- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Τα σχέδια για την ανάπλαση της περιοχής του Ελληνικού παρουσίασε η εταιρεία Lamda Development, παρά τις ποικίλες αντιδράσεις που υπάρχουν από φορείς, κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ellhniko_0

Ακόμη, όμως και παρά το γεγονός ότι ο σχετικός φάκελος δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η έγκριση του οποίου είναι μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις να ξεκινήσει το έργο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και των συνεργατών της, της κινεζικης Fosun και της Al Maabar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν το 2016 και στη διάρκεια των πρώτων πέντε ετών κατασκευής του έργου θα επενδυθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά, σε ποσοστό 70% θα αποτελούν κεφαλαία των ιδίων των επενδυτών, με το υπόλοιπο 30% να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό.
Την ίδια περίοδο αναμένεται να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ το πάρκο που θα κατασκευαστεί θα είναι 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο.
Το κόστος συντήρησής του θα είναι της τάξης των 10 με 12 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος,. Παράλληλα, προβλέπεται να δημιουργηθούν πέντε ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής χωρητικότητας 2.500 κλινών, με το κάθε ξενοδοχείο να απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό.
Ο στόχος είναι να μπορεί να προσελκύει το Ελληνικό περισσότερους από 1 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lambda Development Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα έργα για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αύριο το πρωί» και πως ο φάκελος θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο τις προσεχείς μέρες.

elliniko3
Kεντρικό συστατικό στοιχείο της επένδυσης και χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας τη δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό καθώς και την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, η πρόταση της Lamda Development περιλαμβάνει:

– Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μίας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1 χλμ. και πλάτους περίπου 50 μ. στην περιοχή του Αγ. Κοσμά.

Τη δημιουργία μιας νέας μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών και σύνοδες εκπαιδευτικές χρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς Ενυδρείου αλλά και χρήσεις τουρισμού-αναψυχής.

Τη χερσαία ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού-αναψυχής στην περιοχή της Τουριστικής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής (πρώην Ολυμπιακή Μαρίνα Αγ. Κοσμά). Συγκεκριμένα τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 270 περίπου κλινών, εμπορικές δραστηριότητες (Marina Mall), αθλητικές εγκαταστάσεις (Ναυτικός Όμιλος) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

elliniko4

Ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση ενός τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα στεγάσει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών ενώ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η ήπια οικιστική ανάπτυξη μονοκατοικιών αλλά και διαμερισμάτων.

– Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός πάρκου 2.000.000 τ.μ. σε άμεση γειτνίαση με το Παραλιακό Μέτωπο αλλά και τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των όμορων δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας χάρη στην στρατηγική χωροθέτηση περισσότερων πυλών εισόδου.

Το Πάρκο θα συνδυάζει την Ιστορία του χώρου (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) μέσω της ανάδειξης κτιρίων ιστορικής σημασίας (East Terminal Building, Hangars) κτιριών πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Exhibition Center, National Aviation Museums), της δημιουργίας χώρων περιπάτων και αναψυχής κατά μήκος των διαδρόμων τροχοδρόμησης των αεροπλάνων, της μετεγκατάστασης και διεύρυνσης αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για την υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομιάς του χώρου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 αλλά και της ανάπτυξης λοιπών χρήσεων αναψυχής, σε ένα χώρο Πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

– Την ανάπτυξη της έκτασης του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας με δημιουργία πλέον των 50.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας.

Επιπροσθέτως, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα περίπου 2.000 κλινών καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

elliniko5

 

 

 

- Διαφήμιση -