- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 26/4

ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Σε μια ξεχωριστή βραδιά, στον Μαγεμένο Αυλό, εντείνοντας το κλίμα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας η πολυμελής μικτή χορωδία «Τροβαδούροι της παλιάς Αθήνας ο Διονύσιος Αποστολάτος», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, θα ψάλλει το περίφημο «Τροπάριο της Κασσιανής», αμέσως μετά τη λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης, αλλά θα ερμηνεύσει και πολλά από τα πιο ωραία χορωδιακά τραγούδια.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

Η Κασσιανή συνέθεσε εκκλησιαστικούς ύμνους, τροπάρια και ιδιόμελα, όπως το περίφημο «Τροπάριο της Κασσιανής», που η Ορθόδοξη Εκκλησία καθιέρωσε ως Δοξαστικό των Αποστίχων του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης.
Η Κασσιανή θεωρείται ότι το εμπνεύστηκε από τα λόγια των Ευαγγελιστών, που αναφέρονται στην ανώνυμη μοιχαλίδα, που έσωσε ο Χριστός από τον λιθοβολισμό ενός έξαλλου πλήθους Φαρισαίων. Την άγγιξε η συντριβή εκείνης της γυναίκας, γεγονός που μετέτρεψε σε ένα αριστουργηματικό τροπάριο, γεμάτο λυρική έξαρση και υποβλητικότητα, που φέρει το όνομά της.

ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ «Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ»

Οι Τροβαδούροι της Αθήνας είναι ένα μικτό χορωδιακό συγκρότημα κατοίκων κυρίως από το ιστορικό κέντρο της πόλης, που παρουσιάζει, μαζί με λυρικούς σολίστες, έργα από το ελληνικό έντεχνο και λυρικό ρεπερτόριο.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ

Ο Διονύσιος Αποστολάτος, από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, ήταν από τις πλέον αξιόλογες προσωπικότητες της μουσικής. φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας και ανέπτυξε πλούσια και πολύπλευρη δράση στο χορωδιακό τραγούδι. Υπήρξε δάσκαλος πολλών μουσικών, συνθέτης και ενορχηστρωτής με μεγάλη συμβολή στη διάδοση και διάσωση της Επτανησιακής καντάδας (υπήρξε διευθυντής της «Επτανησιακής Χορωδίας – Μαντολινάτας»). Έχει ηχογραφήσει 20 μεγάλους δίσκους με χορωδιακά τραγούδια και δυωδίες με τη γυναίκα του Καίτη Αποστολάτου.
Στην πολύχρονη μουσική σταδιοδρομία του ίδρυσε σχολές χορωδίας, συνοδεία μαντολινάτας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aμύντα 4, Πλατεία Προσκόπων (Μάνου Χατζιδάκι), Παγκράτι
Τηλ.: 210-7223195- 2130037779
Μαγεμένος Αυλός, Δημήτρης Θεοφίλου

 

- Διαφήμιση -