- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Μία ημέρα αβεβαιότητας  και βαθύτατου προβληματισμού, ξημέρωσε για την Ευρώπη και τη διεθνή οικονομία, καθώς το Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, επικράτησε στο δημοψήφισμα με 52% έναντι 48% της παραμονής, σύμφωνα με τις προβολές του BBC, του SkyNews και του ITV.

Προηγήθηκε μία βραδιά θρίλερ, με τα δύο στρατόπεδα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, αλλά τελικά να επικρατεί το Brexit, που έλαβε ποσοστά καλύτερα από το αναμενόμενο.

Το σώμα των ψηφοφόρων εμφανίστηκε βαθιά διχασμένο, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις και προκαλώντας πρωτοφανή πτώση στην ισοτιμία της στερλίνας.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (382), το Brexit προηγείται με 51,9% (17,410,742) έναντι 48,1% (16,141,241) του Bremain. Η συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 72,2%.

Πηγή του στρατοπέδου του Remain δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι “όπως τα βλέπουμε από εδώ, φαίνεται πολύ δύσκολο”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπέρ του Bremain τάχθηκαν οι πολίτες του Λονδίνου, της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας, ενώ η πολίτες της αγγλικής επαρχίας και της Ουαλίας τάχθηκαν υπέρ του Brexit.

Στις 06.00 (ώρα Ελλάδος) ο Νάιτζελ Φάρατζ, σε ομιλία του σε υποστηρικτές του, είπε ότι σύμφωνα με τις προβολές κερδίζει το Brexit, χαρακτηρίζοντας τη νίκη αυτή “ημέρα ανεξαρτησίας” για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί.
Πολιτικές εξελίξεις

Το Brexit θα οδηγήσει σε μια περίοδο σοβαρών πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη, αλλά και στη Βρετανία και δεν αποκλείεται παραίτηση Κάμερον από το αξίωμα του πρωθυπουργού, παρά την έκκληση δεκάδων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να παραμείνει.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει με τον Κάμερον κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας, μετά το δημοψήφισμα που «έβγαλε» Brexit, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κόμμα των Εργατικών κατά τη διάρκεια της βραδιάς οργάνωσε τη στρατηγική του πάνω στο σενάριο της επικράτησης του Brexit, όπως ανέφερε πηγή του κόμματος.

Στο αρχηγείο των Εργατικών εκτιμάται ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα ζητήσει από τον Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

Πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος πάντως θεωρούν ότι αυτό θα είναι περιττό, καθώς ο Κάμερον σε αυτή την περίπτωση θα ανακοινώσει από μόνος του παραίτηση.

Η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κάμερον.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς δηλώνει ότι η ψήφος υπέρ του Brexit ενισχύει την υπόθεση του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δηλώνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος “καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της ΕΕ”.

Οι 27 εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ παρακολουθούν νευρικά το δημοψήφισμα, φοβούμενοι πως η αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από αυτή θα αποδυναμώσουν την ενότητά της και θα μειώσουν την επιρροή της εν μέσω της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.
Βυθίζεται η στερλίνα

Η στερλίνα απώλεσε όλα τα κέρδη που κατέγραψε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, χάνοντας πάνω από ένα σεντ, και υποχωρώντας σε μια ισοτιμία 1:1,41 έναντι του δολαρίου. Στη διάρκεια της βραδιάς υπήρχε μεγάλη αστάθεια, και στις 7 (ώρα Ελλάδος) είχε ισοτιμία $1.33.

Στις 6.30 (ώρα Ελλάδος) η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της απέναντι στο δολάριο από το 1985.
Τα futures του FTSE δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ανοίξει με πτώση άνω του 7,5% λόγω της μεγάλης υποστήριξης που έτυχε η ψήφος για Brexit.
“Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια”, είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.
Η πρώτη περιφέρεια που έδωσε αποτελέσματα στην Αγγλία ήταν το Νιουκάστλ, όπου το Remain έλαβε 65,404 ψήφους (50.7%) και το Exit 63,598 (49.3%). Ακολούθησε το Σάντερλαντ: OUT: 82,394 (61%), IN: 51,930 (39%).

Το Γιβραλτάρ ήταν η πρώτη περιφέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοίνωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 96% (19.322) ψήφισε Παραμονή, ενώ το 4% (823) ψήφισε Έξοδο.

Στη Γλασκόβη 168.335 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής και 84.474 κατά, ενώ στο Εδιμβούργο το 74% ψήφισε υπέρ του Remain.

Η πόλη του Μάντσεστερ ψήφισε λιγότερο ισχυρά υπέρ της παραμονής από το αναμενόμενο. Το 60% των ψηφοφόρων, που προβλεπόταν ότι θα είναι μία από τις ασφαλέστερες περιφέρειες του στρατοπέδου του Remain, υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan, η πρόβλεψη για το Μάντσεστερ ήταν ότι το 70% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής.

Στην Οξφόρδη η παραμονή κέρδισε με 49.424 ψήφους, έναντι 20.913 για την αποχώρηση.
Η άστοχη δημοσκόπηση

Οι κάλπες έκλεισαν στις 12 (ώρα Ελλάδος) και αμέσως μεταδόθηκε δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που έγινε την ημέρα που διεξήχθη το δημοψήφισμα. Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής έλαβε 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit 48%. Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος μέσω διαδικτύου αφού ψήφισαν.

 

Και άλλη δημοσκόπηση εκτός τόπου και χρόνου

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβάδισμα οκτώ εκατοστιαίων μονάδων έναντι αυτής που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης βάσει μιας δημοσκόπησης της Ipsos MORI, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπεν Πέιτζ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. “Κάναμε έρευνα και βρήκαμε ότι η Παραμονή συγκέντρωναν 54% και η Αποχώρηση 46% σήμερα και χθες” (σ.σ. την Πέμπτη και την Τετάρτη), ανέφερε.

Stronger In campaigners are gathering to wait for the results of the referendum in London.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, σε δηλώσεις του μπροστά σε οπαδούς του, μετά το κλείσιμο της κάλπης, ευχαρίστησε “όσους είχαν τη δύναμη να αντιδράσουν στο κατεστημένο, στις ελίτ και στα μεγάλα αγόρια, στηρίζοντας την Έξοδο”. Τόνισε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί άλλη καμπάνια όπου οι ψηφοφόροι δέχθηκαν τόσες απειλές.
Ογδόντα τέσσερις Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν μια επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

“Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος” γράφουν οι βουλευτές.

 

 

- Διαφήμιση -