- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ*

Στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα γιορτάσουν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ. Θα προβληματιστούν για το μέλλον της μεγαλύτερης, στην ιστορία, ένωσης κρατών…

Τα οράματα των ιδρυτών χάθηκαν μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τα διαδέχθηκαν οι εθνικοί ανταγωνισμοί, η κυριαρχία των ισχυρότερων και η περιθωριοποίηση των ασθενέστερων.

Η οικονομική κρίση με τις άνισες επιπτώσεις στα κράτη-μέλη άνοιξε τον δρόμο στην αμφισβήτηση της ίδιας της Ενωσης με αποσχιστικές τάσεις (Brexit)…

Στη Λευκή Βίβλο, που θα παρουσιάσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ στη Διάσκεψη της Ρώμης, περιλαμβάνονται πέντε σενάρια για την Ευρώπη της προσεχούς δεκαετίας…

Το χειρότερο είναι οι επιμέρους ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. με χώρες που έχουν κοινές επιδιώξεις. Πρόκειται για «συμμαχίες των προθύμων»…

Είναι ένα σενάριο με… ιστορία. Σε άρθρο στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (3-12-1989) έγραφα: «Μετά την «ανταρσία» και της Ανατολικής Γερμανίας ανασύρθηκαν και προβλήθηκαν από διάφορα έντυπα, για παράδειγμα ο Economist 18-11-89 , κάποιες παλιές σκέψεις περί μιας Ευρώπη τριών «ομόκεντρων κύκλων»….

Πρώτος κύκλος: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, οι χώρες της BENELUX, ίσως και οι δύο χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία). Θα αποτελούν τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» με κοινή κυβέρνηση, κοινό Κοινοβούλιο, ακόμη και δικό τους στρατό. Θα είναι το κέντρο εξουσίας και αποφάσεων για την Ευρώπη των τριών ομόκεντρων κύκλων!

Στο δεύτερο κύκλο θα είναι η Ελλάδα με τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία. Τα κράτη αυτά θα διατηρούσαν τη θέση τους στην Εσωτερική Αγορά και σε ορισμένα θεσμικά όργανα της Κοινότητας.

Στον τρίτο κύκλο, που αποκαλείτο «Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη», θα μετείχαν Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, ακόμη και η Τουρκία!

Ανάλογο σενάριο είχε διατυπωθεί από ειδική ομάδα εγκεφάλων της γερμανικής καγκελαρίας.

Η πιθανότερη εκδοχή για το πάγωμα αυτού του σεναρίου είναι η διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα πρώην σοβιετικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στα οποία η Γερμανία είχε εξασφαλισμένη την οικονομική διείσδυση και πολιτική επιρροή…

Το περασμένο καλοκαίρι το Der Spiegel αποκάλυψε ότι ο «φίλος» Σόιμπλε είχε έτοιμο το σχέδιο για τις «συμμαχίες των προθύμων» για τη μετά το Brexit εποχή της Ε.Ε.

Προχθές, όμως, σε «μίνι σύνοδο» στις Βερσαλλίες εμφανίστηκαν οι πρώτοι «πρόθυμοι» υπέρ μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων! Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Είναι οι χώρες που αναφέρονταν στον πρώτο κύκλο του πρώτου Σεναρίου του 1989!

Ισως η Διάσκεψη της Ρώμης να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις…

Εμείς, στην Ελλαδίτσα μας, σταθεροί στο καθημερινό πολιτικό ξεκατίνιασμα!

 

 

*Ο Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και κατοικεί στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δημοσιογραφεί στις τοπικές εφημερίδες της Κέρκυρας Εφημερίδα των Ειδήσεων και Ελευθερία. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα Το Βήμα ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Διευθυντής στο Βήμα της Κυριακής. Το 1963, με πολύμηνη έρευνα, συνέβαλε στην αποκάλυψη των αυτουργών και συνεργών της δολοφονίας, στη Θεσσαλονίκη, του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Με επίσημα έγγραφα αποκάλυψε τη συγκρότηση και δραστηριότητα των παρακρατικών οργανώσεων.   Δημοσιογραφικές αποστολές: Στην Κύπρο, σε όλες τις κρίσιμες περιόδους, πριν και μετά την τουρκική εισβολή, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Σοβιετική Ενωση. Τελευταία η παρακολούθηση, ως απεσταλμένος των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, του 17ου Συνεδρίου του Κ.Κ.Κίνας, το2007.   Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ.   Έχει διατελέσει: – Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων (1976-1978). – Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) – Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984).   Η πολιτική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει δύο περιόδους: – τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993), – την υπουργική του διαδρομή (1993-1998): Υφυπουργός και Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών  και Υπουργός Δημοσίας Τάξης.   Από το 2000 επανήλθε στη δημοσιογραφία ως αρθρογράφος στο Βήμα της Κυριακής.   Συγγραφικό έργο:   – Η Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844-2009) τέσσερις τόμοι.   – Η Ελλάδα των Δανείων και των Χρεοκοπιών (2012) με πρόλογο του Γιάννη Στουρνάρα.   – Από τον ανήλικο Οθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ-180 χρόνια οι Γερμανοί στην Ελλάδα (2012). – Η  Ευρώπη και η Ελλάδα-Από την κρίση στην ελπίδα (2014). Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη Η βράβευση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Την Παρασκευή 16/01/2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε 28 προσωπικότητες για την προσφορά τους στην επιστήμη, στα γράμματα,στον πολιτισμό,στην κοινωνία, στην οικονομία, στον αθλητισμό. Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε στους γνωστούς συγγραφείς Αλκη Ζέη και Πέτρο Μάρκαρη. Και σε δύο δημοσιογράφους – συγγραφείς, τον αιωνόβιο Λαρισαίο και καλό φίλο του από δεκαετίες Λάζαρο Αρσενίου και σε εκείνον. Ελπίζει οι επισκέπτες αυτής της σελίδας και οι φίλοι του στο Facebook να συμμερίζονται τη συγκίνηση του από αυτή την επιβράβευση της μακράς προσφοράς του στη σοβαρή δημοσιογραφία και τη συμβολή του στην ιστορική βιβλιογραφία.

- Διαφήμιση -