- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Η έλλειψη βραδινού ύπνου λόγω φορτωμένου επαγγελματικού προγράμματος ή λόγω διαβάσματος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία και την υγεία του οργανισμού σας. Επομένως η αναπλήρωση του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Όπως αποδεικνύει και μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, ο μεσημεριανός ύπνος λίγων ωρών, η λεγόμενη και σιέστα, φαίνεται ότι συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανακούφιση από το στρες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεσημεριανή σιέστα μπορεί να ρυθμίσει τις ορμόνες και τις πρωτεΐνες του οργανισμού επαναφέροντάς τες στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Γενικά ο ολιγόλεπτος ύπνος επιφέρει εντυπωσιακά οφέλη στο ανθρώπινο οργανισμό.

  • Ακόμα και ένα δεκάλεπτο μεσημεριανού ύπνου μπορεί να λειτουργήσει ως «ενισχυτικό μνήμης», καθώς αποφορτίζει το μυαλό από την πληθώρα των πληροφοριών και ενισχύει την μνημονική ικανότητα.
  • Σύμφωνα με μελέτη του «Journal of Applied Physiology» η ολιγόλεπτη σιέστα μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τη στεφανιαία νόσο τουλάχιστον κατά 37%, διότι ο ύπνος ανακουφίζει την καρδιά από την καθημερινή καταπόνηση.siesta
  • Οι ερευνητές της NASA χρησιμοποίησαν πιλότους πολεμικών αεροσκαφών για να διεξάγουν μια μελέτη σχετικά με την υπνηλία. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν κοιμηθεί έστω και για 40 λεπτά βελτίωσαν στο 100% το ρυθμό εγρήγορσής τους εν ώρα εργασίας. Έτσι λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα, ότι η σιέστα βελτιώνει σημαντικά την απόδοση και την εγρήγορση σε πνευματικό και διανοητικό επίπεδο.
  • Εκτός των άλλων, ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος λειτουργεί ως φυσικό αγχολυτικό, ηρεμώντας τα νεύρα και καταπραΰνοντας αισθήματα θυμού και άγχους.

Συνολικά, μια σιέστα διάρκειας 10 έως 20 λεπτών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προφυλάξετε τον οργανισμό σας από τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου και της εξαντλητικής καθημερινότητας.

 

- Διαφήμιση -