- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Παραμονές του PSI, ο Ντράγκι φρόντισε να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» όσα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου διακρατούσε η ΕΚΤ. Έριξε έτσι όλο το κόστος από το «κούρεμα» στο τραπεζικό σύστημα, στα πανεπιστήμια, στους χιλιάδες μικρούς ιδιώτες ομολογιούχους και στα άμοιρα Ασφαλιστικά Ταμεία που είχαν εναποθέσει, με πολιτική κυρίως εντολή, τις εισφορές των εργαζομένων στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

του Νότη Μαριά*

Και ενώ οι Τράπεζες σώζονται κάθε τρεις και λίγο με αλλεπάλληλα προγράμματα ανεκεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια, το μάρμαρο του PSI συνεχίζουν να το πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς πέρα από τη ζημιά 12,5 δις ευρώ που υπέστησαν από το «κούρεμα» των ομολόγων τους, σημείωσαν πρόσθετες ζημιές ύψους περίπου 2 δις ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το συνολικό κόστος του PSI για τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται έτσι σε περισσότερα από 14 δις ευρώ, ποσό ίσο με τα «ρέστα» των 14 δις ευρώ, που προέκυψαν από τα αχρησιμοποίητα 25 δις ευρώ του τρίτου μνημονίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μπροστά στη νέα Ελληνική τραγωδία για το ασφαλιστικό που απεργάζονται οι φωστήρες της οικονομικής πολιτικής, ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανεχτεί στωικά τον Επίτροπο Μοσκοβισί να κουνάει το δάχτυλο στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους και να απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση να «πράξει όσα πρέπει» για το ασφαλιστικό. Στον «μνημονιακό κατηφορικό μονόδρομο» που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικοί φορείς και οι συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις, απαντούν με συγκεκριμένες και λειτουργικές προτάσεις ανάκαμψης και ανάτασης.

Ανακεφαλαιοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων: Σε αυτό το πλαίσιο, έχω ήδη προτείνει την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως ακριβώς έγινε και με τις τράπεζες. Και έτσι, να αντισταθμιστεί η ζημιά των 14 δις ευρώ που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα 14 δις ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ομόλογα Ακινήτων: Πρότεινα επίσης στην κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από την ακίνητη περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων που σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη του Οκτωβρίου του 2015 ανέρχεται σε 1,43 δις ευρώ. Η έκδοση ομόλογων ακινήτων των Ασφαλιστικών Ταμείων -που θα απολάμβαναν προφανώς υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση-, θα μπορούσε να αποφέρει διπλό όφελος για την Ελλάδα: αφενός να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες ρευστότητας του Ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και αφετέρου να εντάξει την Ελλάδα από το παράθυρο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, (QE) από το οποίο παράνομα μας απέκλεισε ο Ντράγκι. Ταυτόχρονα μέρος της ρευστότητας των 17 δις ευρώ μέσω του QE που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδας καθ’ ομολογία του κ. Μουρμούρα και η οποία εξασφαλίζει φθηνή χρηματοδότηση των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, θα επιστρέψει στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία που ασφυκτιούν.

Διαφάνεια – Διάλογος – Λογοδοσία: Μπροστά στην ασυδοσία των θεσμών και την κυνικότητα των δανειστών που εκφράζεται από την τρόικα Ντράγκι – Γιουνκέρ – Ρέγκλινγκ προς τον φτωχοποιημένο Ελληνικό λαό, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι προτεραιότητες των υγιών αντιμνημονιακών δυνάμεων στη μηδενική ανοχή στην μείωση των συντάξεων, στην υπεύθυνη και δημοκρατική λογοδοσία των διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων, στη νομική και οικονομική τους αυτοτέλεια, στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Και όσο παραμένουν ζωντανές οι απαιτήσεις απεξάρτησης από το σάπιο σύστημα των δανειστών που διαμορφώθηκαν στις πλατείες το 2011 επιβεβαιώθηκαν από το μαζικό «ΟΧΙ» στο προδομένο δημοψήφισμα του 2015, οι προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό που περιφέρει η κυβέρνηση για περαιτέρω περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, έχουν μόνο μία φυσική κατάληξη: τον κάλαθο των αχρήστων.»

Ο Νότης Μαριάς είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητής Θεσμών Ε.Ε στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

- Διαφήμιση -