- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ*

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας δεν μπορεί να προκαλέσει καμιά αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι αυτό γιατί :

1)η Ρωσία αποτελεί τοποτηρητή της περιοχής, καθώς είναι του άμεσου ενδιαφέροντος της.

2) Μια ενδονατοϊκή σύγκρουση, θα διέλυε τη συνοχή της Συμμαχίας. Η ήδη μειωμένη αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, όπως έχει επισημάνει και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αντέξει περαιτέρω δοκιμασίες που δεν θα επιτρέψουν τον επαναπροσδιορισμό της στα πράγματα, προς όφελος των ΗΠΑ.

3)Και ας μην ξεχνάμε, ότι ο στόχος και για τις δύο μεγάλες δυνάμεις Ρωσία- ΗΠΑ αλλά και για την Τουρκία είναι πάντα ο υποθαλάσσιος πλούτος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αφορά τον άξονα Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ- Αίγυπτο. Μια επίθεση στην Ελλάδα ή την Κύπρο σημαίνει και επίθεση εναντίον του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Οποιαδήποτε  πολεμική σύρραξη λοιπόν δεν εξυπηρετεί ΚΑΝΕΝΑΝ.

4) Η αντιπαλότητα της Τουρκίας με το Ισραήλ,  σε αντιδιαστολή με την δυνατή σχέση κοινών συμφερόντων βασισμένη επάνω στο ενιαίο γεωενεργειακό χώρο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, παροπλίζει την Τουρκία, αφήνοντας περιθώρια μόνο για «γαυγίσματα που δεν δαγκώνουν».

5) Το  στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου είναι έντονα αντιτουρκικό, υποστηρίζεται από τη Ρωσία, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ έχει αναπτύξει σχέσεις συμμαχίας με Κύπρο-Ελλάδα-Ισραήλ. Και αυτή η συμμαχία στοχεύει στην υπεράσπιση κοινών ενεργειακών συμφερόντων.

6)Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Μια πολεμική σύγκρουση με τις χώρες αυτές λοιπόν θα κατέληγε και σε Ευρωτουρκική σύγκρουση.

Το σενάριο λοιπόν, όλοι αυτοί να επιτρέψουν στην Τουρκία οποιαδήποτε πολεμική άσκηση, πέρα από το μυαλό κάποιων φανατικών και της πολιτικής καμπάνιας του Ερντογάν που αφορά την προώθηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, αποτελούν ένα πολύ τολμηρό σενάριο ακόμη και για τις πλέον πειστικές ιστορίες συνομωσίας.

Έτσι λοιπόν, η «σχιζοφρενική σταθερότητα» στην περιοχή αποτελεί συνθήκη, που αν παραβιαστεί ο τεμαχισμός της Τουρκίας θα γίνει σε μικρότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο…

Οι σημερινές τουρκικές προκλήσεις δεν αποτελούν παρά ένα show off , μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής του Ερντογάν, όχι απέναντι στους Έλληνες, αλλά απέναντι στο ίδιο τον τουρκικό λαό.

Και αυτό γιατί οδεύουμε προς το δημοψήφισμα, συγκεκριμένα στις 16 του Απρίλη για την επικύρωση των υπερεξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας, κάτι που εγκρίθηκε μεν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά με ισχυρή δυσανασχέτηση δε από μέρους των υπόλοιπων δυνάμεων.

Η  συνταγματική αναθεώρηση δημιουργεί τις προοπτικές να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029, καθώς και την μεταφορά στον πρόεδρο της χώρας όλων των εκτελεστικών εξουσιών που ανήκουν μέχρι σήμερα στον πρωθυπουργό, όπως είναι ο διορισμός υπουργών, η κήρυξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η έκδοση διαταγμάτων και η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

 

Ο Ερντογάν όμως φαίνεται να μην είναι και τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ενισχύει τη στρατηγική του με την γνωστή μέθοδο, την πεπατημένη για την Τουρκία, που βρίσκει έδαφος σε κάθε μισαλλόδοξο ψηφοφόρο της μάζας.  

 

Τη συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας :

προκειμένου να μεταβληθεί το εδαφικό  status quo, που προβλέπεται σε διεθνείς συνθήκες, με κεντρικό άξονα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, καθώς και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και δη το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ  ΠΑΡΑ ΜΙΑ «ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ», ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.
Ο ΣΤΟΧΟΣ :  ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ «ΙΣΧΥΡΟΣ», ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ…

Δικαίωμα των Τούρκων να απαντήσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που δημιουργεί Τυράννους…

Δικαίωμα των Τούρκων να κάνουν πως δεν βλέπουν το δίκαιο απέναντι στους άλλους λαούς…

Πώς πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα;

H μόνη διαφορά που εκκρεμεί να επιλύσει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, με το δίκαιο της θάλασσας.

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ  ΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΟΥΘΕΝΑ.

ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ) , ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ  ΘΥΜΙΣΕΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ…

Γιατί για αυτόν τον πλούτο γίνονται όλα. Από όλους. Για όλους. Εκτός από τους Έλληνες…

Η Παναγιώτα Μπλέτα –  Συγγραφέας/Διανοήτρια

Email: bletas.p1@gmail.com

Facebook/Twitter : Panagiota Bletas

 

- Διαφήμιση -