- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Η κρίση, οι ανελαστικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία 7 χρόνια στην Ελλάδα , έχουν αφήσει παντού ανεξίτηλα τα ίχνη τους, πλήττοντας μεγάλες κοινωνικές ομάδες ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται εντός ή εκτός εισαγωγικών σχετικά προνομιακές , όπως π.χ η Γλυφάδα που είδε τα τελευταία χρόνια να εκτινάσσεται ο αριθμός των απόρων και αυτών που τα όποια εισοδήματα τους «εξαερώθηκαν».

Οι αριθμοί και τα στοιχεία είναι καταλυτικά για την Γλυφάδα : 2200 άποροι , 993 οικογένειες στηρίζονται πλέον λόγω φτώχειας στις κοινωνικές υποδομές του Δήμου, τα περιβόητα κοινωνικά συσσίτια αυξάνουν …

Το attica coast καταγράφει αυτή την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα μέσα από μια αναλυτική συζήτηση με την  Νατάσσα Αργυροπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης.

«Η κρίση που συνεχίζει και ταλανίζει τον τόπο μας έχει επηρεάσει βαθιά και την πόλη της Γλυφάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου μας, το οποίο έχουμε ενισχύσει και διευρύνει και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Μαγειρείο (συσσίτιο) και Κοινωνικό Φαρμακείο, είναι εγγεγραμμένες συνολικά 993 οικογένειες που αριθμούν περίπου 2200 μέλη. Πρόκειται κυρίως για συμπολίτες μας που λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης», επισημαίνει η κ. Αργυροπούλου και τονίζει ότι   «την τελευταία τριετία ενισχύσαμε και με μέσα και με προσωπικό τις δομές μας, έτσι ώστε να απλώσουμε ένα όσο πιο ισχυρό μπορούμε δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας»

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η Αντιδήμαρχος, «είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι, με πνεύμα αλληλοβοήθειας και ανθρωπιάς, να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον συνάνθρωπό μας το έχει ανάγκη» .

 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

Τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει ο Δήμος Γλυφάδας είναι αυτά που προέρχονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς και από τις αιτήσεις ένταξης των ενδιαφερομένων στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης της πόλης.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όπως προείπα, οι επωφελούμενοι που δέχονται συστηματική στήριξη από τις Δομές μας ανέρχονται σε 993 οικογένειες, που αριθμούν περίπου 2200 μέλη» , σημειώνει η Αντιδήμαρχος και επισημαίνει: “Κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα, ενώ παράλληλα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, τα προβλήματα υγείας και οι αναπηρίες”.

 

 

ΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο Δήμος Γλυφάδας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, δίνοντας προτεραιότητα στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που στελεχώνονται με εξειδικευμένο, επιστημονικό ή μη, προσωπικό.

Όπως επισημαίνει η κ. Αργυροπούλου «συγκινητική είναι και η ανταπόκριση των εθελοντών καθηγητών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, που διδάσκουν κάθε εβδομάδα χωρίς καμία αμοιβή τα παιδιά των οικογενειών που τα βγάζουν δύσκολα πέρα και μάλιστα σημειώνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις» .

Στον Δήμο Γλυφάδας λειτουργούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΕΠ Υγείας, το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής, το Κοινωνικό Φροντιστήριο και το Γραφείο Ψυχολόγου, ενώ επιπλέον δίνονται και Οικονομικά Βοηθήματα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο «όλες οι Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου μας έχουν ως βασικό τους στόχο την μέριμνα των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, πιστεύοντας στην δύναμη της προσφοράς και την αλληλεγγύη των πολιτών μας, έχουμε κατορθώσει να στηρίζουμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο σταθερά περίπου 2200 μέλη, προσφέροντας τους είδη διατροφής, καθαριότητας και υγιεινής, είδη ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια κ.α..».

Στο Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου, διανέμεται  καθημερινά φαγητό σε μερίδες, σε 150 επωφελούμενους των Δομών.

Το Κοινωνικό Ιατρείο παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, καθώς και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, σε ανασφάλιστους πολίτες και στους ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών, ενώ η λειτουργία του βασίζεται στην εθελοντική προσφορά ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στελεχωμένο με Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια και Οικογενειακούς Βοηθούς, παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, με σημαντικό κριτήριο ένταξης την οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι επωφελούμενοι.

Το Κέντρο Πρόληψης Υγείας του Δήμου Γλυφάδας ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.

Το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής ανταποκρίνεται σε αιτήματα Δημόσιων Φορέων όπως είναι η Εισαγγελία Ανηλίκων, Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Ενηλίκων, συνεργαζόμενο για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους, επίσης χορηγεί Προνιακά-Αναπηρικά Επιδόματα, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ), ενώ παράλληλα παρέχει και άλλες συμβουλευτικές και ενημερωτικές υπηρεσίες.

 

Το Γραφείο Ψυχολόγου παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες της Γλυφάδας που το έχουν ανάγκη, με κύριο στόχο την πρόληψη και προαγωγή ψυχικής υγείας.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο υποστηρίζει μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των οποίων η οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του ιδιωτικού φροντιστηρίου. Και το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί επίσης με την εθελοντική εργασία αξιόλογων καθηγητών.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – ΔΩΡΗΤΕΣ – ΧΟΡΗΓΟΙ

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ο Δήμος μας μέσω των Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών του, προσφέρει συστηματική στήριξη σε πλήθος πολιτών.

Παράλληλα όμως αναλαμβάνουμε ποικίλες πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άποροι του Δήμου» , σημειώνει η κ. Αργυροπούλου και προσθέτει :

“Πραγματοποιούμε τακτικά πλήθος συμπράξεων μεταξύ του Δήμου Γλυφάδας, άλλων Δήμων του νοτίου τομέα, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, ακόμα και κρατικών ή μη οντοτήτων, όπως είναι η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ελληνικού Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο σταθμός ΣΚΑΪ και η δράση «Όλοι μαζί μπορούμε», δημιουργώντας έτσι συνεργασίες, οι οποίες αλληλοτροφοδοτούνται, ενδυναμώνουν και προωθούν τους σκοπούς των Κοινωνικών Δομών Αλληλεγγύης του Δήμου μας.

Ταυτόχρονα, μέσω ενημερωτικών εκστρατειών, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και τους πολίτες ώστε να συμπαρασταθούν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, συγκεντρώνοντας χρηματικά ποσά ή αγαθά για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι των δράσεων μας”.

 

 

- Διαφήμιση -