- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Κυβέρνηση και δανειστές έφτασαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα».
Το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Επίσης την Τρίτη, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Παράλληλα, αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Επώδυνη η συμφωνία για τα δάνεια

Η συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια μοιάζει επώδυνη καθώς πλήρη κάλυψη από τους πλειστηριασμούς θα έχεις μόλις το 25% των δανειοληπτών.
Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει δυο κατηγορίες δανειοληπτών:
Η πρώτη κατηγορία, για την οποία θα υπάρχει πλήρης προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, αφορά δανειολήπτες με εμπορική αξία του ακινήτου έως 170.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα για τετραμελή οικογένεια έως 21.000 ευρώ.
Σε αυτή την κατηγορία θα εξετάζεται η δυνατότητα για αποπληρωμή και θα ορίζεται μια δόση την οποία, αν δεν καταφέρει να πληρώσει ο δανειολήπτης, θα την αναλαμβάνει το κράτος και το σπίτι δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Θα υπάγονται οφειλέτες που έχουν α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 ευρώ δηλωθέν εισόδημα για τετραμελή οικογένεια.

Τα δάνεια της κατηγορίας αυτής αντιπροσωπεύουν το 25% των “κόκκινων” στεγαστικών, ήτοι 100.000 στεγαστικά.
Στη δεύτερη κατηγορία, τα κριτήρια στοχεύουν όχι στην προστασία της α’ κατοικίας οριζοντίως, αλλά την εκ νέου ενεργοποίηση των “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατηγορία αυτή αφορά στο 35% των “κόκκινων” στεγαστικών.
Για αυτή την κατηγορία, η δόση θα καθορίζεται με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ και δηλωθέν εισόδημα έως 35.086 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ζευγάρι.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει τριετή διάρκεια, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια θα βασίζονται στις εύλογες δαπάνες.
Η μη πληρωμή της καθορισμένης δόσης θα σημαίνει απώλεια της όποιας προστασία, καθώς δεν υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης από το κράτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται στα 1,2 εκατομμύρια εκ των οποίων 400.013 είναι “κόκκινα”.

 

- Διαφήμιση -