- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Πολλά είναι τα σχόλια για τη  πρώτη μετωπική αντιπαράθεση  στη Βουλή Τσίπρα-Μητσοτάκη, για τον κερδισμένο ή τον χαμένο της κόντρας, το σίγουρο είναι ότι είχαμε μετά από καιρό μια πιο ουσιαστική αντιπαράθεση θέσεων με πιο ξεκάθαρο ιδεολογικό περιεχόμενο και με πιο ειλικρινή και όχι τόσο ξύλινο λόγο.

Δεν είναι τυχαία η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι η ηγεσία της ΝΔ θα έχει στο εξής «σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις» και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης ενώ φαίνεται ότι θα επακολουθήσει μια περίοδος σφοδρής αντιπαράθεσης θέσεων.

Στα σημεία που καταγράφηκαν…

Από τις τοποθετήσεις και των δύο φάνηκε ότι καταννοούν ότι το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο σημείο μηδέν και ότι απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένες και μελετημένες προτάσεις ενώ προχώρησε με θάρρος σε μια γενναία αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος που έκανε η παράταξή του, παραπέμποντας στην αντίδραση της στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση ενώ υπήρξε άνοιγμα στο “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κοινωνία «δεν πρόκειται να πληρώσει άλλο από το υστέρημά της για τη διόγκωση του κράτους» ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε μία συζήτηση χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, την ίδια ώρα που, όπως είπε, «εμείς έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και απευθυνόμαστε στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας».

Στα αξιοσημείωτα η φράση του ότι «δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ», κρατώντας εκ νέου αποστάσεις -δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα- από την πρακτική αποκλεισμών των δρόμων από τους αγρότες.

Στη Συγγρού, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και έκαναν λόγο για «σοβαρή ποιοτική διαφορά» ανάμεσα στις ομιλίες αυτού και του Αλέξη Τσίπρα.

Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να αρνείται οποιαδήποτε δική του ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και βρήκε την ευκαιρία να αποδώσει όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δευτερολογία του με τη φράση «σας ευγνωμονώ, κύριε Μητσοτάκη», για τις θέσεις που εκείνος είχε παρουσιάσει λίγα λεπτά νωρίτερα.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων), η ιδιωτική ασφάλιση, η ανάκληση των αυξήσεων που δόθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους και ο συμψηφισμός εισφορών στον ΟΓΑ με τις κοινοτικές επιδοτήσεις που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης ήταν “το βούτυρο στο ψωμί” του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μίλησε για αντιπολίτευση που παίρνει τις πιο ακραίες θέσεις ενώ κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ως φερέφωνο της τρόικας και του ΔΝΤ και ως υπονομευτή της διαπραγμάτευσης…

Σχετικά με τις οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση είναι εκείνη που προτείνει περικοπές και μειώσεις, ενώ -όπως είπε- η κυβέρνηση από την πλευρά της διασφαλίζει ότι οι συντάξεις δεν θα υποστούν νέες περικοπές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως. πανηγυρίζουν για δύο λόγους: Αφενός γιατί ο κ. Μητοτάκης από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι συντάσσεται με τον ιδιωτικό τομέα και τα ανώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, επιλέγοντας να χάσει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και αφετέρου -όπως υποστηρίζουν- ενώ ταυτίζεται με τους θεσμούς, την ίδια ώρα αρνείται να υπερψηφίσει το Ασφαλιστικό. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή».

Τρεις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

Δεν πέρασε απαρατήρητο το άνοιγμα Κατρούγκαλου στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως είναι η μόνη που έκανε προτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά σχόλια απέσπασε και η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη και πολλοί κράτησαν το σχόλιο του να μεταβεί ο κ. Μητσοτάκης στους θεσμούς με τη δική του πρόταση για το Ασφαλιστικό προκειμένου να δούμε αν θα την αποδεχτούν ή όχι…

Εντύπωση τέλος έκανε ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης απουσίαζε από την αίθουσα πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών.

- Διαφήμιση -