- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 12 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 12 Λεπτά

από το www.notia.gr

 

«Νέα Πόλη» ονομάζεται η καινούρια παράταξη που διεκδικεί να παίξει ρόλο στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Επικεφαλής της είναι ο Μιχάλης Σταυρόπουλος, Μέλος Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων Ν.Δ και Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φοιτητών & Αποφοίτων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Η ιδρυτική συγκέντρωση των στελεχών της νέας δημοτικής κίνησης που εμφανίζεται ως ανεξάρτητη, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου.

Δείτε κάποιες από τις αναρτήσεις στη σελίδα της νέας παράταξης στο facebook:

 

Βασική μας επιδίωξη, αποτελεί η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και των πολιτών της Αττικής, για την επόμενη μέρα και τις καταλυτικές επιπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη ζωή τους από την επένδυση του Ελληνικού.

Καθώς και τα πολύ σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, αλλά και τον αγώνα μας για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δημοτών μας, υπερασπίζοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά και τη διαφύλαξη του Μητροπολιτικού Πάρκου ως πόλου ανάπτυξης ολόκληρης της Αττικής.

Η συγκρότηση της ΝΕΑΣ Δημοτικής παράταξης του Δήμου μας ‘’ΝΕΑ ΠΟΛΗ’’, πλαισιώνεται από ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες χωρίς καμία κομματική προκατάληψη, με ευρύτατη κοινωνική απήχηση και με συλλογική συμπόρευση, στοχεύει σε μια σύγχρονη Πόλη που θα εγγυάται το καλύτερο για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας

 

Σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, το όραμα μιας ουσιαστικής Αυτοδιοίκησης, ικανής να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζεται στη συμμετοχή και στις νέες προτάσεις που θα αποτελέσουν το οξυγόνο για την αναζωογόνηση της.

Η συμμετοχή όλων μας, δυναμώνει τον δύσκολο αγώνα για μια Σύγχρονη, Ανθρώπινη και Νέα Πόλη.

Με την πεποίθηση, ότι αυτό αποτελεί βασική συνθήκη του κοινού μας αγώνα, εύχομαι ολόψυχα σε κάθε έναν ξεχωριστά Καλό Πάσχα και ΚαλήΑνάσταση, με ατομική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και ευημερία.

Μιχάλης Σταυρόπουλος
Μέλος Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων Ν.Δ .- 
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φοιτητών & Αποφοίτων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Ποιος φοβάται την απλή αναλογική?

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το σύστημα αυτό που ταράζει συθέμελα πολλές από τις υπάρχουσες εξουσίες, γίνεται αφορμή πολλών φόβων και ανασφαλειών για την ενδεχόμενη απώλεια της εξουσίας.

Αναμφισβήτητα δημιουργεί πολλές ανακατατάξεις στο δημοτικό σκηνικό, αλλά και μείζονα ανησυχία σε ένα σύστημα εξουσίας που πιθανόν να χάνει την ησυχία της απόλυτης εξουσίας.
Ένα σύστημα που διαχρονικά αποφασίζει τις περισσότερες φορές ερήμην των δημοτών και κατ’ επέκταση και των παρατάξεων, που θα μπορούσαν να έχουν να αντίθετη άποψη ή που θα μπορούσε να έχει μια πιο ευρεία αποδοχή.

Πόσες φορές δεν έχουμε γίνει αυτόπτες μάρτυρες της αλαζονικής συμπεριφοράς των εκάστοτε διοικούντων; Θα θυμίσω εδώ την μαρτυρική κατάσταση των δημοτών όταν ο τότε Δήμαρχος έφερνε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σταμάτημα ενός έργου πρασίνου, το οποίο περιείχε και την κατασκευή ποδηλατοδρόμου και του οποίου η χρηματοδότηση ολοκληρωτικά προήρχετο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Δήμος μας, δεν θα συμμετείχε οικονομικά ούτε με ένα ευρω.

Ο Δήμαρχος τότε, σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας του κόσμου, έφερε και κατάφερε να περάσει από το συμβούλιο που είχε πλειοψηφία, την κατάργηση ενός απόλυτα θετικού, για την πόλη μας, έργου. Στη συνέχεια όμως, οι θαρραλέες προσπάθειες των κατοίκων κατόρθωσαν να σώσουν από την καταστροφή, το έργο που τώρα όλοι χρησιμοποιούν.

Ο φόβος λοιπόν της απλής αναλογικής προκύπτει από τη βεβαιότητα της απώλειας, να μπορεί να αποφασίζει ερήμην της βούλησης των δημοτών ή του κοινού συμφέροντος. Κάποιοι θα χάσουν την υπεροπτική και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι σε κάθε αντίθετη άποψη.

Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ακόμα, θα απολέσουν την δυνατότητα εκλογής τους, αφού θα υποσκελιστούν από εκλεγμένους άλλων παρατάξεων. Έτσι, η μη δυνατότητα της απόλυτης πλειοψηφίας από το αναλογικό σύστημα, θα αποτελέσει και απώλεια της απόλυτης εξουσίας, συνεπώς θα χαθεί και η ευκολία του ελέγχου των προσώπων που δεν θα ανήκουν πλέον στη παράταξη του εκλεγμένου Δημάρχου.

Έτσι, κάποια θέματα θα μπορούν να περνούν χωρίς σοβαρές τριβές και απώλειες. Θέματα όμως, που αφορούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και θα έχουν καταλυτική επίπτωση στις ζωές τους, θα πρέπει να βασίζονται στη σοβαρότητα και στο πραγματικό πολιτικό λόγο των εκλεγμένων συμβούλων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να συλλαβίζουν ή να παραμένουν άφωνοι. Η αναβάθμιση του ρόλου των συμβούλων θα είναι επιβεβλημένη. Δεν θα μπορούν να ψηφίζουν άκριτα και χωρίς ουσιαστική αυτοδιοικητική επάρκεια.

Το αφήγημα της ακυβερνησίας από την απλή αναλογική, αποτελεί μοχλό πίεσης προς ένα μη επαρκώς ενημερωμένο σώμα. Είναι ο μπαμπούλας που θα επιστρατευθεί για την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η οποία θα συνεχίσει να ανακυκλώνει την ήδη αλαζονική συμπεριφορά.
Το συμφέρον των δημοτών είναι να υπάρχει πλουραλισμός και ουσιαστική δημοκρατική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την ποιότητα και την καλυτέρευση της ζωής τους.

Άλλωστε είμαστε στην αφετηρία κοσμογονικών αλλαγών καθώς θα αλλάξουν και πολλά ακόμα, όπως η κατανομή και η είσπραξη των δημοτικών τελών, όταν θα σταματήσει η είσπραξή τους από την ΔΕΗ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνει ουσιαστική.

Όσο για τον φόβο, ότι θα υπάρχουν συναλλαγές, θα πρέπει να δούμε εδώ τις απευθείας αναθέσεις που συμβαίνουν κατά κόρον και οι οποίες συμπτωματικά ευνοούν κάποιους φιλικά προσκείμενους.

Οι συμφωνίες μεταξύ των παρατάξεων και κατ’ επέκταση της περισσότερης δημοκρατικής διαδικασίας, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να προβλέπουν την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και κάθε σημαντική απόφαση θα πρέπει να έχει μια πιο καθολική απόφαση.

Οι πιθανές συμφωνίες των παρατάξεων θα βρίσκουν τη θετική απήχηση στη πλειοψηφία των δημοτών, αλλά και οι πιθανές συναλλαγές θα έχουν το αρνητικό αντίκτυπο στο κόσμο και αυτό θα αποκαλύπτεται. Πρέπει να αποτελέσει αφορμή για πραγματική σύγκλιση απόψεων και στόχων προς όφελος όλων των δημοτών και όχι μερίδας αυτών.

Θεωρώ απόλυτα θετικό το γεγονός να μπορούν να εκφράζονται απόψεις από ομάδες που άλλοτε αποτελούσαν μόνο ένα ρόλο διαμαρτυρίας, χωρίς ποτέ να μπορούν να εισακουστούν και να υλοποιηθούν θέματα τα οποία δεν μπορούσαν να περάσουν λόγω της πλασματικής πλειοψηφίας των διοικούντων.

Η επερχόμενη μεταρρύθμιση που εισάγει η κυβέρνηση, θα αποτελέσει εφαλτήριο πιο δημοκρατικής διαδικασίας και ουσιαστικής συμμετοχής ανθρώπων που έχουν άποψη, πολιτικό και κοινωνικό κριτήριο, νοιάζονται για το κοινό καλό και αυτό θα αποτυπωθεί καθαρά στην μελλοντική δημοτική διαδικασία.

Η αδυναμία και η ανεπάρκεια πολλών στελεχών θα φανεί, καθώς η χαρισματική και πλασματική διανομή θέσεων σε άτομα χωρίς γνώσεις, ικανότητες και γνωστικό επίπεδο θα αποβεί εις βάρος της ορθολογικής χρήσης του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και η μη αξιοποίηση ικανών στελεχών που μπορούν να προσφέρουν.

Κλείνοντας, κανένα σύστημα δεν αποτελεί θεραπεία για την λειτουργία της δημοκρατίας εάν δεν υποστηρίζεται από ικανούς ανθρώπους με βούληση για το κοινό καλό όχι μόνο σε τοπικό αλλά και υπερτοπικό επίπεδο.

Στόχος μας πρέπει να είναι η προσήλωση στην ευημερία των δημοτών, η καλή και σωστή χρήση των εργαλείων που μας δίδονται για την ανάπτυξη του τόπου μας με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερου πληθυσμού. Αυτό αποτελεί την άνοιξη της δημοκρατικής διαδικασίας του τόπου μας. Ας το κάνουμε ΠΡΑΞΗ.
Μόνο έτσι θα φύγει ο φόβος.

Μιχάλης Σταυρόπουλος

- Διαφήμιση -