- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Ο καιρός αλλάζει. Τα σύννεφα, οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές, οι ομπρέλες που ανοίγουν, οι πολίτες που τρέχουν έκπληκτοι σχεδόν να προφυλαχτούν από την ξαφνική νεροποντή δημιουργούν νέες εικόνες, νέα συναισθήματα, το κέφι να αλλάξουμε λίγο, να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή.

Ακίνητοι δείκτες της αλλαγής του καιρού, ωραίοι μέσα στη στατική ομορφιά τους, υπερήφανοι, πανύψηλοι οι περισσότεροι, οι φάροι αποτελούν ιστορικά στοιχεία και χαρακτηρίζουν την εικόνα ιδίως των θαλάσσιων όγκων.

Μια βόλτα με πλεούμενο στον Αργοσαρωνικό μπορεί να τους αποκαλύψει. Μικροί, μεγάλοι, διαφορετικού ύψους και πλάτους, έχει ο καθένας τη δική του ιστορία.

ΦΑΡΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

spetses12Οι δύο πρώτοι φάροι του ελληνικού δικτύου, που άρχισε να δημιουργείται μετά την απελευθέρωση, δημιουργήθηκαν στις Σπέτσες και στην Τζιά.
Μάλιστα, το 1827 στο λιμάνι της Αίγινας είχε λειτουργήσει πυρσός και από το 1831 άρχισε η κατασκευή των δύο πρώτων πέτρινων φάρων στις Σπέτσες και την Τζιά.
Ο φάρος των Σπετσών πρωτολειτούργησε το 1837. Ο αρχικός φάρος του 1831 δεν υπάρχει πιά. Ο πέτρινος φάρος και η φαροικία που σήμερα κοσμούν το Παλιό Λιμάνι των Σπετσών λειτούργησε για πρώτη φορά το 1885.
Πολλές δεκαετίες αργότερα προστέθηκαν επί πλέον δωμάτια στην αρχική φαροικία.
Ο φάρος των Σπετσών, που διαφέρει από τους περισσότερους άλλους φάρους του ελληνικού δικτύου λόγω του ότι βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, έχει εστιακό ύψος 27μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ύψος του πυργου είναι 11,6μ. Ο φάρος αυτοματοποιήθηκε το 1986 και λειτουργεί με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά πέντε δευτερόλεπτα και φωτοβολία 18 ναυτικών μιλίων.
Ο τωρινός φάρος έχει μήκος 23-10,1, με ύψος πύργου 10 μέτρα και με εστιακό ύψος 30 μέτρα.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

ΦΑΡΟΣ, ΝΗΣΟΥ ΔΟΚΟΥgalazio2

Ο φάρος του Δοκού κατασκευάστηκε το 1923. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 23 μέτρα. Ο Δοκός είναι ένα μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού, ανάμεσα στην Ύδρα και την απέναντι ακτή της Ερμιόνης και κοντά στις Σπέτσες.

ΦΑΡΟΣ, ΝΤΑΝΑΣ ΠΟΡΟΥ

dana4Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1870 από τη γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32. Είναι εγκατεστημένος στη θέση Ντάνα στον Πόρο.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

ΑΚΡΑ, ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΑΙΓΙΝΑ
Φάρος Πλακάκια

plakakia3plakakia5Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1881. Το ύψος του πέτρινου πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 11 μέτρα. Βρίσκεται στην νότια περιοχή της Αίγινας, που βρίσκεται στη μέση του Σαρωνικού κόλπου, στη θέση Πλακάκια με θέα το μικρό νησάκι Αγκίστρι και δίπλα του το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.

ΑΚΡΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΝΗΣΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Φάρος Κόγχη Σαλαμίναςkoghi4Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1901 και το ύψος του πύργου του ειναι 13 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 34 μέτρα. Βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρια, στο νοτιώτερο άκρο του νησιού της Σαλαμίνας.

ΦΑΡΟΣ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑΣ

galazio1
Ο φάρος της Ψυτάλλειας, απέναντι από τον Πειραιά στον Σαρωνικό κόλπο, κατασκευάστηκε το 1856 και το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 47.

- Διαφήμιση -