- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 12 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 12 Λεπτά
Κατοικίες διαφόρων τύπων και αρχιτεκτονικής, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και εμβληματικοί ουρανοξύστες αναμένεται να περικυκλώσουν το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, συνθέτοντας έναν νέο τόπο, που θα υποκαταστήσει τη σημερινή -χέρσα κατά το μεγαλύτερο μέρος της- έκταση όπου εδραζόταν το πάλαι ποτέ αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Το αρχικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που σχεδίασε η επενδυτική κοινοπραξία (με επικεφαλής την Lamda Development και τη συμμετοχή τόσο της κινεζικής Fosun όσο και της Eagle Hills από τα Αραβικά Εμιράτα), εν πολλοίς ταυτίζεται με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εισήχθη προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη εβδομάδα. Μολονότι οι εκκρεμότητες για την τελική εκχώρηση της έκτασης των 6.200.000 τ.μ. στην κοινοπραξία  Hellinikon Global – που θα σημάνει και την έναρξη της επένδυσης – δεν εξαντλήθηκαν, εν τούτοις, η παραπάνω κίνηση εφόσον νομιμοποιηθεί από το ΣτΕ, δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της μεταμόρφωσης του Ελληνικού.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσίασε τις έξι «γειτονιές» του Ελληνικού – όπως καθορίζονται στο Προεδρικό Διάταγμα – στις οποίες θα αναπτυχθούν τα κυρίαρχα οικιστικά συγκροτήματα, ο υπερσύγχρονος εμπορικός πόλος αλλά και τα “τοπόσημα”, δηλαδή τα ψηλά κτίρια, για τα οποία υπήρξαν αντιρρήσεις. Έτσι, ο ορίζοντας της αθηναϊκής Ριβιέρας, αναμένεται να αποκτήσει τα εμβληματικά κτίρια πολλών ορόφων, με μια μικρή “έκπτωση” για κάποια από αυτά (το αρχικό σχέδιο προέβλεπε κτίρια 200 μέτρων και κάποια έως 70 μέτρα. Για την δεύτερη κατηγορία ο πήχης χαμήλωσε στα 50 μέτρα με βάση τα προβλεπόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η τεράστια αστική ανάπλαση που επιχειρείται στο Ελληνικό, προβλέπει άπλετο ελεύθερο χώρο, τη δημιουργία του μεγαλύτερο παράκτιου πάρκου στην Ευρώπη, σύγχρονες υποδομές κ.ά., καθώς από τη συνολική έκταση, τα σχέδια δόμησης αφορούν την αξιοποίηση 2.600.000 τ.μ. ή το 42%  της συνολικής έκτασης.
Στον σχεδιασμό της κοινοπραξίας των επενδυτών προβλέπεται πως το έργο θα ξεκινήσει με την πλήρη εκκαθάριση της συνολικής έκτασης των 6.200.000 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε χρονικό διάστημα 6 με 9 μήνες μετά την έναρξη των έργων, η έκταση θα είναι έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναπλάσεις, με πρώτο έργο τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου στην Ευρώπη, έκτασης 2.000 στρεμμάτων.
Στην ίδια φάση θα ξεκινήσουν επίσης τα έργα για την πλήρη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, της μαρίνας, αλλά και της κατασκευής πέντε ξενοδοχειακών μονάδων. Παράλληλα, προβλεπόταν η ανέγερση ενός ουρανοξύστη, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με χρήσεις κατοικίας που χαρακτηρίζεται από την επενδυτική κοινοπραξία ως “τοπόσημο”. Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία πολυτελούς εμπορικού κέντρου. Τα παραπάνω έργα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας θα παραδοθούν εντός της πρώτης πενταετίας από την έναρξη του έργου, καθώς θα έχουν διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί παράλληλα όλα τα έργα υποδομών με συνέπεια το πάρκο και η παραλία να είναι αυτοτελώς προσβάσιμα. Η ανάπλαση προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που ένα μέρος του θα είναι και υποθαλάσσιο. Επιπλέον αναμένεται να δημιουργηθούν ένα Διεθνές Ιατρικό Κέντρο, και Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας, με τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του να εξαρτάται από την οικιστική ανάπτυξη και ειδικότερα την κατασκευή 8.000 κατοικιών. Όπως έχει επισημανθεί από τα στελέχη της Lamda Development, η ζήτηση τους είναι τελικά εκείνη που θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπλασης. Εάν η ζήτηση των κατοικιών είναι σημαντική, η πλήρης ανάπλαση του έργου θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, και σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των υπόλοιπων έργων που προαναφέρθηκαν.
ΟΙ ΕΞΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
1) Η «Γειτονιά πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας» όπως αναφέρεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι εκείνη που εκτείνεται από την παλιά είσοδο προς το αεροδρόμιο από την Ποσειδώνος.  Στην περιοχή αυτή, πρωτεύουσα χρήση είναι η κατοικία, το ποσοστό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 60% της συνολικώς επιτρεπόμενης δόμησης. Εκεί επίσης θα δημιουργηθεί ξενοδοχείο αλλά και καταστήματα και χώροι εστίασης για την κάλυψη των αναγκών κατοίκων και επισκεπτών. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για την περιοχή θα είναι 0,72 στο σύνολο της εκτάσεως της πιο πάνω περιοχής. Κατ’ εξαίρεση, ωστόσο στο τμήμα της περιοχής που έχει πρόσωπο στο Μητροπολιτικό Πάρκο και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου, επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων ύψους μέχρι 50 μέτρων από τη στάθμη του εδάφους, όπως αυτή τελικά θα διαμορφωθεί, και θα δώσει τη δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχείου.
2) Η «Δυτική Γειτονιά του Πάρκου» στην ουσία είναι η κάτω πλευρά του Ελληνικού και προβλέπεται και εκείνη ως χώρος ανέγερσης κατοικιών αλλά και του περιβόητου τοπόσημου, του πύργου- ουρανοξύστη των 200 μέτρων ύψους. Αναλυτικότερα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,75 στο σύνολο της εκτάσεως αλλά προβλέπεται εξαίρεση, στο τμήμα της περιοχής που έχει πρόσωπο στο Μητροπολιτικό Πάρκο και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου, όπου επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων ύψους μέχρι 50 μέτρων από τη στάθμη του εδάφους, όπως αυτή τελικά θα διαμορφωθεί.  Επιπροσθέτως, επιτρέπεται η κατασκευή, σε οικοδομικό τετράγωνο με πρόσωπο είτε επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος ενός υψηλού κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει ως τοπόσημο της συγκεκριμένης περιοχής και της συνολικής έκτασης.
3) Η «Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου» είναι επί της ουσίας η περιοχή που θα δημιουργηθεί το ολοκληρωμένο resort του Ελληνικού. Και στην περιοχή αυτή, πρωτεύουσα χρήση είναι η κατοικία, το ποσοστό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 70% της συνολικώς επιτρεπόμενης δόμησης. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,72 στο σύνολο της εκτάσεως με εξαίρεση, στο τμήμα της περιοχής που έχει πρόσωπο στο Μητροπολιτικό Πάρκο και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου, επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων ύψους μέχρι 50 μέτρων από τη στάθμη του εδάφους, όπως αυτή τελικά θα διαμορφωθεί.  Τα κτίρια αυτά προορίζονται να λειτουργήσουν ως σημεία προορισμού της συγκεκριμένης περιοχής και της συνολικής έκτασης.
4) Η  «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης» θα αποτελέσει τον βασικό εμπορικό πόλο ολόκληρης της έκτασης με πρόσβαση από κάθε σημείο αλλά άμεση προσέγγιση από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Υπάρχει μικρή πρόβλεψη για ανέγερση κατοικιών (μόλις το 10% της προς πολεοδόμησης έκτασης), καθώς τη μεγαλύτερη επιφάνεια θα κατακτήσουν εμπορικά κέντρα και οι μπουτίκ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,89 στο σύνολο της έκτασης με εξαίρεση τα οικοδομικά τετράγωνα με πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης ή και σε γειτονικά αυτών, όπου επιτρέπεται η δημιουργία  δύο ψηλών κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας
5) Η «Γειτονιά του Λόφου» είναι η περιοχή του Χασανίου και εκεί θα αναπτυχθούν επίσης συγκροτήματα κατοικιών και ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,43, ο χαμηλότερος στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης. Ωστόσο και εκεί προβλέπεται οριοθετημένη εξαίρεση στο τμήμα της περιοχής που έχει πρόσωπο στο Μητροπολιτικό Πάρκο και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου, όπου επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων ύψους μέχρι 50 μέτρων από τη στάθμη του εδάφους, όπως αυτή τελικά θα διαμορφωθεί.
6) Η «Γειτονιά των Τραχώνων» είναι εκείνη που συνορεύει με τον Άλιμο. Και στην περιοχή αυτή, πρωτεύουσα χρήση είναι η κατοικία, το ποσοστό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 70% της συνολικώς επιτρεπόμενης δόμησης. Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,61 με εξαίρεση, στο τμήμα της περιοχής που έχει πρόσωπο στο Μητροπολιτικό Πάρκο και σε βάθος ενός οικοδομικού τετραγώνου, όπου  επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων ύψους μέχρι 50
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ via www.glyfada24.gr
- Διαφήμιση -