- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο πρ. αεροδρόμιο  του Ελληνικού. Πρόκειται για 302 στρέμματα που βρίσκονται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και όχι 280 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Το ΦΕΚ της απόφασης αναφέρει: 
“Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων οικιστικό και ταφικά κατάλοιπα, ιερά τμήματα αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά. εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση βάσει έρευνας πεδίου επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική αισθητική και λειτουργική ενότητα”.

Η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου κι έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στο χάρτη που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν πρόκειται να επηρεάσει καταλυτικά, το τμήμα εκείνο του επενδυτικού σχεδίου που, αναπτύσσεται κατά μήκος της Λ. Βουλιαγμένης και προβλέπει την ανέγερση εμπορικών χρήσεων.

Ο χαρακτηρισμένος  πλέον χώρος που βρίσκεται εντός του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού φαίνεται να μην περιλαμβάνει την έκταση που πρόκειται να ανεγερθούν τα εμπορικά κέντρα, ενώ οι κατοικίες που προβλέπεται να χτιστούν, θα αναπτυχθούν περιμετρικά του λόφου Χασανίου.

Μέσα στην χαρακτηρισμένη έκταση βρίσκεται το αμαξοστάσιο του Τραμ οι εγκαταστάσεις του οποίου προβλέπεται να παραμείνουν και το ΚΤΕΟ που πρέπει να μεταφερθεί, ενώ δεν προβλέπονται σημαντικά έργα στο επενδυτικό σχέδιο.

Να σημειωθεί ότι, η κήρυξη ενός χώρου ως “Αρχαιολογικού” δεν συναπάγεται αυτόματα ότι απαγορεύεται η δόμηση. Προφανώς όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Ελληνικού δημοσίου, επιβραδύνονται σημαντικά οι εργασίες, ενώ παράλληλα δημιουργείται πρόσφορο έδαφος σε αυτούς που εναντιώνονται στην Επένδυση να ξεκινήσουν ένα γαϊτανάκι προσφυγών, με σκοπό την καθυστέρηση με κάθε τρόπο των εργασιών.

Αντίθετα, οι οικιστικές περιοχές των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης μπαίνουν σε περιπέτειες αφού θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας ακόμα και για την αλλαγή χρήσης ενός καταστήματος, και για κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο έργο.

Σύμφωνα με το χάρτη που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το μεγαλύτερο μέρος του κηρυχθέντος αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου, από τον δε δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης εντός των ορίων της χαρακτηρισμένης περιοχής βρίσκονται οι συνοικίες του Ελληνικού Αγία Παρασκευή και Ελαιώνας. 

Κι ενώ φαίνεται πως ένα ακόμα αγκάθι μάλλον βγαίνει χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην πολυαναμενόμενη επένδυση, μένει ένα ακόμα κρίσιμο σημείο για την παραχώρηση κι αυτό είναι οι τυχόν όροι που θα περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης ΣΟΑ και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ, που αφορούν στα ύψη των έξι ουρανοξυστών.

Η πρόταση του ΚΑΣ αναφέρει πως τα ύψη δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 156 μέτρα της Ακρόπολης προκειμένου να μην αλλοιωθούν η οριζοντογραμμή και ο χαρακτήρας του αστικού τοπίου.

Τέλος, η Lamda Development  έχει δηλώσει ότι αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρηματικό σχέδιο παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Πατήστε εδώ να δείτε τον χάρτη με τις περιοχές που κηρύσσονται αρχαιολογικές.

 

 

ΠΗΓΗ:www.vimaonline.gr

- Διαφήμιση -