- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους…».

Γ. Σεφέρης

Δύο ώρες από τον Πειραιά ο Πόρος αποτελεί μια ωραία δέξοδο για τις ημέρες των εορτών, μιας και μπορεί να συνδυάσει την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων με την ηρεμία ενός πανέμορφου νησιού, που γνωρίζει να διατηρεί τη γοητεία του όλες τις εποχές του χρόνου.

Με τα νεοκλασικά του σπίτια, το υπέροχο τοπίο, αυτή την εκπληκτική γαλήνη κατά μήκος της θαλάσσιας γραμμής που τον χωρίζει από τον Γαλατά, ο Πόρος μπορεί να προσφέρει τη θρησκευτική κατάνυξη με τη νηνεμία των διακοπών.

Πώς να πάτε στον Πόρο

Στο νησί μπορείτε να φτάσετε από το λιμάνι του Πειραιά με Ferry Boats μέσα σε δύο ώρες ή με flying dolphins (χωρίς αυτοκίνητο) σε μια περίπου 1 ώρα. Μπορείτε όμως να πάτε με το αυτοκίνητό σας, ακολουθώντας μια υπέροχη διαδροκήμ μέσα σε δυόμιση ώρες.

Από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, μετά τον Ισθμό κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β’ – Επίδαυρος). Θα δείτε πινακίδες για Πόρο ή Σπέτσες. Στη διασταύρωση για την Επίδαυρο θα  στρίψετε δεξιά κι αμέσως κάτω από τη γέφυρα αριστερά. Στη συνέχεια ακολουθείτε τις πινακίδες προς Πόρο και φτάνετε στον Γαλατά, αποκτώντας μια εκπληκτική θέα προς το νησί του σαρωνικού.

Ακολούθως, περνάτε απέναντι με φέρι (κάθε 30 λεπτά) σε 5 λεπτά περίπου.

2AΤο πρώτο που βλέπεις από το καράβι είναι το άπλωμα προς την κορυφή των λόφων των άσπρων ασβεστωμένων σπιτιών με τα κεραμίδια, τα γραφικά σοκάκια, και τα πρώτα μεγάλα νεοκλασικά σπίτια της παραλίας. Άυτό που δεσπόζει όμως είναι στην ψηλότερη κορυφή του λόφου το Ιστορικό Ρολόι του και το καμπαναριό που κτίστηκε το 1927, αληθινό στολίδι, γύρω από το οποίο κτίσθηκαν το 1463 οι πρώτες κατοικίες.

Κατά μήκος της παραλίας του Πόρου από τον Σταυρό μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού του Πόρου, που έχει μήκος 1.020 μέτρα, συναντάς όλα τα μαγαζιά του: τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, ουζερί, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και πολλά μπαράκια.

 

3AT

 

4ATΗ “Γειτονιά των Χριστουγέννων” στον Πόρο

Στη διάρκεια των γιορτών, ο Πόρος θα φιλοξενήσει αρκετές εκδηλώσεις.

Η «Γειτονιά των Χριστουγέννων», που θα αρχίζει από τη δημοτική αγορά και θα καταλήγει στην Πλατεία του Δημαρχείου, θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις με συναυλίες, με τη χορωδία του Συλλόγου «Ποριώτισσα», τους «2+2», τη φιλαρμονική του Δήμου και τον τραγουδιστή Γιάννη Σαββιδάκη, παιδικά παιχνίδια, ΒΑΖΑΑRS, κεράσματα και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Στο κέντρο της πλατείας, η οποία έχει ήδη φωταγωγηθεί Χριστουγεννιάτικα, θα στηθεί το τρενάκι του Άγιου Βασίλη (θα λειτουργεί κάθε μέρα 11:00 με 13:00 και 17:00 με 20:00).

Στη διάρκεια των εορτών τα ηχεία του Δήμουν θα παίζουν χριστουγεννιάτικη μουσική!

Τέλος, το Xana Zoo, ένα από τα πιο δημοφιλή παιδικά συγκροτήματα, από το Κτήριο Συγγρού θα γεμίσει τον Πόρο με παιδικές φωνές και τραγούδια το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου (17:30).

10AT (1)9AT (1)

Ποριώτικη λαογραφία στον παλιό Πόρο

Παλιά οι κάτοικοι του Πόρου έφτιαχναν μόνοι τους κουραμπιέδες και μελομακάρονα που τα έψηναν στους δικούς τους φούρνους. Στον παλιό Πόρο «το δωδεκαήμερο των καλών γιορτών» (από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την άλλη μέρα των Φώτων), έδινε στο νησί ξεχωριστή ομορφιά.

Την περίοδο των Χριστουγέννων οι γυναίκες έφτιαχναν ιδιαίτερα φαγητά και γλυκά, όπως γαλοπούλα, γεμιστή πολλές φορές με κουκουνάρια, χριστόψωμο, μελομακάρονα και κουραμπιέδες και τις προηγούμενες ημέρες πέταγαν ασβέστη στα σπίτια και στους τοίχους των αυλών τους, ώστε όλα να είναι καθαρά. Και οι βαρκάρηδες στόλιζαν τις βάρκες και τα καΐκια τους με φανάρια δίνοντας μια ακόμη πιο γραφική εικόνα στο νησί.

6AT (2)7AT (1)5ATΝίκος Παπανικολάου

 

- Διαφήμιση -