- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

Η θάλασσα για την παραλιακή Αττική είναι πραγματική πηγή ζωής, πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και «καταφύγιο» για  χαλάρωση και αθλητικές δραστηριότητες.

Η περιοχή που ήδη από την αρχαιότητα  εκμεταλλευόταν όλες τις πτυχές της θάλασσας ήταν ο Πειραιάς, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη.

Με αφετηρία και επίκεντρο τη θάλασσα ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να διοργανώσει την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δράσεις αθλητισμού, διαγωνισμοί και πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Ο εορτασμός της πόλης του Πειραιά θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 28 έως τις 31 Μαΐου με ένα πανόραμα από 60 και πλέον εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της πόλης, να ανακαλύψουν κομμάτια της παράδοσής της αλλά και να διδαχθούν την ιστορία της μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στη θάλασσα.

istioploia

Μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 30 Μαΐου και ώρα 11:00μμ στο Πασαλιμάνι, είναι η αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων έπειτα από 119 χρόνια. Οι κολυμβητές που θα συμμετάσχουν στους αγώνες Ανοικτής Θάλασσας θα διαγωνιστούν σε μια κολυμβητική διαδρομή 500 μέτρων ελεύθερου στυλ.

Ο θαλάσσιος αθλητισμός κατείχε ανέκαθεν ξεχωριστή θέση στη ζωή των Πειραιωτών και αυτό αναδεικνύεται κυρίως από τους δεκάδες Ναυτικούς Ομίλους και τα αθλητικά σωματεία που έχουν συσταθεί. Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας», την Κυριακή 31 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν δράσεις που σχετίζονται με το άθλημα και τη φιλοσοφία της Ιστιοπλοΐας, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μυηθούν στα μυστικά του αθλήματος.  

Φυσικά, το Κανόε Καγιάκ, ένα από τα θαλάσσια αθλήματα που λατρεύουν οι Πειραιώτες δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα του εορτασμού. Έτσι λοιπόν την Κυριακή το Μικρολίμανο θα πλημμυρίσει από αθλητές που θα διαγωνιστούν στους αγώνες Canoe-Kayak Flatwater.

Επιπρόσθετα ο Όμιλος Ερετών, που αποτελεί το παλαιότερο αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με αφορμή τον τετραήμερο εορτασμό του Πειραιά θα διεξάγει την Κυριακή 31 Μαΐου αγώνες κωπηλασίας με ανοικτή συμμετοχή σωματείων με αφετηρία την περιοχή “Σκαφάκι” και τερματισμό στη μαρίνα της Ζεάς.

Ο Πειραιάς εκτός όμως από τις θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες ήταν πρωτοπόρος και στην άθληση με το ποδήλατο. Για τον λόγο αυτό λοιπόν θα πραγματοποιηθεί επίσης την Κυριακή μεγάλη ποδηλατοβόλτα στους δρόμους του Πειραιά με αφετηρία το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 9:00 έως τις 12.30.

limanipeiraia

Παράλληλα το απόγευμα του Σαββάτου έχει διοργανωθεί μια «συνάντηση με την ιστορία» της πόλης. Στις 19:30 συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Τρούμπα, τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, ιστορικά κτήρια όπως το Μέγαρο Βάττη και το ξενοδοχείο Πειραιεύς αλλά και την βασιλική αποβάθρα της Τρούμπας, όλα αυτά υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, κα. Ευαγγελία Μπαφούνη.

Για τους φίλους του βιβλίου, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, που στεγάζεται στο κτίριο επί της οδού ΙΙ Μεραρχίας 36 στο λιμένα Ζέας.

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά ήταν και η βιομηχανία του, γι’ αυτό και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε ιστορικές γωνιές και κτήρια του βιομηχανικού Πειραιά, όπως το Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ.

Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων

Η Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων που συμπληρώνει 170 χρόνια από τη σύστασή της θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό την Κυριακή 31 Μαΐου. Παράλληλα προκειμένου οι επισκέπτες να διδαχθούν τα ναυτική παράδοση της πόλης, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας θα παραμείνει ανοιχτό, ενώ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση που φιλοξενείται στον χώρο.

Όσον αφορά τις καλλιτεχνικές μουσικές δραστηριότητες, ο Δήμος Πειραιά έχει ετοιμάσει το Σάββατο 30 Μαΐου, συναυλίες με τη Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά καθώς και με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Μια ξεχωριστή pop- rock  βραδιά με μεγάλες επιτυχίες των 1550, της Ιφιγένειας και των  So what θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στην πλαζ Φρεαττύδας, την Κυριακή 31Μαΐου και ώρα 21:30.

Äçìïôéêü ÈÝáôñï ôïõ ÐåéñáéÜ ,municipal theater piraeus

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την πόλη μετά μουσικής η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα πραγματοποιήσει μουσικό περίπατο με πασίγνωστες μελωδίες στη Πειραϊκή την Κυριακή  31 Μαΐου από τις 10:30 π.μ. έως τις 12:00. Επίσης την Κυριακή το απόγευμα (18:30) το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά θα δώσει μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το μουσικό συγκρότημα Napoleon’s Coup.

Τέλος, στο πλαίσιο εορτασμού του Πειραιά και σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή καμπάνια  Love Your Local Market, η Ιχθυόσκαλα Πειραιά θα ανοίξει τις πύλες της προς το κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα μέσα από ημερίδες, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και μαγειρικές επιδείξεις να γνωρίσει από κοντά τον μεγαλύτερο σταθμό προμηθειών φρέσκων ψαριών για όλη την Αττική. Η δράση στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά θα λάβει χώρα την Κυριακή 24 και Κυριακή 31 Μαΐου από τις 10.00 έως τις 15.00.

 

 

 

 

 

- Διαφήμιση -