- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Σήμα κινδύνου για τον ιό Ζίκα εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι “πλέον εξαπλώνεται με εκρηκτικές διαστάσεις” στην αμερικανική ήπειρο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, δρ. Μάργκαρετ Τσαν, τόνισε ότι “το επίπεδο του συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο νεομφανιζόμενος ιός “βρίσκεται πλέον σε 23 χώρες της περιοχής”.

Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιό στην αμερικανική ήπειρο, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα.

Η δρ. Τσαν τόνισε ότι ο ιός Ζίκα ανέβηκε από την κατηγορία της “ήπιας απειλής σε αυτή του συναγερμού” και έχει συνέπειες που προκαλούν καρδιοχτύπι”.

Ο ιός Ζίκα έχει προκαλέσει ανησυχία σε διεθνές επίπεδο λόγω της διασύνδεσης του με νευρολογικές παθήσεις, ειδικά σε εγκύους γυναίκες και στα μωρά τους.

Εξειδικευμένη ομάδα του ΠΟΥ θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο ο ιός Ζίκα θα αντιμετωπιστεί ως παγκόσμια απειλή.

Οι δηλώσεις της δρ. Τσαν

 

Click on the button to load the content from audioboom.com.

Load content


Η εξάπλωση του ιού έχει οδηγήσει σειρά κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να συμβουλεύουν εγκύους γυναίκες να αποφεύγουν τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα. Δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα.

Σε έξι ευρωπαϊκές χώρες εντοπίστηκε ο ιός Ζίκα

Κρούσματα του ιού Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο από το 2015, εντοπίστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο ιός, που πιστεύεται ότι προκαλεί σοβαρές δυσμορφίες στα έμβρυα, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες από την περασμένη εβδομάδα: τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ελβετία. Μέχρι στιγμής, στους ασθενείς δεν περιλαμβάνεται καμία εγκυμονούσα.




Η εμφάνιση και η εξάπλωση του ιού


Map of Zika cases

Ο ίδιος Ζίκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εξαπλωθεί σε αυτή την κλίμακα, όπως τώρα.

Η Βραζιλία ανακοίνωση το πρώτο κρούσμα του ιού το Μάιο του 2015.

Τα περισσότερα κρούσματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα και κατά συνέπεια είναι δύσκολο να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 1,5 εκ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί στη Βραζιλία.

 

 

 

 

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα

 

 

Ταξιδιωτική οδηγία για τον ιό Zika, εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι οδηγίες αφορούν όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημία, όπως στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της NA Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά προσφάτως και στην κεντρική και νότιο Αμερική.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Συστάσεις

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30% – 50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη και αλλεθρίνη.

Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες.

Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Ιστορικό

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.

Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4 – 7 ημέρες.

Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

- Διαφήμιση -