- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά μας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα αλλά και να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες.

Της Δρ. Ματίνας Χρονοπούλου*

Μας προσφέρουν σημαντικά ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, δηλαδή τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που εισέρχονται στα κύτταρα μας και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους. Τα κάνουν πιο ισχυρά.

Όταν μιλάμε για θρεπτικές ουσίες, εννοούμε ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών και είναι πλούσιες σε μεταλλικά  άλατα και βιταμίνες.

Συστατικά των λαχανικών

Τα λαχανικά αν και περιέχουν 80-95% νερό, συνεισφέρουν στο διαιτολόγιο με σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Αποτελούν και αυτά, όπως και τα φρούτα, τροφή βασική για τη διατήρηση της οξεοβασικής (οξέα και βάσεις) ισορροπίας του αίματος. Η θρεπτικότητα των λαχανικών εξαρτάται από την ποικιλία, την ωριμότητα, την έκθεση στον ήλιο, το έδαφος κ.λπ.

Τα κυριότερα συστατικά τους είναι:

Το νερό. Όπως ήδη αναφέραμε, τα λαχανικά περιέχουν 80-95% νερό. Το νερό που περιέχεται στα φυτά είναι «βιολογικό», μιας και υπάρχει στο εσωτερικό ζωντανών οργανισμών.

Οι πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των λαχανικών είναι υψηλής βιολογικής αξίας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και στην αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας.

Τα σάκχαρα. Θεωρούνται η κύρια πηγή κυτταρινών (κυρίως σελουλόζης – κυτταρίνης). Περιέχουν επίσης σάκχαρα με τη μορφή πηκτίνης.

Τα μεταλλικά άλατα. Οι καρποί των κηπευτικών (π.χ. ντομάτες) είναι πλούσιοι σε κάλιο, ενώ τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) περιέχουν σε υψηλό ποσοστό σίδηρο. Επίσης, περιέχουν και μέταλλα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Οι βιταμίνες. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες εξαρτάται από τη σύσταση του εδάφους, τις μεθόδους καλλιέργειας, το χρονικό διάστημα μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης κ.λπ. Η υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών συναντάται στα βιολογικά λαχανικά αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Γενικότερα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πράσινα λαχανικά (π.χ. μαρούλι, κουνουπίδι) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε β-καροτίνη αλλά και σε φολλικό οξύ, ενώ τα ριζώδη λαχανικά (π.χ. καρότα, παντζάρια) είναι πλούσια κυρίως σε βιταμίνη Α.

*Η Ματίνα Χρονοπούλου έχει BSc., N.D., PhD Φυσικοπαθητικής Ιατρικής και είναι

Διατροφική Θεραπεύτρια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξενίας 18, Πλατεία Μαβίλη, 11528, Αθήνα

Τηλ.  210-64.00.411

Κιν. 6932-191.724

Ε-mail : matinachr@gmail.com

Skype: matina.chronopoulou

http://naturopathicmedicine.gr/

http://naturopathyingreece.wordpress.com/

 

- Διαφήμιση -