- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Η Νέα Σμύρνη ανθίσταται στην κρίση και γίνεται το Εμπορικό Κέντρο των Νοτίων Προαστίων. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει στο Attica Coast ο Πρόεδρος του Εμπορικού της Συλλόγου, Πάρης Παπαβασιλείου, ο οποίος όμως περιγράφει και το ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ως αποτέλεσμα των μνημονίων και των capital controls.

“Είναι ένα περίεργο μείγμα αυτό που οδηγεί την αγορά σε σχετική κανονικότητα”, μας επισημαίνει και μας εξηγεί πως βοηθάει ο καλός καιρός τα ψώνια και τη βόλτα στα εμπορικά καταστήματα της Νέας Σμύρνης, καθώς φαίνεται από κεκτημένη ταχύτητα να μεταφέρεται λίγη από την κίνηση του καλοκαιριού. Από την άλλη πλευρά όμως, οι τραπεζικοί περιορισμοί και οι νέες μειώσεις μισθών -που στην ουσία οριοθετούν μια διελκυστίδα- οδηγούν σε μια σχετική ισορροπία: “Ο Νοέμβριος ήταν πάντα κακός μήνας, καθώς ήταν μήνας αναμονής. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπα, δεν έχει ξεκινήσει άσχημα”.

Μας θύμισε μάλιστα πως την άνοιξη του 2015 το κλίμα στην αγορά ήταν θετικό και πως υπήρχε ελπίδα. Ακόμη δεν είχαν πληρωθεί οι φόροι και ο κόσμος ανάσανε και κατανάλωνε. Το καλοκαίρι που ακολούθησε όμως τα πράγματα πήγαν άσχημα. Άρα, πιθανώς, αυτό το κάπως αισιόδοξο μήνυμα αυτών των ημερών, να είναι απλά πρόσκαιρο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου η Νέα Σμύρνη υποφέρει πάντα λιγότερο.

Μας επέστησε δε την προσοχή σε μια σημαντική εξέλιξη στην οικονομία και το εμπόριο: ότι δηλαδή οι δευτερεύουσες και τριτεύουσες αγορές έχουν κλείσει σε ολόκληρη σχεδόν την Αττική, προς όφελος ασφαλώς του κέντρου και των κεντρικών αγορών: “Όχι ότι αναπτύσσεται το εμπόριο… Έχει τελειώσει η τοπική αγορά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την ΄Ανω Γλυφάδα προς όφελος του κέντρου της Γλυφάδας”.

Τον ρωτήσαμε πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά της Νέας Σμύρνης -απαριθμεί σχεδόν 200 ενεργά εμπορικά καταστήματα- και η απάντησή του ήταν σαφής: “Εάν το κριτήριο είναι τιμολογιακό, η αγορά γεμίζει σκουπίδια. Το ζητούμενο πρέπει όμως να είναι στα καλά προϊόντα να συμπιεστεί, αν γίνεται, κι άλλο το περιθώριο κέρδους. Υπάρχουν όμως εμπόδια. Η ελληνική αγορά ανήκει στην ευρωπαϊκή, δεν λειτουργεί αυτόνομα. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μια κάποια αντιστοιχία με ό,τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

 

Θα μπορούσε να κάνει κάποιες προβλέψεις γα το εξάμηνο;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης είναι πολύ συμπιεσμένη η κατανάλωση -έχει συμπιεστεί σχεδόν κατά 30 με 35%- και οι συνέπειες των capital controls θα φανούν από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

- Διαφήμιση -