- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι αποτέλεσε το έναυσμα για μερικά από τα πιο ευφάνταστα και συγκινητικά σκίτσα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου
Ένα γεγονός που αλλάζει την ροή των γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι δυνατόν να αφήσει αδιάφορους τους… σεισμογράφους της επικαιρότητας, τα μολύβια των σκιτσογράφων όλων των Μέσων του κόσμου. Και σ’ αυτή την περίπτωση, στην αιματοχυσία του Παρισιού, υπήρξαν πράγματι εξαιρετικά σκίτσα, απίστευτης έμπνευσης και μοναδικής ανθρωπιάς.

Στα σκίτσα που συγκέντρωσε η εφημερίδα Telegraph βλέπουμε την αντίδραση των σχεδιαστών τους στο αποτρόπαιο αυτό συμβάν, απέναντι στο οποίο παίρνουν άλλοτε θέση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον πόνο των θυμάτων, και άλλοτε δείχνουν ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη μέρα που έτσι και αλλιώς πρέπει να ξημερώσει για το Παρίσι (αλλά και για όλο τον κόσμο).

Αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό σκίτσο είναι εκείνο του Ζαν Ζουλιέν, που ουσιαστικά έγινε και το έμβλημα αυτής της νέας τραγωδίας. Πρόκειται για το ήδη πασίγνωστο σχέδιο με τον Πύργο του Άιφελ να σχηματίζει το σχήμα της Ειρήνης, το οποίο κυκλοφόρησε παντούσε όλα τα Μέσα και τα social media στον κόσμο. O ίδιος υποστήριξε ότι συνήθως σχεδιάζει κάτι για να γελάει ο κόσμος. «Όμως αυτή τη φορά ήθελα να επικοινωνήσω με ότι μας τάραξε όλους. Ήταν η ενστικτώδης αντίδρασή μου. Ο τρόπος μου να μοιραστώ την ανάγκη για ειρήνη και αλληλεγγύη μετά από μια τέτοια καταστροφή» δήλωσε στην αγγλική εφημερίδα.

Αυτό είναι το σκίτσο του Ζαν Ζουλιέν


Το σκίτσο του Patrick Pinter αναπαριστά τις αγρυπνίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Το κερί είναι επίσης ένα σύμβολο της ειρήνης .

Το σκίτσο του SACK δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο το μαύρο σύννεφο της βαρβαρότητας που πέφτει πάνω στο Παρίσι (αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη)

Το σκίτσο του Plantu αναπαριστά την Γαλλική Δημοκρατία, η οποία κρατά στα χέρια της τον Πύργο του Άιφελ με τον οποίο φωτίζει το σκοτάδι που έχει πέσει στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το σκίτσο του Carlos Latuf δείχνει τα πτώματα των νεκρών της επίθεσης σκεπασμένα από μία γαλλλική σημαία που αιμορραγεί μαζί με τα θύματα.

Ο Damien της εφημερίδας Le Figaro έβαλε την γαλλική σημαία να αιμορραγεί καθώς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Πύργου του Άιφελ.

Ο Rabii Rammal υπενθυμίζει σε όλους ότι η αγάπη στο τέλος νικά τα πάντα.

Ο σχεδιαστής AnthoDraw σχεδίασε ένα περίγραμμα της πόλης του Παρισιού.

O Joahn Sfar από το Charlie Hebdo έκανε ένα λίγο διαφορετικό σκίτσο, όπου αφού ευχαριστεί τους φίλους των Γάλλων σε όλο τον κόσμο για την συμπαράσταση, δίνει ένα μήνυμα ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί, μέσα από την μουσική, την αγάπη, τα φιλιά, την σαμπάνια, την χαρά. Το Παρίσι είναι η ζωή, καταλήγει.

Ο Οssama Hajjaj από την Ιορδανία έφτιαξε αυτό το όμορφο και πολύ συναισθηματικό σκίτσο με την Γαλλική Δημοκρατία να έχει αναλυθεί σε λυγμούς.


Ο Jeffery Koterba δίνει ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους Γάλλους.

Ο Cristian Dzwonik από την Αργεντινή σχεδιάζει ολόκληρο τον πλανήτη να κλαίει και να πενθεί για την γαλλική τραγωδία.

Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Andrea Bertolacci σχεδίαση το δικό του σκίτσο, λέγοντας «Δεν είστε μόνοι».


Τέλος, ο γνωστός για το ανατρεπτικό του χιούμορ και σκίτσο Βοb της αγγλικής Telegraph, δείχνει μία ομάδα ηγετών της Ευρώπης (και όχι μόνο, καθώς ανάμεσά τους βλέπουμε και… Άραβες) να έχουν σηκώσει ψηλά τα μανίκια και να ορμούν λέγοντας «Είμαστε μαζί σου Φρανσουά» (εννοώντας προφανώς τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και την θέση του ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τους φανατικούς του Ισλάμ).

- Διαφήμιση -