- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στη Βουλιαγμένη, στο Καβούρι και στη Βάρκιζα, στον ΄Αγιο Δημήτριο, στα Καλύβια και στον Κουβαρά πάνω από το Λαγονήσι, στην Ανάβυσσο, στη Φώκαια, στο Σούνιο και στο Λαύριο τα εκκλησάκια (Οι φωτογραφίες προέρχονται από 2steps.gr) είναι λίγα αλλά αντιπροσωπευτικά. Τα περισσότερα δίπλα στη θάλασσα προσφέρονται, εκτός από μια διαφορετική λειτουργία στη διάρκεια του Πάσχα και για μια βόλτα, μια μονοήμερη εκδρομή ως απόδραση ανάσα από το κέντρο και την υπόλοιπη Αττική.

Στις παραλίες όλης της χώρας, επάνω στα πιο απόκρημνα βουνά, στα πιο περίεργα ή δύσβατα μέρη, ως ένα χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς, τα εκκλησάκια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους κοσμούν την περιοχή στην οποία βρίσκονται και αποτελούν πόλο έλξης.

Χτισμένα σε διαφορετικές εποχές του χρόνου αποτελούν ένα μικρό, ταπεινό δείγμα πίστης, ένα πείσμα απέναντι στα εκκλησιαστικά μεγαθήρια και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν σταθερό εκκλησίασμα. Παροδικούς μόνο επισκέπτες θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού ή και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Θα μπορούσε να φτιαχτεί ένας χάρτης με κουκίδες όλους αυτούς τους φάρους του ελληνισμού, που μεταδίδουν μια εκπληκτική ηρεμία, μια ζεστασιά, ανοίγουν το βλέμμα, καθώς είναι κτισμένα συνήθως με θέα ανυπέρβλητης αξίας.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχουν πάντα άνθρωποι που ενδιαφέρονται, που περιποιούνται τον κήπο τους, που ανάβουν ένα κερί ή αφήνουν να τρεμοπαίζει η φλόγα από ένα καντήλι.

Τα εκκλησάκια της παραλίας και των Νοτίων Προαστίων και της Νοτιοανατολικής Αττικής, τα ξωκλήσια είναι πολλά, εμείς «πρόχειρα» μετρήσαμε γύρω στα 17.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ- Αγία Ειρήνη

Πάνω από την Αργυρούπολη βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην οποία σε οδηγεί μια θαυμάσια διαδρομή από τον Άγιο Ιωάννη Καρέα, μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων.

argyro1

Μικρό, φτωχικό εκκλησάκι, βαμμένο με τον κλασικό, παραδοσιακό τρόπο.

argyro2

Τα δένδρα γύρω του και τα φροντισμένα παρτέρια, με τη βρύση για να ξεδιψούν, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες. argyro3

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ –Προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας βρίσκεται και αυτός, όπως και η Αγία Ειρήνη στο δάσος του Υμηττού, στην Άνω Ηλιούπολη.

Μάλλον αποτελεί ένα μίγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων προσθηκών που έχουν νοθεύσει κάπως την καθαρότητά του.

Το εκκλησάκι έxει υποστεί «επεκτάσεις» που το έχουν αλλάξει.  Παρόλα αυτά όμως διατηρεί  τη γοητεία του. Από τον υπερυψωμένο του περίβολο βλέπεις τη θάλασσα.

ilioupoli

ilioupoli4

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ- ΚΑΒΟΥΡΙ- ΒΑΡΚΙΖΑ

Άγιος Νικόλαος- Άγιος Γεώργιος- Κοίμηση της Θεοτόκου

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται μετά τον Ναυτικό Όμιλο στη Βουλιαγμένη.

vouliagmeni2

Το πιο περίεργο ξωκλήσι! Φτιαγμένο μέσα σε βράχο, με πολύχρωμα πλακάκια που θυμίζουν ανατολίτικη αρχιτεκτονική και πλήθος προσθηκών με καντήλια και  εικονίσματα, είναι χωμένο μέσα στο πράσινο.

voulagmeni3

Πριν το Καβούρι, ο Άγιος Γεώργιος, το «κοσμικό” εκκλησάκι -καθώς το προτιμούν αρκετοί επώνυμοι- βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό δάσος από πεύκα.

kabouri2 kabouri3

Φροντισμένο, πράσινο και εμπορικό.kabouri4

΄ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ- Άγιος Δημήτριος

Ο ΄Αγιος Δημήτριος, με παλιές τοιχογραφίες, βρίσκεται μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Λαγονησίου. Ένα πολύ πολύ μικρό εκκλησάκι… χωρίς ιστορία.

Το καμπαναριό στον εξωτερικό, προσβάσιμο ακόμη και στον επισκέπτη, σήμα- κατατεθέν των μικρών εκκλησιών.

agios diitrios1

agios dimitrios2

agiosdimitrios4ΚΟΥΒΑΡΑΣ- Άγιος Ευστάθιος

Από τα πιο νέα εκκλησάκια της παραλίας (κτίστηκε το 2008), το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου, στην κορυφή σχεδόν του βουνού «βλέπει» στο Αιγαίο. Μικρό, χτισμένο σε άπλωμα, είναι εκτεθειμένο στις καιρικές μεταβολές.

koybaraw agios eustathios

koybaraw agios eustathios3

ΚΑΛΥΒΙΑ- Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στα Καλύβια, λίγο πριν το Λαγονήσι. Πέτρινο εκκλησάκι, μέσα στο πράσινο.

kalibia1
kalubia2

ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ- Άγιος Παντελεήμονας

Η εκκλησία με τη μεγαλύτερη ιστορία, «θυμίζει» το μετόχι της Αναβύσσου, μοναστικό οικισμό του 17 αιώνα, βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Αναβύσσου με τη Λεωφόρο Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για καμαροσκεπαστή μονόχωρη Βασιλική με δίκλινη στέγη.

anabisos1

anabisos2

ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ

Παναγιά Καταφυγιώτισσα- Ζωοδόχος Πηγή- Άγιος Νικόλαος

Το εκκλησάκι της Παναγιάς Καταφυγιώτισσας, στην Παλαιά Φώκαια, στον όρμο Καταφυγή, έχει όπως και άλλα υπέροχη θέα.

Παναγιά Καταφυγιώτισσα, Παλαιά Φώκαια,3

Δίπλα στα δεκάδες νεόκτιστα σπίτια μοιάζει μοναχικό και μάλλον… απροσάρμοστο.  Παναγιά Καταφυγιώτισσα, Παλαιά Φώκαια,

Τo εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από τον όρμο του Αγίου Νικολάου.

Οι τοίχοι του έχουν ξεφλουδίσει από τις βροχές, αλλά διατηρεί την παραδοσιακή ομορφιά του.

fokaia palaio1fokaia palaio4

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μικρό και πέτρινο, φτιαγμένο με ακανόνιστες μάλιστα πέτρες και πλάκες. Με έναν μικρό σταυρό στην κορυφή του είναι λιτό και κλασικό.

Δίπλα στη  θάλασσα,  σε ένα μικρό λόφο, δηλώνει την ασκητική πλευρά της Ορθοδοξίας.

fokaia1

fokaia2fokaia3fokaia4

ΣΟΥΝΙΟ- Άγιος Πέτρος

Το εκκλησάκι του Άγιου Πέτρου βρίσκεται σε μια υπέροχη αγροτική σχεδόν και γυμνή περιοχή, κοντά στο Ναό του Ποσειδώνα.

sounio1

Θυμίζει περισσότερο ένα μικρό αγροτόσπιτο με τον πλούσιο, πολύχρωμο κήπο του. sounio2

ΛΑΥΡΙΟ

Άγιος Νικόλαος- Άγιοι Ανάργυροι- Προφήτης Ηλίας

Σε μια βιομηχανική περιοχή, με φόντο το εργοστάσιο της ΔΕΗ και θέα τo Λιμάνι του Λαυρίου το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου έχει απίστευτη θέα και αιγαιοπελαγίτικα χρώματα.

agios nikolaos laurio1 agios nikolaos laurio2 agios nikolaos laurio3 agios nikolaos laurio4

Οι Άγιοι Ανάργυροι, κτισμένοι στο 1930,βρίσκονται λίγο πιο έξω από το Λαύριο. Αν και μικρό και ιστορικό έχει κάπως χάσει τη γνησιότητά του με μια προέκταση στην είσοδό του πιθανώς για να το προστατεύει από τον καιρό.

laurio1
laurio3

 

- Διαφήμιση -