- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Τον κίνδυνο ντόμινο στις αγορές σπεύδει να προλάβει η ΕΚΤ, φοβούμενη ότι το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος θα προκαλέσει αναταραχή και έντονους κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αρνητικής έκβασης του δημοψηφίσματος και από την περασμένη εβδομάδα κατήρτισε ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, με αυξημένες αγορές  κρατικών και άλλων χρεογράφων.

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς στήριξης και τα μέσα άμεσης και έμμεσης παρέμβασης όχι μόνον  στις αγορές ομολόγων αλλά και στα χρηματιστήρια και στις αγορές συναλλάγματος.

Στήριξη θα χρειασθούν ιδιαίτερα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Οι αγορές φοβούνται ότι λόγω κυβερνητικής αστάθειας θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης και οι ανακεφαλαιοποιήσεις, για τις οποίες ο Ρέντσι βρισκόταν σε αντιπαράθεση με Βερολίνο-Βρυξέλλες, ζητώντας να γίνουν με κρατικό χρήμα και με εξτρα βοήθεια από την ΕΕ.

Αποφασιστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σήμερα στο άνοιγμα των αγορών, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία καθοδικού «σπιράλ» με πτώση τιμών-ρευστοποιήσεις-περαιτέρω πτώση.

Αγορές ιταλικών κρατικών και άλλων χρεογράφων θα γίνουν και μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που βρίσκεται εν εξελίξει.

Ωστόσο η παρέμβαση της ΕΚΤ θα είναι “λελογισμένη” και θα έχει μικρή χρονική διάρκεια, έχοντας πρωταρχικό στόχο να περιορίσει την μεταβλητότητα και να οδηγήσει τις αγορές σε σταθεροποίηση.

Ετσι, αν η Ιταλία χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, θα πρέπει να ζητήσει επισήμως βοήθεια. Εν τοιαύτη περιπτώσει, όπως επισημαίνουν αναλυτές διεθνών οίκων, «δεν θα είναι στο χέρι της ΕΚΤ να ενεργήσει. Θα χρειασθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης. Κι εκεί θα αναλάβει ρόλο το ΔΝΤ».

Το ζήτημα της Ιταλίας θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη.

- Διαφήμιση -