:
Δήμος Βόλβης: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Σταυρός Κεντρική.
Δήμος Θερμαϊκού: Μηχανιώνα-Τουρμπαλί, Νέοι Επιβάτες, Ποταμός.

- Διαφήμιση -