- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 21 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 21 Λεπτά

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και στυλ μπύρας και το εύρος των γεύσεων μεταξύ τους είναι τεράστιο. Επιπλέον, η κάθε μπύρα είναι καλύτερη σε διαφορετική εποχή και μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη αν σερβιριστεί στο σωστό ποτήρι!

Όπως και στο κρασί οι γενικές γραμμές, όσον αφορά τον συδυασμό τους με φαγητό, δεν διαφέρουνε πολύ. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη σωστή μπύρα για να συνδυαστεί με το φαγητό σας, θα πρέπει πρώτα να καταλάβετε τα παρακάτω!

Τι είναι αυτό που δίνει γεύση στη μπύρα;

Για να επιλέξετε τη σωστή μπύρα, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τις διαφορετικές γεύσεις που υπάρχουν στη μπύρα. Όταν περιγράφουμε τη γεύση της μπύρας, υπάρχουν μερικές λέξεις-κλειδιά που θα συναντήσετε ξανά και ξανά.

Λυκίσκος: Πολλές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το “hoppiness” για να περιγράψουν πόσο πικρή είναι η μπύρα, αλλά δεν είναι όλες οι μπύρες με λυκίσκο πικρές. Η γεύση μιας μπύρας hoppy εξαρτάται από το πότε προστίθεται ο λυκίσκος στη διαδικασία παρασκευής. Όσο νωρίτερα προστίθεται ο λυκίσκος, τόσο πιο πικρή είναι η μπύρα. Το φυτό λυκίσκος έχει γεύση και άρωμα που δεν είναι πάντα το ίδιο και μπορεί να ενισχύσει την φρουτώδη γεύση της μπύρας. Πολλά ζυθοποιεία αξιολογούν πόσο πικρή είναι μια μπύρα με έναν αριθμό IBU. Τα IBU είναι διεθνείς μονάδες πικρότητας, και όσο υψηλότερα είναι τα IBU, τόσο ισχυρότερη είναι η πικρότητα της μπύρας.

Βύνη (malt): Η βύνη (malt) προέρχεται από τους κόκκους κριθαριού και συνήθως είναι ψημένη πριν προστεθεί στην διαδικασία παραγωγής. Το ψημένο κριθάρι δίνει στη μπύρα μια γεύση καρυδιού και ένα φρυγανισμένο άρωμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος, τα σάκχαρα στο κριθάρι καραμελοποιούνται, αναδεικνύοντας μια ελαφρώς γλυκιά γεύση καραμέλας.

Σκούρα μπύρα (dark): Παρόλο που μπορεί να μοιάζει περισσότερο με μια περιγραφή του χρώματος, η σκουρότητα της μπύρας είναι επίσης μια ένδειξη για τη γεύση της. Οι σκούρες μπύρες παρασκευάζονται με σιτηρά βύνης που ψήνονται μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Οι σκούρες μπύρες είναι συνήθως ψημένες περισσότερο από τις μπύρες βύνης, και γι΄ αυτό έχουν μια πλουσιότερη και βαρύτερη γεύση. Η γεύση καραμέλας της βύνης δίνει νότες σοκολάτας και καφέ, καθώς η βύνη ψήνεται περισσότερο.

Light μπύρα: Η ανοιχτόχρωμη μπύρα έχει συνήθως μια καθαρή και τραγανή γεύση που είναι αναζωογονητική. Οι light μπύρες δεν έχουν έντονη γεύση και δεν είναι πολύ πικρές ή με έντονη γεύση λυκίσκου. Οι περισσότερες light μπύρες έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

4 βασικές κατευθυντήριες γραμμές για συνδυασμό μπύρας-φαγητού

Όταν πρόκειται να συνδυάσετε φαγητό και μπύρα, δεν υπάρχουν πολλοί αυστηροί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε. Η προσπάθεια νέων και μοναδικών συνδυασμών μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και υπάρχουν μόνο ελάχιστοι συνδυασμοί που μπορεί να είναι κακοί. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να τηρήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

Αντίθεση!

Ο αυνδυασμός φαγητού με μπύρα που έχει μια αντίθεση γεύση μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, αλλά μπορεί να σας δώσει μεγάλες απολαύσεις εάν γίνει σωστά. Για να κάνετε ένα ιδανικό ζευγάρι όμως, πρέπει να επιλέξετε μια μπύρα ή ένα πιάτο που έχει μια ισχυρή, κυρίαρχη γεύση, όπως γλυκιά, πλούσια ή λιπαρή. Εάν ένα πιάτο έχει γεύσεις που είναι υπερβολικά περίπλοκες ή ήπιες, οι γεύσεις θα μπερδεύονται μαζί. Θέλετε ένα πιάτο που έχει μια ξεχωριστή γεύση και που μπορεί να λάμψει χωρίς να υπερκαλύψει τις υπόλοιπες. Ένα παράδειγμα ενός καλού συνδυασμού αντίθεσης είναι τα στρείδια με τις stout μπύρες. Τα στρείδια έχουν μια ισχυρή, αλμυρή γεύση που μπορεί να αντέξει την πλούσια και σοκολατένια γεύση μιας stout μπύρας…

Συμπλήρωμα…

Το συμπλήρωμα γεύσεων είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάνετε ένα νόστιμο συνδυασμό φαγητού-μπύρας. Ταιριάξτε τα πλούσια τρόφιμα με μπύρες που έχουν βαριά και πλούσια γεύση, όπως οι stouts ή οι porters. Συνδυάστε σαλάτες και ψάρι με ελαφριά μπύρα. Οι μπίρες φρούτων και σιταριού είναι το τέλειο συμπλήρωμα για επιδόρπια όπως οι τάρτες φρούτων!

Ξέπλυμα

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μπύρα σας ως ένα ποτό που θα ξεπλύνει το στόμα σας από τις ισχυρές γεύσεις. Αυτός ο τύπος συνδυασμού είναι ιδανικός για πιάτα που έχουν ισχυρές ή υπερβολικές γεύσεις, όπως πικάντικο ινδικό φαγητό ή λιπαρά τηγανητά τρόφιμα. Για παράδειγμα, ένας ωραίος συνδυασμός θα ήταν μια ελαφριά μπύρα με πικάντικο κορεάτικο τηγανητό κοτόπουλο, καθώς η αναζωογονητική μπύρα παρέχει ανακούφιση από αυτό το καυτερό φαγητό. Αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί επίσης με τον αντίθετο τρόπο: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαρά τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες ή ξηρούς καρπούς, για να «ξεπλύνετε» από το στόμα σας την πίκρα μιας μπύρας.

Ισορροπία

Λάβετε υπόψη τα επίπεδα γεύσης στο φαγητό και τη μπύρα σας. Πολλές μέτριες και σκούρες μπύρες έχουν πλούσια και ισχυρή γεύση που μπορεί να υπερκαλύψει ορισμένους τύπους τροφίμων. Για παράδειγμα, δεν θα θέλατε να συνδυάσετε σολομό με μια μπύρα Guinness επειδή η γεύση της μπύρας θα καλύψει πλήρως τη γεύση του ψαριού!

Μάθετε περισσότερα για τις κύριες γεύσεις μπύρας παρακάτω:

Light μπύρες

Οι Light μπύρες είναι πιο γνωστές για το απαλό κίτρινο χρώμα και την αναζωογονητική γεύση. Αυτό το στυλ μπύρας είναι επίσης ένα από τα πιο ευέλικτα και συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία πιάτων.

Light lagers

Οι ελαφριές lagers είναι μεταξύ των παλαιότερων τύπων μπύρας και είναι γνωστές για την καθαρή και αναζωογονητική γεύση τους. Οι περισσότερες ελαφριές lagers δεν έχουν έντονη γεύση και σπανίως είναι πικάντικες ή πικρές. Αυτό το στυλ μπύρας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πολλές γνωστές μάρκες εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.

Συνδυασμοί light lagers με φαγητό: Επειδή οι ελαφριές lagers έχουν μια τέτοια αναζωογονητική γεύση, είναι ιδανικές για ζευγάρωμα με πικάντικα πιάτα. Η τραγανή και καθαρή γεύση αυτών των μπυρών μπορεί να κόψει την πικάντικη γεύση του φαγητού και να προσφέρει την απαραίτητη ανακούφιση από την κάψα του φαγητού. Ο συνδυασμός hot dog και ελαφριάς μπύρας είναι πχ μια δημοφιλής επιλογή στα γήπεδα. Επίσης, οι ελαφριές μπύρες είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα των ελαφρώς, αρωματικών πιάτων όπως είναι οι σαλάτες και τα ζυμαρικά.

Μπύρες σίτου (wheat beers)

Οι μπύρες σίτου παρασκευάζονται με μείγμα κόκκων σίτου και κριθαριού, γεγονός που δίνει στην μπύρα πιο ομαλή υφή και πιο απαλό αφρισμό από ό, τι άλλα στυλ. Το ίδιο το σιτάρι δεν προσθέτει πολλά στη γεύση, αλλά οι ζυθοποιοί προσθέτουν εσπεριδοειδή και άλλα φρουτώδη αρώματα στην μπύρα .

 

Συνδυασμός μπύρας σίτου με φαγητό: Όπως οι lagers, έτσι και οι μπύρες σιταριού συνδυάζονται καλά με πικάντικα τρόφιμα, καθώς η ελαφριά γεύση ανακουφίζει ευπρόσδεκτα τον ουρανίσκο μας από το μπαχαρικό. Επίσης, επειδή πολλές μπίρες σιταριού έχουν γεύση φρούτων, ταιριάζουν πολύ με γλυκά επιδόρπια.

Μπύρες με μεσαίο σώμα

Οι μπύρες με μεσαίο σώμα χαρακτηρίζονται από το χρώμα τους, το οποίο κυμαίνεται από ελαφρύ χρυσό έως σκούρο κεχριμπάρι. Αυτή η κατηγορία μπύρας είναι πολύ διαφορετική από τις lager μπύρες και οι μπύρες αυτού του είδους έχουν ισχυρές πικρές γεύσεις, με έντονη την παρουσία του λυκίσκου.

India Pale Ales

Οι IndiaPale Ales pale ales, γνωστές ως IPA, είναι οι πιο δημοφιλείς μορφές μπύρας στη craft σκηνή σήμερα. Τυπικά, οι IPA έχουν μέτριο χρώμα κεχριμπαριού και παρουσιάζουν πολύ πικρή γεύση. Για να γίνει η πικρότητα αυτή πιο εύγευστη, πολλοί ζυθοποιοί προσθέτουν εσπεριδοειδή ή βότανα στη μπύρα. Εκτός από τις παραδοσιακές IPA, υπάρχουν και διπλές IPA, οι οποίες γίνονται με ακόμη περισσότερο λυκίσκο και έχουν πιο ισχυρή, πικρή γεύση.

Συνδυασμός μπύρας με φαγητό: Λόγω της τεράστιας ποικιλίας τέτοιας μπύρας στην αγορά, δεν υπάρχουν γρήγοροι κανόνες όταν πρόκειται για συνδυασμούς τροφίμων. Οι ελαφρύτερες IPA συνδυάζονται καλά με τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, όπως τα μπάρμπεκιου επειδή η πλούσια και κρεατένια γεύση του φαγητού συμβάλλει στη μείωση της πίκρας. Για τον ίδιο λόγο, οι IPAs είναι εξαιρετικές για συνδυασμό με μπριζόλα. Αν θέλετε να συνδυάσετε ένα πιάτο με μια διπλή IPA, τότε στοχεύστε σε τρόφιμα που έχουν μια ισχυρή γεύση και μπορούν να αντέξουν την πίκρα, όπως το μεξικάνικο φαγητό.

Amber Ale

Οι amber ales χαρακτηρίζονται από μέτρια αίσθηση στο στόμα και χρώματα που κυμαίνονται από πορτοκαλί έως βαθύ κοκκινωπό-χρυσό. Αυτές οι μπύρες έχουν έντονες γεύσεις βύνης και υπάρχουν νότες γλυκιάς καραμέλας που συμπληρώνουν τη φρυγανισμένη γεύση βύνης. Αλλά, αυτές οι μπύρες δεν έχουν υπερβολικά γλυκιά γεύση και πολλές έχουν ένα ξηρό και τραγανό τελείωμα. Αν και η γεύση από τον λυκίσκο δεν είναι έντονη, δίνει σε αυτές τις μπύρες ένα ελαφρύ και λουλουδάτο άρωμα.

Συνδυασμοί μπύρας-φαγητού: Λόγω της ξηρής και τραγανής επίγευσης, αυτές οι ales είναι άριστες μπύρες για να ξεπλένουν το στόμα μας. Έτσι, συνδυάζονται καλά με τρόφιμα που έχουν μια ισχυρή γεύση. Αν ψάχνετε για μια μπύρα που να συνδυάζεται με την πίτσα ή το bar food σας, αυτή η πορτοκαλί μπίρα είναι η ιδανική επιλογή! Οι νότες καραμέλας και η γλυκάδα της ale ταιριάζει στο καπνιστό φαγητό καλά.

Σκούρες μπύρες lagers

Υπάρχουν διάφοροι τύποι lagers και οι σκούρες lagers έχουν ξεχωριστή γεύση. Αυτό το στυλ μπύρας γίνεται με ψημένη βύνη και πολλές φορές έχει προστεθεί σιρόπι καραμέλας για να γλυκάνει τη μπύρα. Οι ψημένες βύνες δίνουν στη μπίρα μια γεύση καρυδιού και η καραμέλα προσφέρει μια ελαφριά γεύση γλυκύτητας, αν και δεν είναι υπερβολική.

Συνδυασμός μπύρας-φαγητού: Οι σκούρες lagers είναι δημοφιλείς στην Ευρώπη και μάλιστα για ένα πολύ καλό λόγο. Η καβουρδισμένη γεύση της βύνης είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα για τα λουκάνικα και τα βαριά φαγητά κατσαρόλας που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Τα toasty στοιχεία της μπύρας επίσης ταιριάζουν καλά με τρόφιμα που είναι τραγανά, όπως πίτσα και burgers, επειδή τα σιτηρά που έχει η μπύρα συμπληρώνουν την αμυλούχα γεύση αυτών των φαγητών.

Brown Ales

Η καστανή μπίρα δεν είναι τόσο πικάντικη ή πικρή όσο άλλες μεσαίου χρώματος μπύρες, και αντ ‘αυτού έχει νότες σοκολάτας και καφέ παρόμοιες με τις stouts & τις porters. Επιπρόσθετα, οι αγγλικές σκούρες ales έχουν συνήθως μια ξηρή γεύση καρυδιού. Οι φίλοι της μπύρας και οι craft ζυθοποιίες δεν συμπαθούν πολύ αυτές τις μπύρες, επειδή δεν έχουν τις ακραίες γεύσεις που είναι μοντέρνες στις μέρες μας. Είναι όμως πολύ νόστιμες μπύρες που συνδυάζονται καλά με πολλά διαφορετικά τρόφιμα.

Συνδυασμός μπύρας-φαγητού: Οι brown ales είναι μια ευέλικτη επιλογή όταν πρόκειται για φαγητό και μπύρα και φημίζονται για τη σωστή αντιστοίχιση με οτιδήποτε. Οι σκούρες και πλούσιες νότες σοκολάτας και καφέ συμπληρώνουν βαριά πιάτα κρέατος, όπως το λουκάνικο, το μπάρμπεκιου και το ψητό χοιρινό. Επιπλέον, επειδή δεν έχουν ισχυρές πικρές γεύσεις, μπορούν να συνδυαστούν με ελαφριά πιάτα, όπως τα ψάρια, το ρύζι και ακόμη και το σούσι.

Σκούρες μπύρες

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν οι σκούρες μπίρες να είναι πολύ πικρές και με έντονη γεύση, αλλά οι porter και stout συχνά έχουν ήπια γεύση. Οι μπύρες αυτές έχουν επίσης σχεδόν μαύρο χρώμα. Συνήθως, αυτοί οι τύποι μπύρας εγχέονται με άζωτο και όχι με το διοξείδιο του άνθρακα και το άζωτο παράγει μικρότερες φυσαλίδες, πράγμα που δίνει σ΄αυτές τις μπύρες μια μεταξένια απαλή υφή. Το άζωτο δίνει επίσης στην μπύρα παχύ αφρό.

Porters

Οι porters προέρχονταν από το Λονδίνο και το αρχικό στιλ ήταν σκούρα και δυνατή, πολύ δημοφιλής στην εργατική τάξη. Σήμερα, οι porters είναι πιο ήπιες και έρχονται σε ποικίλες μορφές και γεύσεις, διατηρώντας όμως το σκούρο χρώμα τους, το φρυγανισμένο άρωμα και γεύση. Οι porters είναι φτιαγμένες με καβουρντισμένη βύνη που δίνει στη μπύρα έντονες νότες σοκολάτας, καραμέλας και καφέ. Παρόλο που τόσο οι porters όσο και οι stouts έχουν μια παχιά και μεταξωτή γεύση, οι porters έχουν ένα τραγανότερο φινίρισμα από τις stouts.

Συνδυασμοί φαγητού-μπύρας: Οι stouts έχουν πλούσια και βαθιά γεύση, οπότε είναι καλύτερο να τις συνδυάσετε με τρόφιμα που έχουν παρόμοια γεύση και υφή. Για παράδειγμα, ο αστακός και το καβούρι είναι βουτυράτα, πλούσια φαγητά και κάνουν εξαιρετικό συνδυασμό με τις porters. Επιπλέον, πιάτα όπως είναι τα μεξικάνικα και τα μπάρμπεκιου έχουν ένα καλό βάθος γεύσης και γλυκές νότες που συνδυάζονται με τα στοιχεία καφέ και σοκολάτας που έχουν οι Porters. Εάν θέλετε να απολαύσετε ένα μοναδικό συνδυασμό, δοκιμάστε Porters με πιάτα κυνηγιού, όπως φασιανός και κουνέλι.

Stouts

Οι Stouts είναι γνωστές για το μαύρο χρώμα τους και την βαθειά, ψητή γεύση τους που είναι παρόμοια με τις porters. Παρά την εμφάνισή τους, οι stouts δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, πικράδα ή γεύση, και υπάρχουν πολλοί ήπιοι, καλά στρογγυλευμένοι τύποι stout μπύρας. Αυτό το στυλ μπύρας χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονες νότες σοκολάτας και καφέ, καθώς και μεταξένια απαλή σύσταση.

Συνδυασμοί με φαγητό: Επειδή οι stouts έχουν γεύση σοκολάτας και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι για πολλά είδη επιδόρπιων. Πλούσιοι τύποι επιδόρπιων όπως τρούφες μαύρης σοκολάτας ή μους σοκολάτας αναδεικνύουν τις γλυκές γεύσεις στην μπύρα. Επιπλέον, οι πικρές γεύσεις της σκούρας σοκολάτας συμπληρώνουν την ελαφρώς πικρή γεύση του φρυγανισμένου λυκίσκου.

Παρόμοια με τις porters, οι stouts επίσης πηγαίνουν καλά με πλούσια και βαριά καρυκευμένα φαγητά, όπως μεξικάνικα ή μπάρμπεκιου. Επίσης, η μαλακή και ελαφρώς γλυκιά γεύση των οστρακοειδών πηγαίνει καλά με τη σκούρα και ψητή γεύση της μπύρας.

Πηγή: krasiagr.com

- Διαφήμιση -