- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Το 2016 αναμένεται μια τρελή και νόστιμη χρονιά όσον αφορά το φαγητό και τις τάσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μας περιμένει στον κόσμο της γεύσης, για να είμαστε έτοιμοι για όλα!

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η τεράστια αγάπη των περισσοτέρων για το κρέας, το φαγητό στα social media και διάφοροι άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις τάσεις της γαστρονομίας. Το είδος του φαγητού που τρώμε, οι γεύσεις που αναζητάμε, το πώς σκεφτόμαστε το φαγητό, αποτελούν όλα έννοιες που εξελίσσονται μέσα στο χρόνο.

Το τι μας περιμένει τη χρονιά που μόλις μας «συστήθηκε», κάποιοι το γνωρίζουν καλύτερα από άλλους. Μπορούμε, όμως, να πάρουμε μια ιδέα –ή καλύτερα μια γεύση- από τα κυρίαρχα trends της χρονιάς στο εξωτερικό και να δούμε τι μας ενθουσιάζει και τι όχι και τόσο.

Φιλιππινέζικη κουζίνα

Τα τελευταία 5 χρόνια, τα κορεάτικα και μεξικάνικα πιάτα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Φέτος, όμως, η φιλιππινέζικη κουζίνα αναμένεται να κερδίσει τις εντυπώσεις και να «ανέβει» αρκετά. Οι γλυκείς και αλμυροί συνδυασμοί, με αψύτητα, θα γεννήσουν έντονο ενδιαφέρον σε όσους ασχολούνται με το φαγητό και με βάση αυτό θα δημιουργηθούν νέα πιάτα. Η κουζίνα αυτή μπλέκει στοιχεία από την ισπανική, την κινέζικη και τη μαλαισιανή, δημιουργώντας μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, με το χοιρινό, το σκόρδο και το ξίδι να παίζουν σημαντικό ρόλο –όπως και τα επιδόρπια. Το χοιρινό adobo (δηλαδή μαριναρισμένο) και τα τραγανά egg-rolls είναι δυο καλές επιλογές για να μπείτε στο κλίμα.

Delivery από τα χέρια του σεφ

Η μόδα του να παραγγέλνει κανείς από εστιατόριο, πάλιωσε. Φέτος, παρατηρείται στο εξωτερικό μια ολοένα και αυξανόμενη τάση δημιουργίας εταιριών, οι οποίες κλείνουν συμβόλαια με σεφ, για να ετοιμάζουν αποκλειστικά γεύματα για υπηρεσίες delivery. Αυτό σημαίνει ότι επενδύουν περισσότερο στην κουζίνα, χωρίς έξοδα για προσωπικό και χώρο εστιατορίου, κάνοντας συνεργασίες με εξαιρετικούς σεφ, οι οποίοι ετοιμάζουν το γεύμα που καταφτάνει στο σπίτι αυτού που θα το παραγγείλει, αντί π.χ. για την κλασική πίτσα. Οι τιμές, φυσικά, ποικίλλουν, και στις Ηνωμένες Πολιτείες που αυτή η τάση έχει ξεκινήσει, υπάρχουν γεύματα με 12 δολάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το φιλοδώρημα και η υπηρεσία delivery.

Χρήση βιώσιμης τεχνολογίας τροφίμων

Η υψηλή παγκόσμια κατανάλωση κρέατος έχει οδηγήσει στη δημιουργία διάφορων εταιριών που παρασκευάζουν υποκατάστατα κρέατος, ροφήματα που είναι απολύτως vegan και βιώσιμα, υποκατάστατα αβγών που δεν είναι γενετικά τροποποιημένα και άλλα προϊόντα που βοηθούν την κατάσταση. Η τεχνολογία ανοίγει νέες πόρτες στο φαγητό και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τις τροφές που παράγονται από ζώα, τα οποία έχουν κακοποιηθεί και βασανιστεί.

Φύκια

Τα φύκια είναι το νέο κατσαρό λάχανο και τελευταία εμφανίζονται πολύ στα πιάτα των εστιατορίων. Η ιαπωνική και άλλες ασιατικές κουζίνες, βέβαια, τα σερβίρουν εδώ και αιώνες, τα κράτη της Δύσης, όμως, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να εντρυφούν στη θαλάσσια αυτή λιχουδιά και να την αξιοποιούν για τη βιωσιμότητα, την υψηλή διατροφική της αξία και την υπέροχη γεύση της. Τα είδη είναι πολλά, με διαφορετικές γεύσεις και καλλιεργούνται πλέον αποκλειστικά για κατανάλωση, ενώ με τις έρευνες να δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μάλλον δεν αργεί η ώρα που θα μπαίνουν στο πιάτο μας κάθε τόσο. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν φύκια που θυμίζουν μπέικον στη γεύση, για τους κρεατοφάγους εκεί έξω.

Έντομα

Η εποχή των εντόμων… πλησιάζει. Στην Ασία και το Μεξικό κατακλύζουν εδώ και χρόνια τις αγορές και τα street food και όλα δείχνουν ότι σιγά-σιγά ετοιμάζουν… επιδρομή. Ο λόγος είναι πως έχουν χαμηλό κόστος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και σύμφωνα με όσους τα έχουν δοκιμάσει, είναι νόστιμα και τραγανά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει εστιατόριο αφιερωμένο στα έντομα, όπου σερβίρει χούμους με κάμπια, γρύλο και κύμινο, όπως και μπέργκερ με ακρίδες και κάμπιες, ενώ δεν λείπουν και οι μπάρες ενέργειας με γρύλους.

Το κρέας αλλιώς

Επειδή κανείς δεν μπορεί να τρώει στήθος κοτόπουλου κάθε μέρα, έχει ξεκινήσει μια νέα τάση για την αξιοποίηση νέων κομματιών και ειδών κρέατος. Αυτό σημαίνει ότι τον ουρανίσκο των foodies εκεί έξω μπορεί να «γαργαλήσουν» κρέατα από π.χ. μπλε γατόψαρο ή να υπάρχει μια εντελώς διαφορετική κοπή και παρουσίαση του κρέατος, π.χ. με παϊδάκια δεμένα μαζί σε κύκλο να θυμίζουν στέμμα κ.ο.κ.

Πηγή: clickatlife.gr

- Διαφήμιση -