- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

του Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου*

 

Όλοι συμφωνούν ότι η Χώρα μας βρίσκεται Οικονομικά σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της Ιστορίας της. Όλοι το βιώνουμε αυτό τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη πίεση. Την Κυριακή κληθήκαμε να εκλέξουμε την Κυβέρνηση που όχι απλά θα διαχειριστεί την πολύ δύσκολη κατάσταση και την υλοποίηση των εφαρμοστικών Νόμων αλλά παράλληλα θα βάλει τον θεμέλιο λίθο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, σε νέες βάσεις και νέες δομές.

Είναι σαφές φαντάζομαι σε όλους ότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για όλους τους Έλληνες και για όλες τις Ελληνίδες.

Για να γίνει αυτό πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ότι όλες οι υγιείς δυνάμεις της χώρας απαιτείται να συμφωνήσουν στο minimum ζητούμενο, που είναι το πώς θα επανέλθει η οικονομία μας σε βιώσιμη κατάσταση κατ’ αρχήν, με δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης.

Τα θέματα τα οποία άμεσα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να υπάρξει συμφωνία πέραν των υποχρεώσεων που έχει η χώρα βάσει του τρίτου Μνημονίου είναι:

    • Άμεση επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση, αφού πρώτα έχουμε διασφαλίσει την παράταση, όλων των έργων που έχουν ενταχθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή η ενέργεια ουσιαστικά θα ενεργοποιήσει αρκετές θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί.
    • Παράλληλα να αρχίσει η ενεργοποίηση του νέου αντίστοιχου προγράμματος με στόχο να μην υπάρξει κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων.
    • Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με την Τράπεζα της Ελλάδος να βρει τρόπους ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά προς τις συνεπείς επιχειρήσεις και εκείνες που έχουν όλα τα εχέγγυα της βιωσιμότητας.
    • Να σχεδιασθεί ο οδικός χάρτης και οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
    • Να υπάρξει πλέον -και για πρώτη φορά στην χώρα- μια Κυβέρνηση αρίστων ανεξαρτήτως πολιτικής διαδρομής που στόχο θα έχει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει όλα τα θέματα.
    • Να γνωστοποιηθούν οι στόχοι στον ελληνικό λαό και σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να γίνεται αναφορά επί των επιτευγμάτων ή των δυσκολιών. Ο λαός οφείλει να είναι ενήμερος, και να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια.

Μεσοπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά θέματα που αφορούν τόσο την εικόνα, την πραγματικότητα που ζούμε αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας. Και επειδή τα προβλήματα είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα χρειάζεται τόλμη καινοτομία ειλικρίνεια αλλά γιατί όχι και εισαγωγή τεχνογνωσίας από πετυχημένα μοντέλα του εξωτερικού. Τέτοια θέματα είναι τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τα θέματα που αφορούν την Υγεία και την Παιδεία, αλλά και άλλα τα οποία προκύπτουν από τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι βασικές έννοιες που πρέπει όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να έχουμε στο μυαλό μας αν θέλουμε να ζούμε σε μια αναπτυγμένη χώρα είναι δύο: Είναι η έννοια του ΜΑΖΙ γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο ουσιαστικά τα προβλήματα μας και η δεύτερη είναι αυτή της προσήλωσης στο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, που είναι μια έννοια που θα μας διαφοροποιήσει σημαντικά από ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα και με βάση ότι βιώσαμε ήδη, δεν πρέπει να αγνοούμε την έννοια της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Δικαίου γενικότερα, γιατί και οι δύο είναι απαραίτητες για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα της κοινής προσπάθειας αλλά και γιατί όλα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε και από την ανθρώπινη πλευρά τους.

Πρέπει όλοι να ελπίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η σοβαρότητα και η σωφροσύνη και η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για την χώρα και τον λαό της.

 

 

 

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος είναι επιχειρηματίας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

- Διαφήμιση -