- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, εγκαινίασε την έκθεση «Στην Επιφάνεια», στον νέο εκθεσιακό χώρο του Πειραιά «Ξυλαποθήκη», η οποία περιλαμβάνει τα σπάνια ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, στο κατασκευαστικό έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά.

 

Ο κ. Μώραλης εγκαινίασε την έκθεση μαζί με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Γιάννη Μυλόπουλο και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα Στέλλα Χρυσουλάκη.

 

Η έκθεση, την οποία διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε., θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά.

 

Σημειώνεται ότι ο τερματικός σταθμός του Μετρό στο Δημοτικό Θέατρο, θα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με θέμα την ύδρευση της αρχαίας πόλης του Πειραιά.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Το έργο της επέκτασης του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου στον Πειραιά αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει  στην πόλη μας. Και θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει τόσο σπουδαίο όσο το αντίστοιχο έργο του 19ου αιώνα: τη λειτουργία του σιδηροδρόμου που ένωσε την Πειραιά με την Αθήνα, το 1869.

 

Εξίσου σημαντική όμως θεωρούμε και την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μας προσφέρεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Πειραιά που ήταν εν πολλοίς άγνωστα, αφού η πόλη του Πειραιά, όπως και άλλες περιοχές αν δεν κάνω λάθος, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει συστηματικές ανασκαφές που θα αποκάλυπταν τον πραγματικό της πλούτο.

 

Στην πραγματικότητα,  μας προσφέρεται η ευκαιρία  να γνωρίσουμε την πόλη κάτω από την πόλη. Συγχρόνως όμως, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων  εγκαινιάζει  ένα νέο εκθεσιακό χώρο που πολύ εύστοχα ονομάστηκε «Ξυλαποθήκη», τιμώντας μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που άνθισε σε τούτη την περιοχή,  τόσο στα τέλη του 19ου όσο και τον 20ο αιώνα, το εμπόριο ξυλείας.

 

Ο  νέος εκθεσιακός χώρος «Ξυλαποθήκη» με αφορμή την έκθεση «Στην Επιφάνεια», έρχεται να ενισχύσει το πολιτιστικό προφίλ της πόλης, να ενδυναμώσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα και μάλιστα σε μια στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη.

 

Πολύ κοντά, μερικά μόνο μέτρα πιο κάτω,  λειτουργεί από το 2003 Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά, ένα από τα πρώτα Δημοτικά Αρχεία στην Ελλάδα, αλλά και τα πιο αξιόλογα, με μόνιμη έκθεση χαρακτικών και φωτογραφιών από την ιστορία του νεώτερου Πειραιά. Μαζί με την «Ξυλαποθήκη»,  μέσα από κοινές ή  παράλληλες δράσεις  θα πρέπει να αποτελέσουν ένα δυναμικό δίπολο σε μια γειτονιά που έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο τέτοιους μοναδικούς οργανισμούς, αποτελώντας στην πραγματικότητα την πρώτη «Γειτονιά των  Μουσείων» που δημιουργείται στην πόλη μας.

 

Συγχαίρω την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς & Νήσων κα Στέλλα Χρυσουλάκη, τους αρχαιολόγους της Εφορείας, το Αττικό Μετρό Α.Ε και τους εργαζόμενους του, όλους όσοι συνέβαλλαν στην άρτια οργάνωση της έκθεσης, του εκθεσιακού χώρου και της αποψινής βραδιάς.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στα έργα και στην αναστάτωση που προκαλούν στην πόλη.  Προφανώς υπάρχει ταλαιπωρία μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα στον Πειραιά. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να αναπτυχθεί μια πόλη σε όλα τα επίπεδα και να γίνουν μεγάλα έργα, τα οποία είναι αναγκαία, δυστυχώς οι δημότες θα ταλαιπωρηθούν. Επαναλαμβάνω, σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Υπάρχει στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο και τους ανθρώπους της Αττικό Μετρό για να επιταχυνθούν τα έργα, ώστε να ολοκληρωθεί και το Τραμ. Θέλουμε να κάνουμε το παν για να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να μειωθεί  κυρίως η ταλαιπωρία των δημοτών, των κατοίκων και των τουριστών. Σας ευχαριστώ».

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκαν από τον Δήμο Πειραιά, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, Γιάννης Μελάς και Κυριάκος Σιγαλάκος, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δημήτρης Γκερλές και κα Μαρία Σταθάκη.

 

Εκθεσιακός χώρος Ξυλαποθήκη (34ου Συντάγματος & Πύλης 8, Πειραιάς).

Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή 9.00- 17.00, Πέμπτη και Παρασκευή 12.00- 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

- Διαφήμιση -