- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Σε Παλαιά Φώκαια και Σαρωνίδα πρωτίστως θα αρχίσουν να κτίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, αλλά και σε Μαραθώνα, Πετρούπολη και Πικέρμι, καθώς μετά από 40 και πλέον χρόνια ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για χιλιάδες ιδιοκτήτες και για 10.000 στρέμματα που διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο πριν από το 1975 στην Αττική.
Το πράσινο φως για την όλη διαδικασία δίνεται με το περιβόητο δασικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πανελλαδικά οι ιδιοκτήτες υπολογίζονται σε 600.000, που όμως εδώ και περίπου 4 δεκαετίες δεν μπορούν να κτίσουν, μέσω 550 και πλέον συνεταιρισμών, τα πάνω από 300.000 στρέμματα που τους αναλογούν. Μόνο στην Αττική οι 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί καλύπτουν μια έκταση πάνω από 100.000 στρέμματα από τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, μόνο τα 25.000 είναι «καθαρά» και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Νομιμοποιούνται οι πριν από το 1975 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί

Τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς , η οποία νομιμοποιεί τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που είχαν κτιστεί πριν το 1975.
Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση: «Στις περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου για τα οποία εκδόθηκε νόμιμη άδεια προ της 11/6/1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα επιφάνεια αυτών ίση με την απολύτως αναγκαία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης-οικοδομικής άδειας, ούτε απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια».

Ανταλλαγή γης για τους μετά το 1975 οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όλοι οι μετά το 1975 ιδιοκτήτες εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών θα πρέπει να μετακομίσουν. Μάλιστα, για τους τελευταίους η ανταλλαγή γης μοιάζει να είναι μονόδρομος αφού δεν μπορούν να χτίσουν σε δασικό μέρος και δεν δικαιούνται αποζημίωση από τα δικαστήρια.

Η ανταλλαγή εκτάσεων θα γίνει σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και θέτει σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση, ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία των οικισμών.
Όπως προβλέπεται, οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται, σε ζώνες εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Βόλου και της Λάρισας. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Τράπεζας Γης (δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων). Ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται -πάλι μέσω της Τράπεζας Γης- στο Δημόσιο. Αυτή η έκταση επιβάλλεται να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων. Παράλληλα, ποσοστό 10% του συνόλου των προστατευόμενων εκτάσεων αποδίδεται στους δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Να σημειωθεί ότι υπέρ των διατάξεων του Νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της προστασίας των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην λύνει όλα τα προβλήματα και τις παθογένειες που έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες, ωστόσο τολμά να απεγκλωβίσει από την ομηρία χιλιάδες πολίτες.

 

- Διαφήμιση -