- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Μέσα στον Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το ορόσημο της 10ης Αυγούστου φαίνεται να μην επιτυγχάνεται καθώς, όπως γνωστοποίησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, οι απαραίτητες ΚΥΑ θα εκδοθούν μέσα στον Αύγουστο.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους και μένουν ορισμένα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν προτού δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Μεταξύ αυτών εκκρεμεί μια απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) που αφορά, κατά πάσα πιθανότητα, το μουσείο που έχουν δημιουργήσει συνταξιούχοι της Ο.Α. και το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα παλαιά αεροπλάνα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Και καθώς μπαίνουμε στην καρδιά των θερινών διακοπών, με την κυβέρνηση να κατεβάζει ρυθμούς για την εβδομάδα που έρχεται, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν μερικές ακόμη ημέρες προτού εκδοθούν επισήμως οι ΚΥΑ. Πάντως, το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ΚΥΑ σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για το περιεχόμενό τους από τις δύο πλευρές, δηλαδή μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του κύριου παραχωρησιούχου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, Lamda Development, σχετικά με τις λεπτομέρειες της πολεοδόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι για την απεμπλοκή της απαιτείται η έκδοση τριών ΚΥΑ, οι οποίες θα ορίσουν τους όρους πολεοδόμησης σε τρεις ζώνες του ακινήτου: του πάρκου, της ζώνης ανάπτυξης (εμπορική) και της οικιστικής ζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν αποχωρήσει, δημοσιοποίησε τη σχετική ΚΥΑ με την ανάπτυξη του πάρκου, αλλά θεωρήθηκε «νάρκη» στην επένδυση, καθώς όριζε τις αρχαιολογικές υπηρεσίες ως ρυθμιστή στην πορεία των επενδύσεων του παραχωρησιούχου της έκτασης.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, επιβεβαίωσε την πρόθεση ολοκλήρωσης των τριών ΚΥΑ μέσα στο Αύγουστο. Επίσης σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το στοίχημα είναι υψηλού ρίσκου, αφού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων υφιστάμενες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και νέες που μπορεί να υπάρξουν. Η υφιστάμενη προσφυγή αφορά τον Δήμο Αλίμου που έχει προσφύγει κατά του φορέα διαχείρισης του Ελληνικού και η οποία εκτιμάται ότι θα εξεταστεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης, προσφυγές θεωρείται ότι θα υπάρξουν και κατά των ΚΥΑ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με όλες τις διοικητικές πράξεις που αφορούν το Ελληνικό.

Πάντως είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει, καθώς και μια σειρά άλλων επενδύσεων, όπως της Αφάντου Ρόδου, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, της Cosco στον ΟΛΠ και ακόμη και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. H άμεση σύσταση του ΚΣΔ από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αμέσως μετά τον ορισμό των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, υπογραμμίζει αυτή την προσπάθεια. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο αναφορικά με τις χειμαζόμενες επενδύσεις που φέρνουν ξένα κεφάλαια, καθώς σε κυβερνητικό επίπεδο επιλύονται ζητήματα πολλών μηνών μέσα σε λίγες ώρες ή και ημέρες.

 

- Διαφήμιση -