- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 16 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 16 Λεπτά

Μία ανάσα πριν από το Athens Tattoo Convention, που γίνεται από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14/5 στο Γήπεδο tae kwon do ψαχτήκαμε με το τατουάζ στην Ελλάδα, αναρωτηθήκαμε τι άλλαξε στην κουλτούρα του και πήραμε τη γνώμη πέντε κορυφαίων tattoo artists της Αθήνα. Θέμα – Ρεπορτάζ: Άγγελος Κλάδης.

Για 11η συνεχόμενη χρονιά, έρχεται το φεστιβάλ δερματοστιξίας των Αθηνών, που έχει ήδη καταξιωθεί σε ένα από τα πέντε καλύτερα της Ευρώπης. Με μία τριήμερη γιορτή γεμάτη μελάνι και σχέδια, από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Μαίου, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους του εξωτερικού, είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, στο Γήπεδο Τae Κwon Do – Oλυμπιακός Πόλος Φαλήρου.

Είκοσι δύο ξένοι tattoo artists θα δώσουν συνολικά το παρών στο 11o International Athens Tattoo Convention, ανάμεσά τους οι Norm, Jamie Schene, Myke Chambers από τις Η.Π.Α., Peter Bill Loika από την Ολλανδία, ο Almagro από την Ισπανία, ο Ichibay από την Ιαπωνία και ο Rudy Fritsch από την Ιταλία. Επίσης, η πολυμορφική γιορτή του τατουάζ περιλαμβάνει graffiti shows, skate & bike shows, εναέρια ακροβατικά, σόου με street dancers, body painting και καθημερινούς διαγωνισμούς καλύτερου tattoo ανά κατηγορία. Βέβαια, όπως κάθε χρονιά, η αφρόκρεμα της ανθηρής ελληνικής σκηνής δίνει ραντεβού στο Παλαιό Φάληρο, με δεκάδες αναγνωρισμένους καλλιτέχνες να «χτυπούν» ασταμάτητα σχέδια στα ειδικά διαμορφωμένα stands τους. Πέντε από αυτούς μας μίλησαν για την μόδα των tattoo και την κουλτούρα τους… Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, ας αναλύσουμε λιγάκι την περιπετειώδη ιστορία της δερματοστιξίας στη χώρα μας και τους λόγους που οδήγησαν στην απροσδόκητη απενοχοποίησή της.

Μίλα μου για τατουάζ…

Δεν έχει σημασία το σημείο. Δεν έχει σημασία καν το σχέδιο. Αν είσαι ένα βήμα πριν το πρώτο σου tattoo, ένα έμπειρο στούντιο στο ATC και λίγη καλή διάθεση είναι όλα όσα χρειάζονται για να βρεις αυτό ακριβώς που σου ταιριάζει. Εδώ και δύο δεκαετίες, οι δισταγμοί της ελληνικής κοινωνίας έχουν ξεθωριάσει και έχουν αφήσει τους tattoo artists να δείξουν αυτό που όφειλαν, ότι δηλαδή η δερματοστιξία δεν είναι απλά ένα φετίχ, αλλά μία ολοκληρωμένη μορφή τέχνης. Οι νέες τεχνοτροπίες, τα ολόσωμα τατουάζ και η ποικιλία στα σχέδια γέννησαν μία ακμαία καλλιτεχνική σκηνή στην Ελλάδα, ανταγωνίσιμη μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Όμως ήτανε πάντα έτσι; Σίγουρα όχι. Για πάνω από τριάντα χρόνια, οι κοινωνικές προκαταλήψεις στη χώρα μας είχαν μετατρέψει το tattoo σε taboo, όταν οι υπόλοιπες δυτικές χώρες έβλεπαν ήδη το σώμα σαν σύγχρονο σαρκικό καμβά. Η κοινή γνώμη είχε μείνει αρκετά πίσω, με τα στίγματα στο κορμί να δήλωναν αποκλειστικά ναυτικά ταξίδια, καταχρήσεις και παρελθόν στις φυλακές. Είναι αλήθεια αξιοπερίεργο το πόσο γρήγορα δρασκέλισε ο εκμοντερνισμός. Από εκεί που το tattoo φαινόταν σαν καταδίκη για μια μετέπειτα αξιοπρεπή ζωή, εδώ και κάποια χρόνια αποτελεί την πιο δυναμική νεανική –και όχι μόνο- συνήθεια, που μπαίνει κάθε μέρα σπίτι μας μέσα από το τηλεοπτικό γυαλί. Σεφ, ποδοσφαιριστές, παρουσιαστές, ακόμη και πρωθυπουργοί δείχνουν ότι το tattoo είναι κάτι το φυσιολογικό.

Και εκεί ακριβώς έγινε η αλλαγή. Όταν η βιομηχανία του θεάματος απενοχοποίησε την δερματοστιξία και τα social media έφεραν την παγκόσμια τάση σε απόσταση ψηφιακής… αναπνοής, το νέο tattoo ρεύμα παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Βέβαια, το οτιδήποτε γίνεται γρήγορα, ενέχει και τον κίνδυνο του βεβιασμένου. Ευτυχώς, το φλέρτ με το κιτς και οι άτεχνοι ερασιτεχνισμοί που κυριάρχησαν στην πρώτη απενοχοποιημένη περίοδο της mainstream εμφάνισης των τατουάζ στη χώρα μας, ακολουθήθηκαν από έναν τουλάχιστον αξιοπρεπή επαγγελματισμό.

 Γιάννης Καραμπέτσος (Sake Tattoo Crew)
Γιάννης Καραμπέτσος (Sake Tattoo Crew)

Πλέον, το tattoo στην Ελλάδα –όπως και στον υπόλοιπο κόσμο- έχει αλλάξει ταυτότητα. Δεν είναι σημάδι προστασίας ή γονιμότητας, όπως στην χάλκινη εποχή. Δεν είναι ούτε δείγμα αδελφότητας, όπως έκαναν οι παλαιστές στην αρχαιότητα. Δεν είναι καν για να δείξεις τα πολιτικά σου «πιστεύω» και την τάξη σου, όπως συνέβαινε στο Άπαρτχαιντ. Είναι αμιγώς μία μορφή τέχνης, που κυνηγάει την αισθητική ικανοποίηση.

Ο πιθανός συμβολισμός πίσω από ένα «χτύπημα» είναι κάτι το δευτερεύον, μιας και το τατουάζ δεν είναι στην βάση του παρά ένα εικαστικό έργο, που χτίζει την κοινωνική σου εικόνα. Είναι μία διαδικασία επίπονης αλλαγής, που φέρνει νέα ταυτότητα με έναν κάπως επίπονο και λυτρωτικό τρόπο. Όμως, κανείς δεν θα μπορούσε να μιλήσει καλύτερα για την εξέλιξη της δερματοστιξίας στην Ελλάδα, από αυτούς που την έζησαν. Οι κορυφαίοι Έλληνες tattoo artists Γιάννης Καραμπέτσος (Sake Tattoo Crew ), ο Κυριάκος Μπαλάσκας (Darkside Tattoo Society ), η Σωτηρία Ζορμπά (Eightball Tattoo studio ), ο Τάσος Σγαρδέλης (Honest Tattoo ) και o Θοδωρής Παπαδόπουλος (Mysins Tattoo studio ) αφήνουν κάτω για λίγο τις βελόνες τους και μας ανοίγουν τα χαρτιά τους, ένα βήμα πριν την μεγάλη διοργάνωση του ATC.

Πέντε κορυφαίοι tattoo artist μιλούν για την τέχνη τους

1. Πώς το Tattoo ξέφυγε από το περιθώριο και το underground και έγινε κάτι mainstream; Τι δηλώνει αυτή η αλλαγή;

 Κυριάκος Μπαλάσκας (Darkside Tattoo Society) & Σωτηρία Ζορμπά (Eightball Tattoo Studio).
Κυριάκος Μπαλάσκας (Darkside Tattoo Society) & Σωτηρία Ζορμπά (Eightball Tattoo Studio).

Γιάννης Καραμπέτσος: Σίγουρα στην απενοχοποιηση του tattoo βοήθησαν τα social media και η τηλεόραση. Το κοινό ήρθε από την μεριά της τηλεόρασης, σε άμεση επαφή με διάσημους ανθρώπους όπως αθλητές, οι όποιοι είχαν tattoo μεγάλα και σε διακριτά σημεία. Επίσης τα social media έκαναν πολύ πιο άμεση και εύκολη την αναζήτηση ωραίων σχεδίων και των σωστών καλλιτεχνών για το κάθε είδος. Ο κόσμος εκπαιδεύτηκε και εξοικειώθηκε. Πότε δεν το θεώρησα ότι υπήρξε taboo… απλά ήταν κάτι άγνωστο!
Κυριάκος Μπαλάσκας: Το 32% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει πλέον ένα τουλάχιστον tattoo. Είναι φυσικό επόμενο λοιπόν να θεωρούμε ότι έχει ξεφύγει από το περιθώριο και έχει γίνει αποδεκτό από πολύ περισσότερο κόσμο.
Σωτηρία Ζορμπά: Το τατουάζ από μόνο του είναι underground και το γεγονός ότι έχει γίνει mainstream δε συνεπάγεται ότι έχει πάψει να βγάζει αυτή την αισθητική. Η αλλαγή αυτή ίσως σηματοδοτεί την αρχή της απενοχοποίησης και της αποδοχής του από την κοινωνία.

2.Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει καθημερινά ένας tattoo artist, εντός και εκτός studio; Υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις;

Κυριάκος Μπαλάσκας: Το καθημερινό ρίσκο που παίρνεις για να κάνεις ένα tattoo σε κάποιον, που θα το έχει πάνω του για πάντα, είναι πιστεύω η μεγαλύτερη δυσκολία για έναν tattoo artist.
Θοδωρής Παπαδόπουλος: Όπως σε κάθε επάγγελμα αντιμετωπίζονται καθημερινά δυσκολίες, έτσι και ένας tattoo artist έχει διάφορα να αντιμετωπίσει. Σίγουρα υπάρχουν προκαταλήψεις αλλά με τη πάροδο του χρόνου εξαλείφονται.
Τάσος Σγαρδέλης: Mια μεγάλη δυσκολία είναι το ίντερνετ,προσφέρει σίγουρα πολύ πληροφορία και σχέδια, αλλά τελικά πιο πολύ μπερδεύει τον κόσμο πάρα βοηθάει κατά την προσωπική μου άποψη. Θα ήταν καλύτερο αν κάποιος θέλει να κάνει ένα tattoo να ξεκινήσει από μια βόλτα σε ένα tattoo shop και όχι το google.

3. Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι Έλληνες tatoo artists; Είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές στερέωμα;

 Τάσος Σγαρδέλης (Honest Tattoo)
Τάσος Σγαρδέλης (Honest Tattoo)

Γιάννης Καραμπέτσος: Με μεγάλη περηφάνια μπορώ να πω ότι πλέον η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ξένους artists. Παρά πολλοί Έλληνες tattoo artists πλέον έχουν συμμέτοχη σε όλα τα μεγάλα international tattoo convention με βραβεία και διακρίσεις.
Κυριάκος Μπαλάσκας: Οι Έλληνες tattoo artists βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί συμμετέχουν σε μεγάλα convention στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο- φυσικά και είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές στερέωμα.

4. Είναι σημαντικό το Athens Tattoo Convention; Πώς βοηθάει την ελληνική σκηνή των tattoo artists;

 Θοδωρής Παπαδόπουλος (Mysins Tattoo studio)
Θοδωρής Παπαδόπουλος (Mysins Tattoo studio)

Γιάννης Καραμπέτσος: Βέβαια είναι σημαντικό το Convention. Έχει και αυτό το κομμάτι του στην εκπαίδευση του κοινού άλλα και των εγχώριων artists. Η επαφή με τα μεγαλύτερα ονόματα του εξωτερικού για τους Έλληνες καλλιτέχνες άλλα και η συμμέτοχη του κοινού στη 3ημερη ετησία γιορτή του tattoo, μόνο θετικά μπορεί να φέρει!
Θοδωρής Παπαδόπουλος: Σίγουρα έχει αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό, κυρίως, χώρο. Δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τα διεθνή φεστιβάλ. Μέσα από αυτό οι Έλληνες καλλιτέχνες μπορούν να αναδείξουν και να διαφημίσουν τη δουλειά τους.
Τάσος Σγαρδέλης: Το ότι το ATC έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με έλλειψη παράδοσης και ιστορίας στο tattooing . Τέτοια event βοηθούν στο να αποκτήσουμε κουλτούρα τατουάζ.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του 11oυ International Athens Tattoo Convention

Αν, λοιπόν, ακόμα διστάζεις μπροστά στην ιδέα των τατουάζ, το International Athens Tattoo Convention βρίσκεται εδώ για να σε μεταπείσει. Μία αυθεντική γεύση δερματοστιξίας περιμένει όλους τους λάτρεις των tattoo. Η παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική «Tebori» και η πολυνησιακή τεχνική «tatau» παντρεύονται με τις σύγχρονες μηχανές δερματοστιξίας και φέρνουν στο φως το τατουάζ, από τις ρίζες του μέχρι το σήμερα. Διαγωνισμοί σε θεματικές κατηγορίες, από ασπρόμαυρο ή έγχρωμο σχέδιο μέχρι Tribal και ιαπωνικό στυλ, θα αναδείξουν τους καλύτερους καλλιτέχνες, ανά το είδος.

Ο Mike the Athens, διοργανωτής του φεστιβάλ και αναγνωρισμένος artist, ετοίμασε ένα εκρηκτικό τριήμερο, που περιλαμβάνει graffitishows, εναέρια ακροβατικά, skate&bikeshows, bodypainting και άλλα πολλά. Η μουσική δεν θα λείψει φυσικά από την έκθεση του ATC, καθώς η Angelika Dusk, οι KollektivA και οι Deejay Nick The Band είναι έτοιμοι να βάλουν φωτιά στην σκηνή.

 

ΠΗΓΗ:www.athinorama.gr

- Διαφήμιση -