- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

Έντονες αντιδράσεις και μεγάλη αναστάτωση προκαλεί σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικού η αιφνιδιαστική απόφαση να εισαχθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αύξηση της ισχύος του Κ.Υ.Τ (Κέντρο Υψηλής Τάσης) της ΔΕΗ στα 400kv , αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και των κατοίκων και φορέων των περιοχών.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος , αλλά και το σύνολο των Δημοτικών Παρατάξεων , αλλά και ο Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος αντιδρούν έντονα για το όλο θέμα.
Επισημαίνεται, ότι ο Δήμος Ηλιούπολης όχι μόνο δε συνηγορεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αντίθετα, έχει ζητήσει την απομάκρυνση του Κέντρου Υψηλής Τάσης, ενώ αντίστοιχα, ανάλογη απόφαση έχει εκδοθεί και από το ΣτΕ.

Το σχετικό απόσπασμα από το πρακτικό της 3ης έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης:

«Σήμερα 13 Iανουαρίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:30 στο Δημοτικό Κατάστημα συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την 746/13-1-2015 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου Γ. Σεφτελή που δόθηκε σε κάθε Σύμβουλο, σύμφωνα με τα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/2010.
ΑΡ. ΑΠΟΦ.: 14/2015
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Συζήτηση και λήψη απόφασης για το Κ.Υ.Τ. της Δ.Ε.Η. ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
Ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα για το κατεπείγον σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με το προαναφερόμενο θέμα.
Το Σώμα αποφάσισε ότι το θέμα είναι κατεπείγον και θα πρέπει να συζητηθεί.

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Βαλασόπουλος, που εισηγήθηκε το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, ενημέρωσε το Σώμα ότι στην 5813/9.1.2015 Πρόσκληση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, 11ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου ΚΥΤ Αργυρούπολης 400/150 kV του «Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας/ Δνση Νέων Έργων Μεταφοράς ΑΕ», που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια των Δήμων Ηλιούπολης και Ελληνικού – Αργυρούπολης Περιφέρειας Αττικής».

Με αφορμή την ανωτέρω συζήτηση με την οποία προτείνεται η επαύξηση ισχύος από τα 150 KV στα 400 KV, καλούμαστε να επαναδιατυπώσουμε την 17/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και το 182/16-5-2013 Ψήφισμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου με τα οποία εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην παραμονή του ΚΥΤ της ΔΕΗ στον Υμηττό δίπλα σε αθλητικούς χώρους, σχολεία και κατοικίες και ζητήσαμε την απομάκρυνσή του.
Πρέπει να μείνουμε αμετακίνητοι στις ανωτέρω αποφάσεις μας και να ενημερώσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού είδε τις διατάξεις των άρθρων 65, 67 και 69 του Ν. 3852/2010 και το Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ) και ενόψει της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου ΚΥΤ Αργυρούπολης 400/150 kV του «Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας / Δνση Νέων Έργων Μεταφοράς ΑΕ», που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια των Δήμων Ηλιούπολης και Ελληνικού – Αργυρούπολης Περιφέρειας Αττικής»
Ομόφωνα Αποφασίζει
Επαναβεβαιώνει την 17/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και το 182/16-5-2013 Ψήφισμά του, με τα οποία εκφράστηκε η αντίθεσή του:
– Στην απαράδεκτη παραμονή του ΚΥΤ στον Υμηττό, δίπλα σε αθλητικούς χώρους, σχολεία και κατοικίες,
– Στην προκλητική αδιαφορία της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ για συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΣτΕ,
– Στην επικίνδυνη προσπάθεια «νομιμοποίησης» και πιθανής επέκτασης των ήδη παράνομων εγκαταστάσεων μέσω του νέου Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.
Επίσης όλες οι παρατάξεις να παραστούν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και να εκφράσουν την ομόφωνη απόφασή μας.
Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 14/2015 και είναι αναρτητέα στο διαδίκτυο.»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Απαράδεκτη, χαρακτηρίζει , την περιβαλλοντολογική μελέτη για το ΚΥΤ , ο Δήμος Αργυρούπολης / Ελληνικού με ανακοίνωση του

Επισημαίνει ότι είναι πρόκληση για τους κατοίκους της περιοχής, που χρόνια τώρα απαιτούν την προστασία της δημοσίας υγειάς και αγωνίζονται για την απομάκρυνση του ΚΥΤ.

Τονίζει ακόμα ότι «πρόκειται για μια περιοχή που σήμερα βρίσκονται σχολεία, αθλητικές υποδομές, κατοικίες και δεν αφορά μόνο τις συνέπειες στη δασική έκταση. Η ίδια η περιβαλλοντική μελέτη δεν αρνείται τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από ακτινοβολία

Σύμφωνα με την μελέτη: «Η αναγκαιότητα αυτή, ιδίως ως προς τις βιομηχανίες μιας χώρας, ολοένα εντείνεται προς το σκοπό της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, στα πλαίσια της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και απαιτούμενης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ένα Κράτος δε δύναται να στερεί τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σ’ αυτό από τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας ούτε να αδιαφορεί για το υψηλό κόστος διανεμόμενης ενέργειας, το οποίο σε τελευταία ανάλυση θα οδηγούσε στον οικονομικό μαρασμό του δια της απομάκρυνσης από την επικράτειά του των επενδυτικών δυνάμεων».

Είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας το θέμα του ΚΥΤ που επετράπη να κατασκευαστεί εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού.
Πρόκειται για ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και δεκαετίες.

Η οποιαδήποτε ενέργεια «νομιμοποίησης» ή αναβάθμισης αποτελεί αιτία πολέμου ανάμεσα στους κατοίκους και την δημοτική αρχή με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία μέσα από τα υπερκέρδη που συσσωρεύει από την εκμετάλλευση του δικτύου οφείλει να επενδύσει μακριά από τα σπίτια μας.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση και απόρριψη της απαράδεκτης περιβαλλοντικής μελέτης της Περιφέρειας που έρχεται να νομιμοποιήσει την γιγάντωση του ΚΥΤ στο δήμο μας».

- Διαφήμιση -