- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Άνοιξε  αυλαία  ένα επιτυχημένο φεστιβάλ , το οποίο και φέτος στο Άλσος Νέας Σμύρνης ξετυλίγει  πρωτότυπες και  ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις  Τέχνης και Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης από τις 29 Αυγούστου έως και τις 5 Οκτωβρίου, στο άλσος Νέας Σμύρνης, με πολύ γνωστές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά αφιερώματα, εικαστικά, παιδικό θέατρο, κινηματογραφικές προβολές.  Εδώ και 16 χρόνια ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνει τις Ιωνικές Γιορτές, ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά φεστιβάλ της Αττικής, μετατρέποντας το άλσος Νέας Σμύρνης σε χώρο υποδοχής των μεγαλύτερων παραγωγών και καλλιτεχνικών δράσεων της σεζόν, φιλοξενώντας περισσότερους από 2 χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αθήνα.

smirni5

Μέσα στην αίσθηση  αβεβαιότητας και κρίσης που μας περιβάλλει, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ των «Ιωνικών  Γιορτών», φέτος περισσότερο από ποτέ, στοχεύει να συμβάλλει στην αποφυγή της  πολιτιστικής τελμάτωσης αλλά και στη περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού ως ένα  καταξιωμένο φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού για όλη την Αθήνα.

Φέτος, έχοντας ως στόχο να προωθηθεί τη καλλιτεχνική έκφραση νέων δημιουργών, συμπεριελήφθει  μία νέα ενότητα που αφορά τον κινηματογράφο με διεθνείς και βραβευμένες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, δημιουργών από τα Βαλκάνια και όχι μόνο, που θα προβάλλονται σε ειδικό χώρο παράπλευρα του θεάτρου.

Ταυτόχρονα, κάθε απόγευμα στη πλατεία Καρύλλου θα στήνεται ένα μικρό Θέατρο Σκιών με παραστάσεις του λαϊκού μας ήρωα, του καραγκιόζη, από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες του είδους, έτσι ώστε, μικροί και μεγάλοι, να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή ξανά με τη λαϊκή μας παράδοση.

Βέβαια, δεν θα μπορούσαν  να παραληφθούν  εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά όλων όσων κατοικούν σε αυτή την πόλη, εντάσσοντας στον φετινό προγραμματισμό σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις αλλά και ενότητες-παραγωγές αποκλειστικά του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης που αφορούν την Σμύρνη και τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μερικές από τις πιο γνωστές παραστάσεις του χειμώνα που περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο, σημαντικά μουσικά αφιερώματα, όπως αυτό για τα 50 χρόνια του συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου, μουσικές συναντήσεις αγαπημένων καλλιτεχνών, χοροθέατρο, καθώς και πολύ ενδιαφέρουσες παιδικές παραστάσεις.

Στο συνολικό πρόγραμμα θα ενταχθεί και φέτος πλήθος δράσεων και δρώμενων εναλλακτικού χαρακτήρα με κοινό χαρακτηριστικό την ποιότητα και τις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις, ενώ θα υπάρξουν παράλληλες προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από τις 2 έως τις 28 Σεπτεμβρίου και απογεύματα Καραγκιόζη -ειδικά για τα παιδιά- από τις 4 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, με στόχο να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Αναφέρουμε μερικές από τις εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον:

 

  • Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει δυο πολύ σημαντικές παραστάσεις στο φετινό Φεστιβάλ: τη γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες σε δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Μπέζου που πρωταγωνιστεί μεταξύ άλλων μαζί με το Γιάννη Ζουγανέλη, τον Πάνο Βλάχο και τη Δανάη Σκιάδη και την τραγωδία του Ευριπίδη Τρωάδες σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνιστές -μεταξύ άλλων- την Καριοφυλλιά Καραμπέτη, τη Μαρία Κίτσιου, την Κόρα Καρβούνη και το Νίκο Ψαρρά. Τον Αίαντα του Σοφοκλή θα παρουσιάσει το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θοδωρόπουλου, με πολύ καλούς συντελεστές, όπως ο Νίκος Κυπουργός στη μουσική και η Αγγελική Στελλάτου στη χορογραφία, ενώ πρωταγωνιστούν ο Νίκος Κουρής, η Μαρία Πρωτόπαππα και ο Γιάννος Περλέγκας. Στις φετινές Ιωνικές Γιορτές θα παρουσιαστούν επίσης οι Αχαρνής του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία και απόδοση του Γιάννη Κακλέα, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Φάνη Μουρατίδη και Άρη Σερβετάλη.  Αναφέρουμε τέλος την πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση “Το αμάρτημα της μητρός μου” σε θεατρική προσαρμογή του Δήμου Αβδελιώδη.
  • Μια ενδιαφέρουσα παράσταση με φιλοσοφικές και ψυχικές αναφορές μέσα από εμβληματικές ηρωίδες, όπως η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, η Εκάβη, είναι το Αρχαίο Αίμα από το Χοροθέατρο Ροές, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία της πολύ καλής Σοφίας Σπυράτου και κορυφαίους συντελεστές, μεταξύ των οποίων η Λήδα Πρωτοψάλτη και η Μάνια Παπαδημητρίου. Ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 είναι μια performance με υψηλή σωματική ενέργεια, μια υποκριτική σπαζοκεφαλιά και ένα θεατρικό παζλ, που σας καλεί να το αποκρυπτογραφήσετε. Τέλος, η υπέροχη μουσική του Jaques Brel και της Edith Piath θα ακουστεί στο άλσος συνοδεύοντας την παράσταση του χοροθεάτρου της ομάδας Ιχώρ.
  • Φέτος οι Ιωνικές Γιορτές φιλοξενούν ιδιαίτερες παιδικές παραστάσεις. Μεταξύ τους το υπέροχο, κλασικό “Παραμύθι Χωρίς Όνομα” της Πηνελόπης Δέλτα που παρουσιάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη με τους συνεργάτες της, με τη συνοδεία μουσικής και χορού. Επίσης μια διαφορετική παράσταση για το bullying θα παρουσιάσει ο Κώστας Βουτσάς σε ένα πλούσιο, επίκαιρο έργο για τον εκφοβισμό που απευθύνεται σε εφήβους και όχι μόνο. “Ενας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων” είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Κώστα Βουτσά με πρωταγωνιστή τον ίδιο, την Αλίκη Κατσαβού και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς.
  • Ένα σημαντικό μουσικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του μεγάλου συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου με μια λαϊκή βραδιά που θα έχει την υπογραφή του ίδιου θα παρουσιαστεί στο φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ. Στη βραδιά που θα είναι γεμάτη αγαπημένα λαϊκά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη συμμετέχουν ο Κώστας Μακεδόνας, η Πίτσα Παπαδοπούλου και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συναυλίες των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα-Γιάννη Κότσιρα, δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών, από τους σημαντικότερους της ελληνικής μουσικής σκηνής και των Γιάννη Μηλιώκα-Φίλιππου Πλιάτσικα, με τραγούδια τους που χάραξαν τη σκέψη εκατοντάδων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Πολύ ενδιαφέρουσα και η συνάντηση της Έλλης Πασπαλά με το Vassiliko, που ξαναβρίσκονται 10 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση στα Reflections του Μάνου Χατζηδάκη, αλλά και οι Gadjo Dilo με gypsy jazz και ελληνικό άρωμα.
  • Αξίζει τέλος να αναφέρουμε τη ξεχωριστή παράσταση “Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη”, αφιερωμένη στη μνήμη του Λυκούργου Καλλέργη με σπάνια πλάνα του σπουδαίου ηθοποιού στο ρόλο του Σωκράτη.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ θα κλείσει με το μεγάλο Αγώνα Ιστορικής Μνήμης “Historic Run- Τρέχοντας στην Ιστορία”, ένα αθλητικό γεγονός με έντονες αναφορές στην ιστορία της Νέας Σμύρνης και στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

- Διαφήμιση -