- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και επέτειος από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη φετινή επέτειο ο Π.Ο.Υ θέτει το ερώτημα «Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό σου», αποσκοπώντας στο να υπενθυμίσει στο κοινό ότι η τροφή δεν καταναλώνεται μόνο για να ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας αλλά συντελεί και στη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Επομένως, όλοι οι άνθρωποι καλούνται να ενημερωθούν σχετικά με τα ασφαλή τρόφιμα ώστε να προφυλάσσονται από τους κινδύνους που ενέχουν.

Σήμερα, η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο έχει φέρει στην επιφάνεια άγνωστους μέχρι σήμερα κινδύνους που σχετίζονται με τη χαμηλή ποιότητα των τροφίμων.

Οι νέες τεχνολογίες, οι κλιματικές αλλαγές και η απελευθέρωση του εμπορίου είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους τη σημερινή εποχή ο Τομέας Ασφάλειας Τροφίμων βρίσκεται σε κρίση.

trofima

Ωστόσο ο ΕΦΕΤ έχοντας ως προτεραιότητά του να παρέχει στους καταναλωτές εγγυημένα ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα συνεργάζεται στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων και τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς κάνοντας συνεχείς ελέγχους ποιότητας στα τρόφιμα.

Εκτός των άλλων ο ΕΦΕΤ έχει συμβάλλει στη σταδιακή βελτίωση του επιπέδου συμμόρφωσης των επιχειρήσεων που παράγουν τρόφιμα, καθώς σχεδιάζει και διοργανώνει τους ελέγχους που διενεργούνται στους διάφορους τομείς των τροφίμων. Παράλληλα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει αν τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Τέλος, εκτός από την υποχρέωση των βιομηχανιών να διαθέτουν υγιεινά, ασφαλή τρόφιμα, και οι ίδιοι οι καταναλωτές οφείλουν να κάνουν τις ορθές διατροφικές επιλογές έχοντας ως γνώμονα την ενημέρωση για την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των τροφών.

- Διαφήμιση -