- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Σε έναν τέλειο κόσμο με τέλεια διατροφή κάθε γυναίκα θα θήλαζε. Δυστυχώς, δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και κάποιες φορές τα προβλήματα δεν οφείλονται στις κακές επιλογές της μητέρας, καθώς μπορεί να έχει λίγο γάλα ή την απασχολεί κάποιο θέμα υγείας. Ακόμη, ενδέχεται να έχει υιοθετήσει παιδί.

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., PhD Φυσικοπαθητικής Ιατρικής, Διατροφική Θεραπεύτρια

Ιωάννης Λιάπης Νευρολόγος/Ολιστική Ιατρική

Ευτυχώς όμως, λύσεις πάντα υπάρχουν και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατό να παραχθεί θρεπτικό, πλήρες βρεφικό γάλα.

Μετά (ή παράλληλα με) τον θηλασμό ή το τάισμα με μπιμπερό

Υπό ιδανικές συνθήκες, ο θηλασμός θα μπορούσε να διαρκέσει ένα χρόνο ή διάστημα έξι μηνών για τις εργαζόμενες μητέρες.

Το πρώτο έτος ζωής απαιτεί ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των λιπών, των πρωτεϊνών, της χοληστερόλης, των υδατανθράκων, των βιταμινών και των ανόργανων αλάτων. Καθώς το μητρικό γάλα δεν είναι πλέον η μόνη πηγή αυτών των θρεπτικών ουσιών, πού θα έπρεπε κάποιος να απευθυνθεί;

Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος υπόψη του.

Πρώτον, φροντίστε ώστε το μικρό σας να είναι μωρό που τρέφεται με πλήρεις τροφές! Αποφύγετε τις επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες τροφές όσο το δυνατόν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων πολλών προϊόντων παιδικών τροφών τα οποία είναι συνήθως απαλλαγμένα από θρεπτικές ουσίες και έχουν προσθέσει «ανεπιθύμητες ουσίες».

Είναι πάντα καλύτερο να φτιάξετε τη δική σας τροφή από (βιολογικές) πλήρεις τροφές. Φτιάχνοντας η μητέρα τη δική της τροφή για το μωρό της είναι σίγουρη για την ποιότητα, αλλά παράλληλα μπαίνει και στο σωστό δρόμο όσον αφορά στην προετοιμασία του φαγητού για την οικογένεια αργότερα.

Δεύτερον, προχωρήστε σιγά σιγά και να είστε παρατηρητικοί. Κάθε μωρό θα έχει τη δική του αντίδραση στις τροφές. Εισάγετε κάθε φορά μία νέα τροφή στο διαιτολόγιό του και συνεχίστε να δίνετε την ίδια τροφή για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, έτσι ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση της αρνητικής του αντίδρασης.

Τα σημάδια της δυσανεξίας περιλαμβάνουν: ερυθρότητα γύρω από το στόμα, πρήξιμο στην κοιλιά, αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά, ευερεθιστότητα, οξυθυμία, υπερδραστηριότητα και αϋπνία σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, δυσκοιλιότητα και διάρροια, συχνές αναγωγές των τροφών, ρινική ή θωρακική συμφόρηση, καθώς και εμφάνιση κόκκινου, ραγισμένου ή φλεγμονώδους εξανθήματος που μοιάζει με έκζεμα.

Τέλος, σεβαστείτε το μικροσκοπικό, υπό ανάπτυξη πεπτικό σύστημα του νηπίου σας. Τα μωρά έχουν περιορισμένη παραγωγή ενζύμων, τα οποία είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται μέχρι 28 μήνες για την πλήρη ανάπτυξη του ενζυμικού συστήματος (π.χ. το ένζυμο αμυλάση που βοηθά στην πέψη των υδατανθράκων) και συμπίπτει με την εποχή που αναπτύσσονται πλήρως οι γομφίοι οδόντες, που βοηθούν στο καλό μάσημα της τροφής.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ “ΔΕΙΞΤΕ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ”.

 

- Διαφήμιση -