- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας κτιρίων γραφείων της Ρουμανίας και του Nammos της Μυκόνου Γιάννης Παπαλέκας (φωτ.) εμπλέκεται και στην πρόσφατη συμφωνία της Grivalia για την αξιοποίηση των ακινήτων στα «Αστέρια» Γλυφάδας.

Ο κ. Παπαλέκας είχε προ ετών δανειοδοτήσει με 12,325 εκατ. ευρώ την εταιρεία «Ναυσικά» της οικογένειας Παπαθεοχάρη, που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια τα «Αστέρια». Ετσι, η συμφωνία μεταξύ Grivalia Hospitality και της πλευράς Παπαθεοχάρη προβλέπει πως η θυγατρική της εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων αναλαμβάνει και την αποπληρωμή «υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12,325 εκατ. ευρώ».

Ο Γ. Παπαλέκας παίρνει πίσω τα χρήματά του και αποχωρεί από το σχήμα, με την Grivalia Hospitality να έχει συμφωνήσει την απόκτηση του 80% και την οικογένεια Παπαθεοχάρη να διατηρεί το 20% της «Ναυσικά».

Ο κ. Παπαλέκας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ρουμανικής εταιρείας Globalworth Real Estate Investments, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στην εναλλακτική αγορά του Λονδίνου. Η Globalworth διαχειρίζεται περί τα 15 ακίνητα στη Ρουμανία και είναι απόλυτος κυρίαρχος στην αγορά κτιρίων γραφείων πρώτης κατηγορίας με αξιόλογο πελατολόγιο, αφού το 90% των πελατών της είναι πολυεθνικές.

Προ τριμήνου άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 550 εκατ. ευρώ, με πενταετές ομόλογο και κουπόνι 2,875%. Η αξία του χαρτοφυλακίου της Globalworth προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ, με τον Γιάννη Παπαλέκα να διατηρεί το 36% και τις επενδυτικές εταιρείες York Capital και Oakhill Advisors να ελέγχουν το 26,2% και το 13,1% αντίστοιχα.

Τα σχέδια της Grivalia

Η διοίκηση της Grivalia ΑΕΕΑΠ είχε πιστέψει από την πρώτη στιγμή στις δυνατότητες του ιστορικού συγκροτήματος στα «Αστέρια» και οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου δύο χρόνια. Ολοκληρώθηκαν προ ημερών και με την υπογραφή του προσυμφώνου συστάθηκε παρακαταθήκη του 80% των μετοχών της Ναυσικά Α.Ε. υπέρ της Grivalia Hospitality. Η υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών αναμένεται στις αρχές του 2018.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πολυτελούς συγκροτήματος City Resort, το οποίο θα απευθύνεται στη διεθνή τουριστική αγορά αλλά θα προσφέρει διεξόδους ψυχαγωγίας και για τους κατοίκους της πόλης.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Γιώργος Χρυσικός, με την υπογραφή της συμφωνίας «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας ένα πραγματικό κόσμημα για την ‘’Αθηναϊκή Ριβιέρα’’, έναν διεθνή πόλο έλξης, ο οποίος θα αναβαθμίσει και θα ωφελήσει πολλαπλά την ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην εδραίωση της Αθήνας ως all year round τουριστικού προορισμού».

Ηδη κυκλοφορούν πληροφορίες για τον συνεργάτη με τον οποίο θα αναπτύξει η Grivalia Hospitality το τουριστικό συγκρότημα στα «Αστέρια» και μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι η αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Ritz Carlton, που ελέγχεται από τον όμιλο Marriott.

Ο τελευταίος επανέρχεται στην αγορά της Αθήνας με την αναβάθμιση του πρώην Metropolitan της οικογένειας Χανδρή στη Λεωφόρο Συγγρού. Συνεργάζεται ήδη με την Grivalia Hospitality στην ανάπτυξη πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στο νησί Pearl Island στον Παναμά. Η εξαγορά του Pearl Island από την Dolphin Capital που ίδρυσε ο Μίλτος Καμπουρίδης ήταν η πρώτη επένδυση της Grivalia Hospitality. Ακολούθησε η επένδυση των 5,45 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τον όμιλο TOR Hotels, για την εξαγορά του ιστορικού διατηρητέου ακινήτου «Όλυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, που επίσης προορίζεται για ξενοδοχείο. Η τρίτη κίνηση αφορούσε τα «Αστέρια» της Γλυφάδας, για την αναβάθμιση των οποίων είχαν υπάρξει πρωτοβουλίες στο παρελθόν που δεν απέδωσαν.

Το ιστορικό

Η έκταση είχε περάσει στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στον όμιλο Alfa Alfa Συμμετοχών του Απ. Αλλαμανή μέσω της «Εστρέλια Τουριστική ΑΕ». Τότε είχε ανακοινωθεί επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος, water park κ.λπ. Ομως ο όμιλος Alfa Alfa Συμμετοχών κατέρρευσε και το ακίνητο πέρασε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η τελευταία υπέγραψε το 2013 σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης μέχρι το 2042 με τον όμιλο Παπαθεοχάρη, με μεσεγγυητή την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -3,30%. Σήμερα η έκταση περιλαμβάνει δύο νυχτερινά κέντρα, συγκρότημα πλαζ με τρία παραλιακά μπαρ, εστιατόριο με μπαρ και πισίνα, υπό τη διαχείριση της εταιρίας «Ναυσικά».

Στο πρόσφατο παρελθόν η οικογένεια Παπαθεοχάρη είχε επίσης καταθέσει στον δήμο Γλυφάδας και στην περιφέρεια Αττικής σχέδιο για πεντάστερο ξενοδοχείο. Το σχέδιο «πάγωσε» όταν άρχισαν, προ διετίας, οι συζητήσεις με την Grivalia.

Η τελευταία ίδρυσε στα μέσα του 2015 την Grivalia Hospitality, για να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο. Προ εβδομάδων έγινε γνωστό πως στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μπήκαν νέοι θεσμικοί επενδυτές μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Σήμερα μεγαλύτερος μέτοχος της Grivalia Hospitality, με 50%, είναι η M&G Investments, ο επενδυτικός βραχίονας της Prudential Group στην Ευρώπη, ενώ το 25% ελέγχεται από τη Eurolife ERB και το υπόλοιπο 25% από την Grivalia ΑΕΕΑΠ.

 

ΠΗΓΗ :Φώτης Κόλλιας fotisk2@euro2day.gr / www.euro2day.gr

 

- Διαφήμιση -