- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά
Η ολοένα αυξανόμενη τάση των καιρών για υγιεινό lifestyle σημαίνει ότι πολλοί ψάχνουν για πιο ελαφριά ποτά και ροφήματα χωρίς αλκοόλ για να συνοδέψουν το γεύμα τους. Το τσάι τους δίνει τη λύση.
Καθώς τα τρέντι γυμναστήρια και κομμωτήρια σερβίρουν prosecco και κοκτέιλ στους πελάτες τους, μια νέα τάση έχει αρχίσει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, όπου το αλκοόλ δεν αποτελεί και την πιο εκλεπτυσμένη επιλογή για να συνοδεύσει κάποιος το φαγητό του. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, μερικά από τα πιο παραδοσιακά καλά εστιατόρια ακολουθούν το δρόμο της γαστρονομικής εμπειρίας χωρίς αλκοόλ, ταιριάζοντας το φαγητό με τσάι, στα λεγόμενα food-tea pairings.
Ένα τέτοιο εστιατόριο είναι και το βραβευμένο με αστέρι Michelin, Fera at Claridge’s, το οποίο λανσάρει ένα ιδιαίτερο μενού που συνδυάζει τσάι με φαγητό. Ικανοποιώντας της επιθυμία του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού αυτών που αναζητούσαν ποτά χωρίς αλκοόλ στο φαγητό, το εστιατόριο αποφάσισε να συνθέσει ένα εναλλακτικό γαστρονομικό ταξίδι.
Το σημαντικό είναι, όμως, ότι δεν σερβίρεται οποιοδήποτε τσάι. Η διαδικασία ξεκινά βουτώντας για σύντομο χρονικό διάστημα τα φύλλα σε ζεστό νερό, αφήνοντάς τα να ανοίξουν και έπειτα μεταφέροντάς τα σε μεταλλικό νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
Κάποια χρειάζονται ακόμη και μία ώρα για να ετοιμαστούν, προτού έρθουν στην ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος, συνήθως μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου, αναλόγως με την ποικιλία του τσαγιού.
Κι αν έχετε στο μυαλό σας το τσάι σε κούπες, διαγράψτε αμέσως αυτή την εικόνα. Το τσάι σερβίρεται από φιάλες κρασιού σε ποτήρια κρασιού, έτσι ώστε να δείχνει πιο ταιριαστό στο περιβάλλον και το φαγητό των εστιατορίων.
Στα pairings μπορεί να βρει κανείς αρνί, γλυκό ψωμί, μανιτάρια πλευρώτους του ερυγγίου με τσάι Hijiri Black Sun από την Ιαπωνία και παγωτό stout με High Mountain Oolong τσάι από την Ταιβάν. Όσοι αναρωτιούνται για το κόστος, να τους πούμε ότι δεν είναι οικονομικά, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 20 ευρώ για ένα ποτήρι τσάι των 500ml.
AdTech Ad
Η ιδέα είναι ότι το κρασί και το τσάι μοιράζονται την ίδια πολυπλοκότητα και σερβίροντας τσάι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί κάποιος να το εκτιμήσει περισσότερο.
Οι λόγοι που ξεκίνησε αυτή η τάση και αυξήθηκε η επιθυμία για γεύματα χωρίς αλκοόλ, είναι αφενός η υγιεινή χροιά που θέλουν πολλοί να δώσουν στο γεύμα τους, αφετέρου, όμως, υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι πελάτες που επισκέπτονται καλά εστιατόρια του εξωτερικού και δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Πέραν αυτού, κάποιες εταιρίες απαγορεύουν στους εργαζόμενούς τους πλέον να πιούν αλκοόλ με το μεσημεριανό τους κι έπειτα να επιστρέψουν στη δουλειά, ενώ μην ξεχνάμε και τις γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης και δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Ο Thomas Rabuel, διευθυντής του βραβευμένου με Michelin εστιατορίου Club Gascon, στην καρδιά του Λονδίνου, αναφέρει ότι παρατήρησε την τάση να μην αναζητούν αλκοόλ οι πελάτες για πρώτη φορά προς το φθινόπωρο του 2016, κάτι που δυσκολεύει τα εστιατόρια, αφού βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος από το κρασί σε σχέση με το φαγητό. Τα νούμερα που έφθιναν, όμως, δεν τους έδωσαν άλλη επιλογή παρά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Το Club Gascon προσφέρει pairings με τσάι από την αρχή της χρονιάς και τώρα οι πωλήσεις του στο τσάι έχουν αυξηθεί κατά 400%. Πλέον, τα νέα κυκλοφόρησαν και έχει δημιουργηθεί νέο κύμα πελατών που αναζητά τσάι με το φαγητό του, με πολλούς να είναι Ιάπωνες ή Κινέζοι. Το κόστος των τριών τσαγιών που συνοδεύει ένα γεύμα 5 πιάτων φτάνει τις 15 λίρες (17,5 ευρώ), σε αντίθεση με τις 20 λίρες (23,5 ευρώ) που κοστίζουν 3 ποτήρια κρασί.
Το concept αυτό ταιριάζει πολύ και σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και δεν θέλουν να καταναλώσουν αφρώδη κρασιά ή οτιδήποτε άλλο με το φαγητό τους, αλλά θέλουν και κάτι πιο ενδιαφέρον από το νερό για να τσουγκρίσουν στην… υγεία τους!
Πηγή: clickatlife.gr
- Διαφήμιση -