- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 13 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 13 Λεπτά

Η Μεσσηνία του 2015 δεν είναι πλέον ένα μυστικό για λίγους αλλά η πετυχημένη συνταγή του τι μπορεί να καταφέρει ένας τόπος εάν εντάξει τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που ορίζουν το προφίλ του προς τα έξω (λέγε με Costa Navarino) στα φυσικά του αβαντάζ. Προσθέτοντας στα παραπάνω τα οδικά έργα που μετέτρεψαν την Καλαμάτα σε… προάστιο της Αθήνας αντιλαμβανόμαστε το λόγο που η νοτιοδυτική Πελοπόννησος μπήκε στη παγκόσμια λίστα της αναζήτησης για το next best thing.

Η Καλαμάτα βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου και στην σκιά του Ταΰγετου και απέχει μια ώρα το πολύ από όλα τα αξιοθέατα του νομού. Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εδώ θα συναντήσουμε το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων όπου κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας. Η ανηφοριά μας βγάζει στην εκκλησία της Υπαπαντής του Σωτήρος, το Δημοτικό Ωδείο και φυσικά το Κάστρο της Καλαμάτας που επιβλέπει την πόλη από ψηλά, από το 1208.

Στην πολύβουη οδό Αριστομένους χτυπά η καρδιά τη πόλης χειμώνα-καλοκαίρι μιας και πλήθος κόσμου γεμίζει τις καφετέριες και τα μαγαζιά της αλλά και αυτά που κρύβονται στα γύρω στενά. Κατηφορίζοντας κι άλλο την Αριστομένους το μάτι μας βλέπει πράσινο στο μοναδικό στο είδος του υπαίθριο πάρκο σιδηροδρόμων, μια ζώνη ψυχαγωγίας για τους Καλαματιανούς κάθε ηλικίας. Και ερχόμαστε στην ιδιαιτερότητα της Καλαμάτας που δεν είναι άλλη από την παραλία της: η οργανωμένη πλαζ με τους φοίνικες που «τρέχει» δίπλα στη λεωφόρο Ναυαρίνου είναι πολύ καθαρή παρά το γεγονός ότι είναι εντός σχεδίου πόλεως. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Καλαμάτας, το δραστήριο «Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας» (www.kalamatadancefestival.gr) φέτος το καλοκαίρι κλείνει τα 21 του χρόνια.

Οι φίλοι της πεζοπορίας πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν τα σηματοδοτημένα μονοπάτια στο φαράγγι του Βυρού στην παλιά Καρδαμύλη.

Φουλάρουμε το αμάξι με βενζίνη και αφήνουμε πίσω την Καλαμάτα για να εξερευνήσουμε την υπόλοιπη ακτογραμμή. Στους πρόποδες του Ταΰγετου η Καρδαμύλη είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης. Η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη με τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις κατάφυτες πλαγιές προσελκύει πλήθος τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να έχει αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη. Οι φίλοι της πεζοπορίας πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν τα σηματοδοτημένα μονοπάτια στο φαράγγι του Βυρού στην παλιά Καρδαμύλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΉΣ ΣΑΊΤΑΣ

Άποψη της Καρδαμύλης.

Η πιο ονομαστή παραλία της περιοχής είναι τα βοτσαλωτά Ριτσά με τα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ στο δρόμο προς Λακωνία θα παρκάρουμε στα Δελφίνια, την απάνεμη παραλία με τα κυπαρίσσια. Θαλάσσιο ποδήλατο και κανό θα κάνουμε στην Καλογριά, την γνωστή παραλία με τα beach bars και την ψιλή χρυσαφένια άμμο. Ακριβώς δίπλα της η Στούπα είναι ένα οργανωμένο τουριστικό θέρετρο που σφύζει τα καλοκαίρια από ζωή. Το ψαροχώρι Άγιος Νικόλαος έχει αυθεντικό χρώμα και μπόλικες ταβέρνες για να δοκιμάσουμε τις τοπικές νοστιμιές ενώ λίγο νοτιότερα συναντάμε τα σπήλαια του Δυρού, έναν καταπληκτικό λαβύρινθο από θαλάσσιες σπηλιές.

PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Άποψη της Κορώνης.

Κινούμαστε πλέον προς τα δυτικά προς τις Καστροπολιτείες Κορώνη, Μεθώνη και Πύλο χωρίς να παραλείψουμε μια στάση στο Πεταλίδι που μεσολαβεί στη διαδρομή μας. Αφού απλώσουμε πετσέτα στο χοντρό βοτσαλάκι του και πιούμε έναν καφέ στην σκιά του του καφενείου που βρίσκεται στις όχθες της θάλασσας συνεχίζουμε με κατεύθυνση την Κορώνη. Το Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή της, τα γραφικά στενά και τα διώροφα αρχοντόσπιτα προσδίδουν ένα μεσαιωνικό χαρακτήρα στην πόλη την ώρα που το λιμάνι «στολίζουν» ιστιοφόρα και ψαροκάικα.

EUROKINISSI/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Η Μεθώνη, μια θαλασσινή πολιτεία που αν και είναι λιγότερο ανεπτυγμένη τουριστικά συγκριτικά με την Κορώνη, μπορεί να παινεύεται για το παραθαλάσσιο Κάστρο με το οκταγωνικό Μπούρτζι.

Λίγο μετά το Κάστρο εκτείνεται η μεγάλη παραλία της Ζάγκας με τη στρωμμένη αμμουδιά και στη συνέχεια η παραλία Μεμί που ενδείκνυται για σπορ της άμμου (beach volley και ποδόσφαιρο) και το Καλαμάκι  με το ξεβρασμένο ναυάγιο. Και αφού τραβήξουμε χειρόφρενο για λίγο στην… αγχολυτική Φοινικούντα για ουζάκι κάνουμε την επόμενη στάση στη Μεθώνη, μια θαλασσινή πολιτεία που αν και είναι λιγότερο ανεπτυγμένη τουριστικά συγκριτικά με την Κορώνη, μπορεί να παινεύεται για το παραθαλάσσιο Κάστρο με το οκταγωνικό Μπούρτζι. Στο τέλος της διαδρομής μάς χαιρετά η Πύλος, μια πολιτεία με νησιωτικό χρώμα που απλώνεται αμφιθεατρικά στο νότιο άνοιγμα του όρμου του Ναβαρίνου. Η θέα είναι απίστευτη από την κορυφή του Νιόκαστρου! Τα καφέ της πλατείας της Πύλου «δανείζονται» σκιά από τους φοίνικες και τον χαρακτηριστικό αιωνόβιο πλάτανο ενώ η κοντινή παραλία της Γιάλοβας και (ειδικά) η Βοϊδοκοιλιά είναι τα απόλυτα θαλασσινά highlight της περιοχής.

Τα πεζοπορικά μονοπάτια κατά μήκος της Νέδας είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε τις σπάνιες ομορφιές της μεσσηνιακής φύσης. Τα νερά του μοναδικού «θηλυκού» ποταμιού της Ελλάδας, αναβλύζουν από τις πηγές στους πρόποδες του Λύκαιου όρους κοντά στο χωριό Πέτρα. Καλύπτοντας μια συνολική απόσταση 32 χλμ. προσπερνούν χείμαρρους, παραπόταμους, κατάφυτα φαράγγια και χαράδρες, τοξωτά γεφυράκια και δροσερές σπηλιές για να καταλήξουν εν τέλει να ποτίζουν λιβάδια του Κυπαρισσιακού κόλπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΉΣ ΣΑΊΤΑΣ

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης.

Μαθήματα ιστορίας ανάμεσα σε επιβλητικά ιερά, οχυρώσεις και ταφικά μνημεία μας παραδίδει η Αρχαία Μεσσήνη στο σημερινό Δήμο Ιθώμης, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους οικισμούς. Εξορμώντας από το χωριό Μαυρομάτι όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, διασχίζουμε μια έκταση με ελαιώνες και αμπέλια για να κατηφορίσουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο. Το πρώτο που θα συναντήσουμε είναι το σωζόμενο αρχαίο θέατρο και ακολουθούν η Κρήνη Αρσινόη, η Αγορά και ο ιερός χώρος του Ασκληπιείου.

Διαμονή

Πύλος: Στο luxury ξενοδοχειακό συγκρότημα του Costa Navarino (27230 95000, www.costanavarino.com), το οποίο συναποτελούν το The Romanos, a Luxury Collection Resort – Costa Navarino και το The Westin Resort Costa Navarino, αποδίδεται μεγάλο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας. Με δύο γήπεδα γκολφ που ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές, εξειδικευμένες υπηρεσίες σπα και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο των Βαλκανίων, το resort ευνοεί τον θεματικό τουρισμό ευθυγραμμισμένο πλήρως με την «πράσινη» λογική. Εναλλακτικά, οικονομικά καταλύματα θα βρείτε στο Κάστρο (2723 028292, www.hotelkastro-pylos.gr).

Καρδαμύλη: Katikies Manis (2721 079012, 6933441106, www.katikiesmanis.com), Hotel Liakoto &  Hotel Anniska (2721 073600, www.anniska-liakoto.com), Παράδεισος (2721 073120, www.paradise-kardamili.gr), Notos Hotel (27210 73730, www.notoshotel.gr).

Καλαμάτα: Diotima Homes (6944653388, www.diotimahomes.gr), Ξενοδοχείο Mantinia Bay (2721 058446 www.mantiniabay.gr), Αερόπη (6958057091,, www.anoverga.gr), Horizon Blu (2721 080099, www.horizonblu.gr), Belvedere Hotel (2721 064505, www.belvedere-hotel.gr).

Μεθώνη: Niriides Luxury Villas (2761 062500, www.niriidesmessiniahotel.gr), Maison d’ Origan (6944241428, www.facebook.com/pages/Maison-D-Origan/696960910388694), Ξενοδοχείο Αχιλλεύς (2723 031819, www.achilles-hotel.com), Panorama Apartments (2723 031775, www.facebook.com/pages/Panorama-Apartments-Methoni/459983194116905).

Κορώνη: Ακτή Ζάγκα Διαμερίσματα (2725 022394, 022386, 6974384991, www.magicmessinia.gr/aktizaga.html), Koroni Village (2725 022671, www.koronivillage.gr), Villa Voula (2725 022159, www.villavoula.gr).

Info

Η Μεσσηνία είναι εύκολα προσβάσιμη οδικά. Η Καλαμάτα απέχει πλέον μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και το αμέσως πιο κοντινό της Πάτρας στην περιοχή Άραξος συνδέονται με τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας αλλά και με top Ευρωπαϊκούς προορισμούς (π.χ. Λονδίνο, Σκανδιναβικές πόλεις, Μιλάνο κ.λπ.) ενώ το μεγαλύτερο κοντινό λιμάνι της Πάτρας έχει άμεση σύνδεση με την Ιταλία.

 

 

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr       Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη

 

- Διαφήμιση -