του ΧΑΡΗ ΤΣΙΟΚΑ*

Οκτώβρης μήνας των συμβολισμών ,των γεγονότων ,της προετοιμασίας αλλα και των καρπων και.. της σπορας  !

18 Οκτώβρη 1981…Χρονολογία σταθμός ΚΑΙ στην πολιτική ιστορία της χωρας μας1

Συνδέεται με την  εντολη της προοδευτικης κοινωνικης πλειοψηφιας για την αναληψηκυβερνητικης ευθυνης  από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σοσιαλιστικο κινημα ΠΑΣΟΚ!

Προκειται για εντολή  διευρυνσης και εμβαθυνσης της δημοκρατιας , κοινωνικηςσυμμετοχης στο ευρωπαικο και ελληνικο παραγωγικο γιγνεσθαι ,θεμελιωσης του κοινωνικου κρατους και της περιφερειακης συγκρότησης !

Εγχειρημα δυσκολο στον εμφυλιακο κοινωνικο ,δημοκρατικο ,καιι οικονομικο διχασμοπου δημιουργησαν μετεμφυλιακά οι δυναμεις της κερδοσκοπιας  και του παρασιτισμου .

Οι δυναμεις που στις μερες μας διεκδικουν παλινορθωση του ρολου τους μεσω του νεοφιλελευθερισμου και της χρηματηστηριακης οικονομικς κερδοσκοπικης επελασης1

 

Επιπλεον δυστυχώς στις μέρες μας επιχειρείται από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας και η «δήθεν αποτίμηση» της μεγάλης αλλαγής !  Στόχος Η συκοφάντηση των κατακτήσεων που δημιούργησε το σοσιαλιστικό κινημα ΠΑΣΟΚ με καταλύτη τον Ανδρέα !

Το επιχείρημα που εκπέμπουν «παρασιτικές δυνάμεις της παλινόρθωσης του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού», είναι ότι δήθεν η σημερινή κρίση οφείλεται στην κυβερνητική περίοδο του Α. Παπανδρέου !

Με αυτό το επιχείρημα στήνουν το σκηνικό :

—-και «εκρίζωσης» μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών ,για να επιβάλουν με άλλοθι την κρίση ένα τριτοκοσμικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο!

—-και  συκοφάντησης του σοσιαλστικου κινηματος  προκειμενου να δημιουργηθούν κομματικα σχηματα “διαχειρίσιμα” στις επιδιώξεις των παρασιτικων δυναμεων που προανέφερα !

Κι ολα αυτα παρα τις νωπες ευρωπαϊκές και ελληνικές εκλογικές καταγραφες ότι θολακομματικα σχηματα που κινουνται στο χωρο του κεντρου και της δεξιαςσοσιαλδημοκρατιας (κεντροαριστερά) δεν ξεπερνούν εκλογικα ποσοσοστα που ειναι συμπλήρωμα στις επιδιωξεις των νεοφιλελεύθερων κομματων!

Όμως η 18 Οκτώβρη ‘81 ως επέτειος, παραμενει ο χρονος σταθμος της λαϊκής εντολής !

Γιατι εκκίνησε η αλλαγή σελίδας από μια διχαστική περίοδο πολίτικου και κοινωνικού διχασμού , με την προοδευτική, σοσιαλιστική παράταξη και το λαο πρωταγωνιστή στην δημοκρατική εξέλιξη της κοινωνίας!

Ειναι η πρωτη φορα που κοινωνια και ο χωρος του δημοκρατικου σοσιαλισμουεκφράζονται σε κυβερνητικη πλειοψηφια!

Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΊΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ του ΠΑΣΟΚ -Ανδρέα θυμιζω μεταξύ των άλλων ότι:

  • Εκκινει την αρχή για την άρση των πολιτικών και κοινωνικών αποκλεισμών , και ανοίγει το δρόμο της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις παραγωγικές ,διοικητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες της χώρας
  • Είναι η περίοδος που η μεσαία τάξη διευρύνεται και ισχυροποιείται, αποκτά «εργαλεία» για να λειτουργήσει στην παραγωγή, την εμπορία και τη διακίνηση προϊόντων εντός και εκτός της χώρας.
  • Είναι ο χρόνος που εκδηλώνεται η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δυνάμεων της εργασίας! Με την ενεργο στήριξη του αγρότη και της παραγωγής , η αγροτικη κοινοτητααποκτα ταυτοτητα ρολο στην οικονομια της χωρας!
  • Είναι οι χρόνοι που τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης αποκτούν χαρακτήρα ανταπόδοσης ,πρόσβασης και αλληλεγγύης με την δημιουργία του κοινωνικού κράτους.
  • Είναι η περίοδος που η χώρα αποκτά στην Ευρώπη και τον κόσμο ακτινοβολία, με πολυδιάστατη εξωτερικη πολιτικη , διαπραγματευτική ικανότητα και διαμορφώνει ισχυρά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για τους πολίτες και την οικονομία.
  • Είναι οι χρόνοι που δοκιμάζεται η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα σ αντιπαράθεση με τις εκποιήσεις.
  • Είναι η περίοδος που αίρονται οι διχασμοί ανάμεσα στα ‘’μπλε και κόκκινα’’ καφενεία και η δημοκρατία βαθαίνει με αποκεντρωμένους πόρους, αρμοδιότητες και με την είσοδο νέων κοινωνικών στρωμάτων στους θεσμούς αντιπροσώπευσης.κτλ

Αναφέρθηκα σε ενδεικτικά παραδείγματα εκείνης της περιόδου για να τα αντιδιαστείλω  με αφορμή την κρίση που διανύουμε , οτι είναι “απέναντι” στην κοινωνια και την παραγωγη οι επιδίωξεις των δυνάμεων της νεοφιλελευθερης συμμαχιας και των παρακολουθηματων της δεξιας σοσιαλδημοκρατίας!

Γιατι το δικο τους σχεδιο επιφέρει καίρια πλήγματα στην πραγματική οικονομια , την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία !

Η δικη τους επιδιωξη δεν θελει ενα αποτελεσματικο κρατος που διαμορφωνει κανονεςστην αγορα αλλα ενα κρατος που εκποιεί αρμοδιότητες του στις αχαλίνωτες παρασιτικές ,κερδοσκοπικές δυναμεις σε βαρος των πολιτων !

Ειναι το σχεδιο που θελει την αγορα να αυτορρυθμίζεται με βαση τη δυναμη του ισχυρού, το σχεδιο που θελει το κοινωνικο κρατος που δημιουργησε το ΠΑΣΟΚ οχι να βελτιωθεί αλλα να ιδιωτικοποιηθεί πχ στην υγεια ,την παιδεια , την ασφαλιση ….και ..”ο σώζων εαυτον σωθείτο!

Ειναι το σχεδιο που δεν επιμερίζει κινδυνους καιι ευκαιριες αναλογικά στους συντελεστεςτης παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλα υποσχεται τις παροχες των οφεληματων στην γενναιοδωρια των κερδοσκοπουντων

Ειναι το σχεδιο που στην αντιθεση χρηματηστηριακης κερδοσκοπιας με τις δυναμεις της παραγωγικης ανασυγκροτησης , οι πρωτοι  προτασουν  δηθεν τη σωτηρια του χρηματιστηριακού κεφαλαιου για να καλυψουν οχι το τραπεζικο σύστημα όπου ειναιαπαραίτητο αλλα τα κερδη των τραπεζιτών ,,,….

Τα  προηγούμενα ειναι ενδεικτικά παραδειγματα που θεμελιώνουν οτι το προβλημα του σοσιαλιστικού χωρου δεν ειναι η αλλαγή ονόματος του ΠΑΣΟΚ.Δηλαδή ο στοχος δεν μπορει να ειναι η ρεβανς στον ιδρυτη του σοσιαλιστικου κινηματος Ανδρεα Παπανδρέου με την επιστροφη στην (κεντροαριστερή!!!) Ένωση κεντρου αλλα η επαναφορα στις αρχεςτου χωρου του δημοκρατικου σοσιαλισμου ωστε να διεκδικηθεί μια προγραμματική προοδευτικη συμφωνία κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφιας του αυτοπροσδιοριζομενουπροοδευτικού πολου!

Για να μπει ενα τέρμα στις παρα φύσιν παλιες και νέες “συμμαχίες .”

Για να γινουν διαπραγματεύσεις στην  Ευρώπη για προοδευτικότερους ‘συμβιβασμούς’ με την ΑΝΤΙΠΑΛΗ οχθη .

Για να βαδίσουμε μαζί με το κίνημα του Σαντερς στη Αμερική,του Γκορμπυν στην Αγγλία του π  στη Πορτογαλία ,η του Σοαρέζ στην Ισπανία κτλ

Δεν είναι στην πρόθεση μου, ο μηδενισμός των παθογενειών , που ασφαλώς και τότε υπήρξαν!

Γιατί πράγματι, οι μεγάλες αλλαγές τότε , δεν ολοκλήρωσαν τολμηρά τόσο τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της δημόσιας διοίκησης όσο και τον ριζικό απεγκλωβισμό του παραγωγικού μοντέλου από τον κρατικοδίαιτο κερδοσκοπικο εναγκαλισμό ….άνοιξαν ομως τον δρομο..

…..Η επέτειος της 18ης του Οκτωβρη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικαιροποιηθει η αποστολή της προοδευτικής παραταξης! Με ενα οχι στους διμέτωπους!Οχι στην ΛΕΓΟΜΕΝΗ  εθνική ( συνεργασια με ΝΔ) ναι στην Προοδευτική συνεννόηση!

Ο σοσιαλιστικός χωρος οχι μόνο υπερασπίζεται την ιστορική της συμβολή ,τις ριζες του, αλλά για  εργάζεται προκειμένου η προοδευτικη οχθη ,δηλαδη η συναντηση των δυο μεγαλων πολιτικων ρευματων του δημοκρατικου σοσιαλισμου και της αριστερας να αποτελεσει την απαντηση στην επελαση– την συμμαχια νεοφιλελευθερων και δεξιαςσοσιαλδημοκρατιας– που διχαζει και διαλυει την ευρωπη και την ελληνικη κοινωνικη και παραγωγικη βαση !

 

 

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ